Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Čudno premikanje v spanju

Čudno premikanje v spanju

Pozdravljeni,

Moja 9 tednov stara hčerka se je v spanju in ko je budna začela malo čudno vesti glede gibov. Naj sprva povem, da smo imeli težave, ker se je kar naenkrat začela dušiti (neke sorte napadi cca 1,5h po hranjenju, lovila zrak, bila čisto rdeča, v krču ker ni prišla do zraka…bili smo na pediatrični in so rekli, da ima refluks – dviga se ji hrana – ph metrija narejena). Ker je bil zaradi takšnih napadov podan sum na epileptične napade so naju dali na nevrološki oddelek, kjer so ji naredili EEG in UZ glavice – bila sta normalna + cel kup krvnih preiskav. Že nekaj časa pa opažam (zadnje dni sem morda bolj pozorna) da deklica med spanjem (včasih zelo sunkovito) obrača glavico levo – desno, krili in premika noge in roke, prstke na rokah. To traja nekaj sekund, potem se umiri in potem zopet. Medtem spi. Ko je budna tudi precej krili z rokami in nogami (kar pa je verjetno normalno za budnega otroka). Naj omenim, da zže od rojstva upogiba glavico nazaj, ampak mi ni nihče nič rekel, da je s tem kaj narobe.
Zanima me, če me mora skrbeti in ali morava nazaj k zdravniku.
Če je bil EEG in UZ glavice normalen (prejšnji teden) gre morda le za način spanja?

Skrbi me, da niso česa spregledali in zato me zanima, če so preiskave, ki so jih opravili in so bile OK zadosten razlog, da me ne skrbi…

Spoštovana,

glede na vaš opis obnašanja dojenčice ter opravljene preiskave sodim, da so vaše skrbi povsem odveč. Trzljaji, ki jih opazujete v spanju, so običajen spremljajoči fenomen aktivne faze spanja (tim. REM), v katerem dojenčki (pa tudi odrasli) intenzivno sanjajo. O fazah spanja pri dojenčku pa sem se na dolgo razpisala že ob vprašanjih vaših “predhodnic” na tem forumu …

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Nočem bit pametna, ampak sem bila ravno z dojenčico na opazovanju v bolnici , tudi zaradi ,,dušenja,, po hranjenju , podan sum na refluks, sledijo preiskave v Ljubljani , je pa zdravnica opazila da se naša deklica tudi zvija nazaj in je rekla , da je to znak za refluks, si nekako išče prostor ki bi ji odgovarjal …. zelo nestrokovno napisano :-))

Napisano morda ni čisto strokovno, je pa nazorno. 🙂 Drži tudi, da se nekateri dojenčki zelo radi zvijajo “nazaj”, nekateri zaspijo z zatiljem skoraj na hrbtu. Pa ni “kriv” samo refluks ali sproščanje dihalnih poti.

Pri večini tak način spanja (pa tudi “čudno premikanje v spanju in hropenje”) izveni sam od sebe, pri manj kot desetini je potrebna kakšna dodatna preiskava in pri približno enakem deležu obravnava pri razvojnem pediatru in nevrofizioterapevt.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close