Cudno vprasanje
Pozdravljeni,
Pred kratkim sem se preselila v Zda in na zalost kar hitro obiskala zobozdravnika. Zgornja enica me je grozno bolela in naredili so RTG in ugotovili, da bo potrebna “root canal therapy” (ne vem, kako se temu rece po slovensko). Priznati moram, da me je bilo strah in nikoli nisem marala prevec zobozdravikov (nic osebnega). Zadevca poteka v zelo sposcujocem vzdusju, najprej te postrezejo z napitki, potem te pokrijejo z odejo, da ti je toplo…….. Seveda zadevca kosta 600 dolarjev (da dol pades). Zanimalo pa jih je, kako da se moje zalivke na RTG sliki ne vidijo, oni baje uporabljajo material, ki se na RTG vidijo. Seveda jim nisem znala odgovoriti, me pa zanima, kaksne materiale obicajno uporabljate? Nikoli nisem hodila v privat ordinacije, zato nimam belih plombic, pac pa tiste “zvezdice”.
Hvala za vas odgovor.
Spoštovana Anja,
vprašanje ni nič čudno, le odgovora nanj ne poznam. Če imate amalgamske zalivke (zvezdice), potem bi se le-te morale zelo dobro videti na rtg posnetku. Tudi beli materiali, ki jih uporabljamo, večinoma vsebujejo določeno koncentracijo kovinski opilkov, ki jim daje rentgensko vidljivost.
Lepo pozdravljeni!