Najdi forum

čudna utrujenost

Lep pozdrav.

Zadnje leto se soočam z zmeraj večjo utrujenostjo. Stara sem 22 let.
Simptome sem pričela opažati nekje aprila letos, ko sem dobila zaposlitev v svoji stroki, ki sem jo opravljala že leto dni prej brez težav. Problemi z utrujenostjo, koncentracijo, spominom.
Ni bilo tako hudo, recimo da je bilo vzdržno, ob sami službi sem se še občasno uspela ukvarjati z športom.
Malenkost hujši problemi so se pa pričenjali pojavljati ta mesec, ko sem zamenjala delovno mesto.
Zaposlena sem za samo 20 ur na teden, pa mi že teh 20 ur povzroča težave.
Nekje po eni uri dela se zgodi močan upad energije, komaj za sabo vlečem noge, roke imam šibke in utrujene, v glavi se mi pojavi kot neke vrste megla, oči dobim steklene in zelo suha usta.
Pa še zdaleč nisem lena, ni stvar v tem da ne bi hotela delati, ampak komaj zmorem.
Tudi spim slabo, do 6 ali 7 ur na noč, prebujam se ob vsakem šumu, zjutraj komaj dvignem telo iz postelje.
Ne pomaga kava, ne pomagajo čaji, prav tako ne živila ki naj bi nas po mnenju strokovnjakov napolnila z energijo.
Postajam že rahlo obupana, verjetno se bom v kratkem odpravila k zdravniku, pa me vseeno zanima mnenje nekoga, ki se mogoče sooča z istimi simptomi…

Utrujenost na splošno je lahko zgolj posledica življenjskega sloga (premalo gibanja, preveč sedenja v zaprtih prostorih, neustrezna prehrana, premalo spanja ali nekvalitetno spanje, različne preobremenitve, vsakodnevni stres, prekomerna količina dela, prezahtevno delo, velika delovna odgovornost, psihični pritiski, prehiter življenjski tempo in naglica itd…), lahko pa kaže tudi na morebitne zdravstvene težave. Med značilnimi »utrujenostnimi« boleznimi so na primer:
slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa (tudi bleda koža, hitro bitje srca, razdražljivost, omotica, slabša odpornost, motnje koncentracije in zbranosti, glavobol …);
nivo sladkorja v krvi (npr. previsok krvni sladkor …);
motnje v delovanju ščitnice (kronična utrujenost, zmanjšana vzdržljivost, brezvoljnost, zmedenost, upočasnjenost, suhi lasje, težka koncentracija, povišanje telesne teže, zaprtje …)
depresija (utrujenost, izguba energije, premalo ali preveč spanja, občutki žalosti, anksioznosti, razdraženost, zmanjšan ali povečan apetit, izguba volje in interesa, glavoboli, kronične bolečine in prebavne motnje, občutja krivde, zaskrbljenosti in ničvrednosti, težave v koncentraciji, pomnjenju in pri sprejemanju odločitev …);
sindrom kronične utrujenosti (SKU) (zelo izčrpavajoča utrujenost, ki za več kot 50 % zmanjša bolnikovo dnevno učinkovitost in se ne zmanjša s spanjem. Poleg tega imajo bolniki še druge znake in simptome (kot npr. boličine v mišicah, sklepih, trajajočo povišano temperaturo, pekoče žrelo, povečane in boleče bezgavke, nespečnost, glavobole, vrtoglavice, motnje koncentracije in spomina … idr.)
Utrujenost je lahko tudi znak bolezni srca (drugi simptomi so npr. še: težave z dihanjem, prebavne motnje, bolečina v rami, roki ali čeljusti …)
.. in tako naprej …

Kadar utrujenost traja daljši čas ter moteče vpliva na posameznikovo dnevno učinkovitost in kvaliteto življenja, je smiselno opraviti pregled pri izbranem zdravniku.

Vse dobro in uspešen spopad s težavami!

New Report

Close