čuden vonj iz nožnice
Pozdravljeni!
Pred nekaj meseci sem bila v postopku IVF (žal neuspešnem) in po tem so se pojavile težave pri spolnem odnosu.
Namreč nekje sredi odnosa ali takoj na koncu (ko je nožnica dovolj obilno navlažena in ko sluz pride tudi na plano), se pojavi zelo neprijeten vonj. Da opišem slikovito: če naj bi imela ta sluz vonj po ribah, ima zdaj vonj po crknjenih ribah… Lahko si predstavljate, da ni nič kaj romantično, ko se sredi največje strasti pojavi obupen vonj iz “centra dogajanja”.
Morda je to posledica večje doze hormonov, ki sem je bila deležna med postopkom IVF? Domnevala sem, da se bom po nekaj mesecih “sčistila”, ampak zdaj je minilo že več kot pol leta. Sicer imam normalen ciklus, vmes sem bila celo 6 tednov noseča (po naravni poti) in nato imela žal spontan splav.
Težave sem omenila svojemu ginekologu, pa je samo zmignil z rameni…
Kaj mi lahko svetujete? Poskusila sem z vstavljanjem tampona, namočenega v navadni jogurt, pa ni bilo nekega učinka (res pa sem to naredila samo dvakrat ali trikrat). Ne bi rada jemala kakšnih tablet, ker skušam zanositi.
Hvala za vsak nasvet!
Spoštovani,
za vaše težave je verjetno kriva bakterijska vaginoza, pretiran razrast anaerobnih bakterij v nožnici. Ne gre za problem, ki bi bil povezan s postopkom IVF; težava je izjemno pogosta in otej temi je bilo na forumu že veliko napisanega. Je pa res, da je še nobena obiskovalka ni opisala tako slikovito kot vi. 😉 Zdravite se lahko pri osebnem ginekologu, ki vam bo verjetno predpisal antibiotik za vaginalno uporabo ali v obliki tablet. Lahko pa najprej sami poskusite s katerim od uravnavalcev nožničnega pH, ki se dobijo v lekarni brez recepta (Feminella vagi C, Gynophylus, Multigyn, Floragyn ipd.). Tampon z jogutrom je eno od tradicionalnih zdravil, ki bi lahko bil učinkovit, svetujem pa malo več vztrajnosti (verjetno bi bilo potrebno vsaj teden dni, raje več).
Lep pozdrav,
Hvala za povratno informacijo in vašo nalezljivo dobro voljo. 🙂
Lep pozdrav,