Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Čuden srčni utrip

Čuden srčni utrip

Spoštovani,

53 let, 78kg, nekadilec, nealkoholik, športnik.

Srčni utrip(SU) si ob športni dejavnosti spremljam že več kot 20 let. Po ceplenju za kovid(dopuščam možnost slučaja), pa mi srce občasno deluje zelo čudno. Takoj ko začnem z rahlim tekom( ali pa ob malo hitrejši hoji), mi SU poskoči na 150 in je zelo šibak na zapestju, včasih celo tako šibak, da ga ne začutim(do pred letom sem ga lahko vedno), zazna mi ga le pas. Nisem ne zadihan, sploh se ne počutim slabo samo srce ima visok pulz. Pri tako visokem SU sem srce vedno zelo dobro čutil. Napaka pri meritvi ni mogoča, saj ga izmerim tudi ročno(včasih ja včasih ga niti ne najdem). Po nekem času Ccc.10 minut ali pa če naredim hitro 30 počepov, mi srce začne delovati spet normalno na cc 120 utripov. Nato mi se ne vede več čudno, tudi po uri aktivnosti in pulzu tja do 170 ali 182 kolikor imam izmerjen svoj max. SU. EKG ne kaže nobenih nepravilnosti,

Hvala vam za odgovor.

Spoštovani,

Ne žeim ugibati zakaj se gre zato predlagam 24 urno neprekinjeno snemanje EKG in ustripov srca (HOLTER). Šele takrat se lahko ugotovi zakaj se gre (napaka vaše meritve, atrijska fibrilacija, supraventrikularna tahikardija itd. itd.). Opisani znaki so podobni supraventrikularni tahikardiji vendar bega podatek, da se vi počutite dobro in, da nimate drugih simptomov, ki so značilni za katerekoli motnje srčnega ritma. Sicer je supraventrikularna tahikardija (SVT) srčna bolezen, ki jo spremljajo epizode nenormalno hitrega srčnega utripa. Srce bo nenadoma začelo utripati, nato pa se bo ustavilo ali nenadoma upočasnilo. Epizode lahko trajajo sekunde, minute, ure ali (v redkih primerih) dni. Lahko se pojavljajo redno, večkrat na dan ali zelo redko, enkrat ali dvakrat na leto.

Kot sem dejal, brez dodatnih preiskav je nemogoče ugibati zakaj se gre.

LP

 

Hvala za odgovor

Galo31, sem podobne starosti, teže, nekadilec, nealkoholik, a tudi ne-športnik, sem pa v službi  stalno na nogah. Ker omenjaš cepljenje: meni je po prvem (in edinem) cepljenju s Pfizer septembra 2021 (izključno zaradi vladnega odloka in s tem povezane zelo slabe dostopnosti testiranja izven večjih mest) srce tudi v popolnem mirovanju, to je ležanje v postelji zvečer pred spanjem, tako močno (ne hitro, ampak močno) bilo, da sem čutil močan utrip v vseh vratnih žilah (ne vem koliko jih je), ter nekakšno praskanje v uhlju (ne v ušesu, ampak v uhlju) v 2-kratnem ritmu srčnega utripa. Čez dan pa ob večjem fizičnem naporu namesto da bi se srčni utrip povišal, je srce začelo tako močno in predvsem neenakomerno biti da sem moral fizično aktivnost, kakršnakoli je že bila, za nekaj minut prekiniti. To je minilo po nekaj dneh, tako da nisem šel pravočasno k zdravniku ali kardiologu, pa tudi nisem tega povezoval s cepljenjem ker o tovrstnih stranskih učinkih takrat (in tudi nikoli prej ali kasneje) ni bilo govora; edino kar so rekli, je bilo da če boš dobil vročino, vzami lekadol. Od začetka februarja 2023 pa sem na byolu (Byol 2,5mg) ker gre ob večjem fizičnem naporu (hoja po stopnicah) utrip na 200, kar se tudi ob popolnem mirovanju v sedečem položaju, prisilnem kašljanju, pihanju v zaprt nos in požiranju sline ne umiri prej kot v pol ure. Trenutno čakam na pregled pri samoplačniškem kardiologu ker javno zdravstvo ne vidi nobene potrebe za napotnico; pravijo da morajo takšen napad najprej ujeti na EKG da vidijo kateri del srca je problematičen, potem pa bodo skozi žile uvedli nekakšne elektrode in sežgali tisti del srca ki dela probleme. Hvala, ne bi.

 

___

Pozdravljeni.

Stara sem 43 let. V preteklosti sem imela probleme z anksioznostjo, panicnimi napadi. Redne terapije v tej smeri nimam.

Od zdravil jemljem Aspirin Protect zaradi disekcije notranje vratne karotide, brez možganske kapi.

Imam na splošno zelo velik strah pred smrtjo, hudimi boleznimi in ta strah je prisoten ves čas.  Prav tako imam probleme z močnimi palpitacijami srca. Oktobra sem opravila kardioloski pregled,  ugotovljeno je bilo da gre za prekatno ektopijo 4,4 % VES, ostalo BP, tudi obremenitveni test in 24 urni holter,  ki je prikazal VES. Zaradi razjasnitve bronhialne astme, mi je sedaj, ko je bila astma ovrzena z metaholinskim testom, predpisal Darob mite 2×80 mg, ki pa jih še nisem pričela jemati, daj sem v torek naročena na ginekološki poseg v splošni anesteziji.

Opažam pa zadnje dni, ko se očitno podzavestno sekiram glede tega posega , da mi srce spet večkrat nenormalno preskoči,  prav tako se mi vsak dan naredi, da.me oblije mrzel pot, sem cela preznojena, slabotna, srce mi pri tem nič bolj ne razbija. Kaj bi lahko  to bilo? Srčni napad ali strah, panika, hormoni?

Na poseg grem namreč zaradi več mesečnega izostanka perila, zadebeljenosti endometrija.

Zdaj me je že strah ali me bo med posegom infarkt, kaj se dogaja z mano? Bi to moje stanje zahtevalo obravnavo pred posegom.v splosni anasteziji?

Hvala vam za mnenje.

 

“čuden srčni utrip” sem včeraj zvečer doživel tudi sam: ob 14:00 na pravem EKG (takšnem, ki nariše 12 grafov naenkrat, brez obremenitve) nič posebnega; ob 21:00 pa brez nekega naprezanja kar naenkrat bum-bum-pavza, bum-bum-pavza, bum-bum-pavza, itd. Hitrost ni bila kaj posebnega, okoli 75/min. Najprej je kazalo da bo minilo po 5 minutah mirovanja, a takoj ko sem vstal, se je ponovilo, zato sem miroval 1 uro in potem ponoči ni bilo nič posebnega. Zgleda, da bo treba na samoplačniški Holter; če bom čakal da ga bo odobrila zavarovalnica, zna biti prepozno.

 

___

New Report

Close