“čudna” menstruacija in zaudarjajoč izcedek
Pozdravljeni gospod doktor.
Stara sem 25 let in imam menstruacijo od 18. leta. Na zacetku je bila popolnoma neboleca. Nekje v 3. letniku faksa, vzporedno s tem, ko sem pricela z rednimi spolnimi odnosi, so postajale menstruacije vedno bolj ali manj boleče. Do sedaj sem ze prisla do spoznanja, da je bolecina res samo na psihicni osnovi. Menstruacijo imam obicajno 5 dni, ampak zadnja dva dneva sta prav cudna. Recimo 4. dan skoraj ne krvavim, 5. dan pa spet. Potem imam se dva ali tri dni tak cuden rjav izcedek, ki vcasih prav nesramno zaudarja in si moram dobesedno bolj redno menjavati ta tanke vlozke, kot v casu menstruacije ta debele.
Zanima me tudi, kaksno je mnenje zdravnikov ob uporabi vlozkov in tamponov. Kateri so boljsi po vasem mnenju?
Hvala za odgovor.
Mojca
Draga Mojca,
kar zadeva higijenske vložke ali tampone smo ginekologi bolj na strani vložkov vendar je to brez znanstvene podlage, če si tampone menjate na manj kot na 6 ur (v enem od odgovorov na vprašanje v zvezi s toksičnimn šokom sem to že povedal). Tamponi so pač manj opazni ne glede na “super kvaliteto najmodernejših vložkov s krilci in lepilnimi trakovi…)
Glede “čudne menstruacije” predlagam, da se obrnete na ginekologa z enakim vprašanjem kot na mene. Lahko da gre res za endometriozo, stanje, kjer se maternična sluznica pojavlja ne le v maternici temveč tudi v trebušni votlini. Tam se dogajajo potem presnovne spremembe, ki lahko vodijo do takega vzorca krvavitev, kot ga navajate, povzroči pa lahko tudi boleče menstruacije. Za adenomiozo ste verjetno še premladi, ni pa izključena. V obeh primerih je selo učinkovita oralna hormonska kontracepcija (OHK).
Zaudarjajoč izcedek ob menstruaciji in takoj po njej je verjetno posledica “vaginalne bakterioze”, to je stanje pomanjkanja mlečnokislinskih bakterij reda “bifidus”, ki v normalnih razmerah skrbijo za kislo okolje v nožnici in s tem preprečujejo razrast drugih vrst bakterij, predvsem gnilobnih anaerobov, ki razkrajajo organske snovi v nožnici. Omenjeni primanjkljaj lahko nadomestite z dodatkom nekaj kapljic “jogurta” na higijenski vložek za čez noč za nekaj dni zapored, najbolje takega z “zelenim zamaškom” oziroma na katerem je označena prisotnost “mlečnokislinskih bakterij”.
KAKO”””………………..mojca je pisal/pisala:
>
> Pozdravljeni gospod doktor.
> Stara sem 25 let in imam menstruacijo od 18. leta. Na zacetku
> je bila popolnoma neboleca. Nekje v 3. letniku faksa,
> vzporedno s tem, ko sem pricela z rednimi spolnimi odnosi, so
> postajale menstruacije vedno bolj ali manj boleče. Do sedaj
> sem ze prisla do spoznanja, da je bolecina res samo na
> psihicni osnovi. Menstruacijo imam obicajno 5 dni, ampak
> zadnja dva dneva sta prav cudna. Recimo 4. dan skoraj ne
> krvavim, 5. dan pa spet. Potem imam se dva ali tri dni tak
> cuden rjav izcedek, ki vcasih prav nesramno zaudarja in si
> moram dobesedno bolj redno menjavati ta tanke vlozke, kot v
> casu menstruacije ta debele.
>
> Zanima me tudi, kaksno je mnenje zdravnikov ob uporabi
> vlozkov in tamponov. Kateri so boljsi po vasem mnenju?
>
> Hvala za odgovor.
>
> Mojca
žal ne vem
Draga Nina,
če prav razumem vaš spis, vas zanima kaj menim o uporabi tamponov?
Torej, ob redni menjavi tamponov na manj kot na 6 ur skoraj ni nevarnosti za zaplete, med katerimi je najbolj usoden lahko toksični šok zaradi toksinov, ki jih izločajo močno namnožene bakterije v in na tamponu v nožnici. Vse ostalo je brez pravega pomena in je bolj stvar okusa in navade.