Čuden testis
Pozdrav
Pred letom dni sem imel probleme s sečili, ves čas me je tiščalo na vodo in nekoliko trgalo v modih, zato sem šel tudi na pregled k urologu, ki mi je pretipal testise in ugotovil, da je vse b.p. Bil sem tudi na ultrazvoku, nič niso našli. To je bilo pred približno leto dni… Probleme z občasnimi bolečinami in neprijetnostmi “tam spodaj” so se pred tem pojavljale že več let, na koncu so ugotovili, da imam morda prostatitis ali kaj podobnega, torej nič tragičnega za življenje.
Priznati moram, da imam v zadnje pol leta mnogo manj teh problemov, saj me je v modih “trgalo” le enkrat in morda vse skupaj tri dni pretirano tiščano na vodo (brez vidnega razloga). Morda sem zaradi preteklih dogodkov preveč obremenjen, ker sedaj me pa skrbi naslednje (se opravičujem za nekoliko dolg uvod):
Pri samopregledu mod (s katermi sem se začel ukvarjati šele v zadnjem času) ugotavljam, da imam levo modo mnogo večje od desnega in tudi nekoliko mehkejše. Levo se mi zdi bolj trdo in manjše. Kar me pa skrbi je to, da če s prsti zdrsim po desnem modu, torej po vrhnji strani (spodnja vem da ima cevke za seme in to), ki naj bi bila gladka (koliko berem te informacije po internetu), pa ni gladka, ampak malo zbrazdana. Povsod opozarja na bulo. Ne gre za bulo, zdi se mi kot da bi po samem modu čutil žile, kot nekakšne nitke, ki izstopajo. Torej desno modo ni gladko in tudi ne gre za žile v modniku, ker modnik lahko premaknem, “nitke” pa ostanejo na istem mestu… Levo modo, čeprav ne čisto 100% gladko, vendar nima takšnih nitk oz. se jih ne čuti tako močno. Je drugačno od desnega.
Simptomov, ki bi nakazovali raka na modih (torej bulic, otekline itd.) nimam, kot pravim, desno modo je celo manjše.
Zdaj, če me vprašate, ali sem to imel že prej, ali ne, ne vem povedati, ker nisem bil pozoren. Lahko bi tudi bilo, če človek ni pozoren, mu lahko takšna stvar uide. Zdaj ko pa sem pozoren me vedno bolj skrbi. Se pa takole spremljam že ene par mesecev in ne opazim, da bi se vse skupaj kaj spreminjalo. Desno modo je nekoliko trše in na površini zgornjega dela (torej tistega, ki naj bi bil gladek), se čutijo nekakšne nitke, kot bi bila površina nekoliko hrapava…
Vem da mi brez pregleda ne morete povedati kaj dosti, ampak morda le toliko, se tudi na kašen takšen način lahko kaže rak? To, da je bilo pred letom dni vse OK (kar zadeva zdravnika) ne pomeni verjetno ničesar, saj gredo te stvari hitro naprej. Jaz pa se pri najboljši volji ne spomnim, ali sem imel takšne nitke že tedaj ali nisem. Pri zdravniku sem tudi že enkrat bil, pa se je izkazalo da nimam ničesar nevarnega, tudi ne morem hoditi za vsako stvar, kot se mi zazdi.
Literatura na spletu omenja le “bumps”, “lumps”, “nodes”, ki se pojavijo in to da gre pri raku ponavadi za eno bulico. Morda čutim le žile, če te potekajo tudi po samem modu, ne zgolj v modniku?
Hvala, ker ste mi prisluhnili
Milan
Spoštovani!
Po moje gre za žile in semenovod in ne bi smelo predstavljati nobene nevarnosti. Modi sta pogosto različne velikosti, manjše je že po logiki, ker je manjše na otip nekoliko “trše”. Lumps, bumps, nodes so zgolj angleški izrazi za bulo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Saj sem tudi jaz mislil da gre za semenovod in žile, samo tzdi se mi, da je bolj na sprednji strani moda, ne na vrhu in zadaj, kjer naj bi bil… Na drugi strani tega sicer nimam (vsaj otipati ni).
Morda je pomemben še ta podatek… Te brazde (žile, karkoli), se mi pojavijo, ko stojim. Ko se uležem, kot da bi izginile. Tedaj čutim na zadnji strani nekakšno malo izbolklinico, v predelu, kjer naj bi se semenovod stekal v moda/obmodek. To je menda normalno. Tam nekje me tudi zaboli, če se tam tipam (na levi strani me ne). Ampak to modo sem po spominu imel vedno preveč občutljivo na dotik.
Milan
Z zanimanjem sem prebral vprašanje in vaš odgovor. Tudi jaz sem pred kakšnimi 14 dnevi opazil, da imam v enem modu nekakšne vrvice (pri vrhu moda, kot bi bile zelo nabreknjene tanke žile), najbolj opazne so tedaj, ko stojim, tedaj nabreknejo, če se vležem se sprostijo oz modo se tako obrne navznoter, da se jih več ne čuti. Niso pa na vreči, ampak kot bi se držale moda. Ne gre pa za bulo! Na drugi strani tega pojava nimam…
Do pred nekaj dnevi me ni zelo motilo, zdaj me pa že nekaj dni boli (trga) v tem modu, nič ni večje ali otečeno, le bolj občutljivo na dotik, zdi se mi kot da je semenovod oz. žleze ki gredo iz moda malo otečene. Poleg tega čutim bolečino tudi v dimljah na isti strani, tudi pod kolenom iste noge, kot bi imel vnete limfne žleze. Ko ležim, je bolje. Danes sem si v banjo natočil vodo in se mi zdi, da je takrat bolje. Sicer ni tako hudo, da bi skakal, je pa tako, da ne morem normalno živeti, posebej zdaj, ko sem padel v zaskrbljenost.
Moj zdravnik je na dopustu, razmišljal sem, da se prijavim na ultrazvok, toda tudi tam se čaka vsaj 7 dni. Me je pa začelo precej skrbeti vse skupaj. Bi kaj pomagalo, če bi si dal narediti kompletno krvno sliko ali urinski test? Ne bi rad kaj zamudil, za to gre… Star sem sicer 34 let. Morda kakšen nasvet? Prebral sem vaš odgovor Milanu, toda on ne opisuje, da ga kaj trga v modih.
Pozdrav
Denis
Spoštovani!
V vašem primeru bi lahko šlo za dvoje: razširjen venozni pletež in vnetje obmodka – epididimitis. Kljub temu, da je vaš zdravnik na dopustu pojditi k tistemu, ki ga zamenjuje. Če je resnično vnetje, bo amoksicilin v dveh do treh tednih rešil vaše težave. Pri tem morate absolutno mirovati – tudi pri spolnosti. Na krvi in urinu ne bo kakih opaznih sprememb.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
To se ugotovi na otip in UZ ni nujen za diagnozo in jo lahko postavi osebni zdravnik ali njegov namestnik, prav tako vam lahko on predpiše zdravljenje. Vse ostale bolezni lahko diagnosticirate brez problemov po dopustu.
Razširjene vene niso noben poseben problem, razen da se opazijo, oz. otipajo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Uh 🙁 Bom šel. Torej če je vnetje obmodkov odpade kopanje, hoja in vse? Ker zdaj ne počivam ravno. Spolne odnose odsvetujete zato, da ne bi okužil partnerke ali slabo vplivajo na obmodke?
Bi si pa rad enkrat bil na jasnem ali je z modi vse v redu in bom šel verjetno na ultrazvok. Se vnetje obmodka na UZ tudi vidi?
Denis
Ponovno pozdrav
Bil sem na ultrazvoku in moram reči, da kamor sem šel (ker nočem kritizirati ne bom povedal kam), ne bom več šel. Pred letom in pol sem bil prav tako na ultrazvoku, ampak takrat je tisti, ki ga je opravil, se malo spoznal, ta gospod pa je priznal, da o testisih ne ve kaj dosti….
No, ampak ne pišem vam zato. V desnem modu je našel 3.7 mm veliko hipoehogeno, cistično formacijo. Žal ne vem, kaj pomeni beseda hipoehogena. So mi pa pred leti na UZ našli v desnem modu tudi eno cisto, to sem prepričan, ampak bila je manjša, mislim da 2mm ali pa največ 3 (bom šel k svojemu zdravniku, da iz arhiva izbrska izvid).
Ali je možen rak v modu? Ali rak raste z 1mm letno? Radiolog ni bil prav prepričan, kaj bi to bilo. In če ni rak, lahko benigne ciste tudi zrastejo z leti?
Hvala za pomoč
Denis