Najdi forum

Čustvena preobčutljivost

Moj problem je preobčutljivost (čustvena, fizično sem, hvalabogu, kar v dobri kondiciji).
Vsak čisto malo žalosten film, risanka, pravljica za otroke … jokam.
Hitro se tudi razburim, če mi kdo reče kaj, kar mi ni po godu, in dobim solzne oči, se začnem prepirati in dokazovati svoj prav.
Imam slabo samozavest – strah me je kaj vprašati, kaj pripomniti. Drugi ljudje se mi zdijo tako uspešni in me je sram, če me vprašajo, kako pa jaz. Imam diplomo in sem brezposelna, brez delovne dobe, težko zaposljiva.
To vse mi še bolj spodbija samozavest.
Moj partner je poklicno uspešen, zelo je dober do mene in tudi denarno vzdržuje skupno gospodinjstvo.
Tudi on me prizadane, če reče kaj, kar se mi zdi slabo. Boli me tudi vsa njegova intimna prteklost, strah me je in nisem gotova vase, zato večkrat tudi ob takih vprašanjih sprožim prepir in jok. Kar stiska me v prsih.
Kako naj si pomagam???

Pomenbno je že, da se zavedaš srčike problema. Da ti gre takoj na jok, da si takoj prizadeta, da te moti fantova preteklost….zato deklica poskusi najti v sebi vzvod, s katerim boš takrat, ko te bo obremenjevala preteklost ali ko te bodo hotele zalivati solze rekla…dvignem se in ne dovolim, da se me dotakne. Še posebej pozabi na fantovo preteklost, ker je ostala tam nekje daleč, sedaj si pa ti tukaj in ti pomembna…daj mu vedeti da ga imaš rada. Če boš vlekla ven preteklost bo hudo tebi…zvezi pa s tem le škoduješ. Tudi če nič ne rečeš. Čuti se obremenjenost.
Tudi sama se lahko za vsak pogled ali besedo zjočem…pa si takrat rečem…aha, spet sem na dnu z bioritmom in mi že to pomaga, da se nasmehnem in stopim čez prizadetost, solzo. Resnično mi funkcionira…Zgleda, da je to moj zvod!

Lep dan
Alenka

alenka, hvala.
res je, tudi name vpliva vsaka luna…

Draga Solzica!

Dragoceno je, da se dobro zavedate, kje so vaše šibke točke: premajhna samozavest, slaba samopodoba, čustvena preobčutljivost.

Skušajte vzeti svoje težave kot izziv za osebno rast. Preberite kakšno knjigo o tej temi, predvsem pa praktično delajte na sebi. Priporočam vam redno sproščanje ali meditacijo, pomoč z afirmacijami in vizualizacijo. Veliko tega najdete v knjigi Pomlad duše (www.cdk.si/kp). Opazujte svoje reakcije v kritičnih trenutkih in si pomagajte z dihanjem ter s telesno držo (da si z njo daste podporo v smislu notranje moči).

Zavedajte se, da svoje samopodobe ne boste mogli spremeniti čez noč, temveč bo potrebno vztrajno in kontinuirano delo na sebi. Lažje vam bo šlo v skupini, kjer boste deležni ustrezne pomoči in vzpodbude. Če vas mika Šola čustvene inteligence, vas toplo vabim, da se nam priključite, saj v njej obravnavamo tudi vsebine, ki so povezano s čustvi, samopodobo, sprostitvijo in podobno.

Čim več resnične samozavesti vam želim!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close