Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Cushingov sindrom

Cushingov sindrom

Spoštovani,

ponovno vam pišem ter vaš še enkrat lepo prosim za odgovor. Star sem 31 let. Marca letos sem bil hospitaliziran zaradi hude bolečine pod desnim rebrnim lokom in zaradi visokega krvnega tlaka 230/110. Kasnejše raziskave so pokazale, da gre za adenom leve nadledvične žleze, česar posledica je bolezen za katero boleham-Cushingov sindrom. Vse potrebne raziskave so potrdile to bolezen. Imam tudi vse znake te bolezni (lunin obraz, zadebeljen vrat, rdečica obraza, strije po trebuhu…). Zadnje čase mi otekajo noge, počutim se utrujeno. Zdravnik mi je predlagal operacijo. Zanima me, kako zahtevna je ta operacija, kje jo izvajajo(Ljubljana, Maribor) in ali bom po njej popolnoma ozdravel.
Prejšnji teden sem obiskal tudi dermatologa zaradi nekakšnih ekcemov okrogle oblike, ki se mi pojavljajo po vsem telesu. Ta mi je predpisal tablete LETIZEN in mazilo LOTRIDERM(vsebuje kortikosteroid betametazon). Zanima me, če lahko to mazilo uporabljam kljub moji bolezni?

Spoštovani!

Mazilo lahko uporabljate, ker je za odpravo omenjenih izpuščajev nujno potreben. Ne vem, ali delajo operacijo v Ljubljani in tudi v Mariboru. Poteka podobno kot operacija ledvic, zaradi položaja nadledvičnih žlez za trebušnimi organi. Kako točno poteka, pa vam ne znam razložiti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani, dr. Janko Kersnik!

Mene pa zanima, če je kakšna povezava med Cushingovim sindromom in feokromocitomom?

Če se ne motim oba nastaneta zaradi povečane vsebnosti kortizola, drži?

In oba sta nekako povezana z nadledvično žlezo, mi lahko prosim bolj podrobno razložite razliko?

Prosim za odgovore in najlepša hvala za le-te.

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Razen tega, da je pri obeh boleznih mesto dogajanja nadledvična žleza, bolezni niamta nič skupnega, sja gre vsakič za drug(e) hormon(e), ki imajo tudi različne učinke.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close