Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina cuden- bronhitis – vnetje

cuden- bronhitis – vnetje

Ta primer je malo poseben, Sedaj gre proti 50 letom , vedno zdrava v mladosti,pred nekaj leti pa se je pokazal bronhits, ker kaselj ni motil, se je rec mogoce malo zastarala rec,skratka zacelo se je zdravljenje s kortizoni, antistaminiki,antibiotiki pri specialistih. Trenutno se je pozdravilo,toda vsakic padlo vedno na slabse, na ezofilcno pljucnico in intenzivne nege,skoraj smrti, Izzvalo je tudi astmaticne napade.
Kadilec nikdar nisem bila, Delo je racunalnisko.Posebnih alergij niso nikdar nasli,niti bakterij.
Vzrok temu naj bi uradno bila zmanjsana imunost, mogoce klima, pedvsem pa teorija,ki pravi, da kdor je vzel Singulair po tem ko je jemal Medrol – to veckrat povzroci te vrste pljucnico.
Diagnoza: kronicni bronhitis KOBP , astma in mogoce tudi nekaj emfizema.
Jasno, ko se meri PEF, je vedno nekaj katarja.
Pregled ORL razen obcutljive sluznice o.k.
Terapija : Po potrebi discus Seretide, Nasonex .
To pa zato, ker je zadnji dve leti prakticno dobro, brez prehladov,grip celo.
Se pa delijo mnenja specialistov ORL…eni so mnenja, da je treba v primeru ze rahlega poslabsanja in najmnajsega temnejsega sputuma takoj vzeti mocan antibiotik, drugi pa povecati dozo kortizonskih sprajev.

TODA nek problem se vedno ostaja, Zelo zelo obcutljiva cela sluznica in to povzroca hropenje,cele obcasne piske, Posebno ponoci obnosni predeli v lezecem polozaju vlazijo spodnje bronhije.
Se posebno s povecanjem stresa, sicer je potrebno vstajati zelo zgodaj ob peti uri zaradi dela, dolgih vozenj na delo in ne preostane veliko casa.
Telesu pase toplota, ne klima,brezvetrje.

Ze dva tedna je povecano hropenj,ki sicer ne moti prevec,,ni dusenja, delat 2/di terapijo Seretida in Nasonexa- preventivno.
Toda to ni dobro, stalni katar,
Ni vrocine, prehlada,,,mogoce me je oplazil kak skriti virus, jaz pa sem obcutljiva na bronhije in rezultat je to,

SEDAJ KAJ NAREDITI? Ce ni posebnega poslabsanja je vodenje prepusceno pacientu.
ANTIBIOTIK bi vzela,ce bi bilo slabse,,je nekaj sputuma rumenkastega,,kar jasno pomeni nekaj bakterij, Toda jemati veckrat antibiotike tudi ni dobro,bi zopet padla odpornost,pa smo tam, Poleg tega se ne ve kateri antibiotik,,bakterije so razlicne,ponavadi v takem primeru ne raziskujejo sputuma,
POVECATI 3/d spraj za nekaj casa,SE PA MALO BOJIM, ZDAJ ZE NEKAJ LET JEMLJEM TE SPRAYE,ALI NI NEVARNO, DA MI DELUJE NA SESTAVO KOSTI- KORTIZON?
BI BILO DOBRO JEMATI KAKE DODATNE VITAMINE?

Skratka, kako naj bi se znebila tega katarja, ki je prakticno vnetje, vecina ne- bakterijsko,kako zmanjsati vnetje?

Najlepsa hvala!
Kerrin

Spoštovani!

Precej zapleteno stanje. Pri stalnem izločku bi človek pomislil na alergične razloge in se poleg vsega odločil še za antihistaminik.

V trenutnem stanju bi povečal tako kortikosteroid kot olajševalec. Antibiotik zelo verejtno ne bi bistveno ničesar izboljšal.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Zelo lepo se Vam zahvaljujem za odgovor in nasvet!

Kerrin

New Report

Close