Čuječnost – pri stresu?
Pozdravljeni!
Slišala sem, da obstajajo programi za preprečevanje stresa s čuječnostjo. Kolikor sem slišala, gre za zavedanje sebe, svojih občutkov. Menda je učinkovito ravno pri stresu.
Zanima me, ali poznate kake take (preverjene) programe, izkušnje s tem. Za kaj sploh gre pri tem? A je res učinkovito? Kje to poteka?
Hvala.
Draga Čebela Adela, čuječnost je najpomembnejši element pri uspešnem obvladovanju in upravljanja s stresom. To pomeni, da ostajamo aktivni in osredotočeni na težave, ne pa da od njih bežimo (lahko dobesedno ali pa s pomirjevali, ki imajo samo kratkoročni učinek zaspanosti itn.). Tudi z Dominorjem ostajate čuječi oziroma le-to jačate.
Vem, da se s temi programi ukvarja moj prijatelj psiholog dr. Žvelc na inštitutu za integrativno psihoterapijo. V okviru tega programa se naučimo, kako biti pozoren na svoja čustva in odzive. Ko ozavestimo naše odzive, potem lahko ugotovimo, katere reakcije v okviru teh odzivov so učinkovite in katere ne, zato neučinkovite postopoma odpravljamo.
Sama na programu še nisem bila, sem pa slišala same pohvale.
Želim vam čim bolj čuječ vikend.
Pozdravljeni!
Čuječnost je ena od najbolj učinkovitih metod za zmanjševanje stresa. Ko smo čuječni, se zavedamo svojega doživljanja, ne da bi ga presojali, se mu skušali izogniti, ga potlačiti… Preprosto sprejemamo svoje doživljanje, naj bo kakršno koli že. Posledica takšnega pristopa so boljše obvladovanje stresa, boljše razpoloženje in počutje, bolj učinkovito spoprijemanje s problemi pri delu in v zasebnem življenju, večje zadovoljstvo z življenjem… Učinkovitost zmanjševanja stresa s čuječnostjo ter pozitivne učinke čuječnosti nasploh so potrdile številne raziskave, nekaj jih je bilo opravljenih tudi v Sloveniji. Več informacij o čuječnosti lahko najdete na straneh podjetja Pot naprej (http://www.potnaprej.si), v katerem se ukvarjamo tudi s čuječnostjo. V okviru omenjenega inštituta za integrativno psihoterapijo in svetovanje IPSA pa smo razvili čuječnostni program za obvladovanje stresa, ki traja tri mesece in katerega se lahko udeležite v Ljubljani in Mariboru.
Lep pozdrav!
______________________________________________________________________________________
Miha Černetič, univ. dipl. psih.
Pot naprej
Ljubljanska ulica 58
2000 Maribor
[email protected]
http://www.potnaprej.si