Najdi forum

"Cucanje" prsta

Moja dvoletna puncka ima navado cucati prtstek pred spanjem in vsakic ko bi se rada potolazila. Radi bi jo odvadili tega ker so ji zobki ze zaceli rasti na ven. Imate kaksne iskusnje?

HVALA!

Pri ortodontu smo dobili plastično ploščico, katero je dala pre zobke, in to je edino učinkovalo.

lp

Pri nas tudi ploščica ni pomagala, bolj smo se trudili slabše je bilo. Sedaj je sin star pet let in je s “cuzanjem” prenehal sam. Zobe ima pa normalne.Srečno!

Danes sva z mozem probala namazati prstek s cesnom. Nic ni pomagalo. Je dala svojo puncko pred obraz in prstek v usta. Se je jezila in jokala in hotela sneti dol premaz vendar ga je eventualno posesala dovolj da je okus sel ona je pa s prstkom v ustil zaspala. Prstek sesa zelo energicno zato se bojim da bo narobe z ugrizom in zobki. Ce imate se kaksen nasvet mi prosim napisite!

Zelo, zelo težko bo. Mi smo med drugim delali tudi to: na list papirja smo napisali datume (takrat je imela okoli 4 leta), in potem za vsak dan, ko naj bi zaspala brez prsta napisali zvezdico, drugače pa piko. Za denimo 10 zvezdic bi dobila neko nagrado, v njenem primero avtomobilček. To nam je svetovala logopedinja. Pa se ni obneslo. Potem smo ji na njeno željo obvezali oba palčka, pa je po eni uri mučenja v postelji prišla milo prosit, naj ji odvijemo samo en palček. prstkov pa ji nismo mazali. In potem, nekje v prvem razredu smo dobilo to ploščico, in stvar se je končala. Po različnih izkušnjah mam sem spoznala, da je otroka zelo težko odvaditi sesanje palca, še posebno te, ki nimajo čez palec nobene krpice. Tisti, ki sesajo palec skozi krpico, so se tega odvadili tako, da so jim starši vzeli krpico, pa je bila zadeva rešena. lahko pa tudi preneha sam, kot ti je napisala Vita.
Bi pa na tem mestu raje povedala še tole. Ker je bila čeljust in s tem tudi stalni zobje deformirani, smo morali po zobni aparat. Čakalna doba pri našem ortodontu je bila kar tri leta, zato smo se odločili za privat. Ta je želel, da se izruvajo vse petice. S tem pa se nisem mogla strinjat. Tudi pri naslednjem je bilo isto.
Ruvati otroku zdrave zobe, to mi ni bilo niti malo všeč.
Potem pa smo naleteli na nekega ki je že bil v pokoju. Odšli smo k njemu, in takoj pri prvem obisku ji je odvzel odtis. Ker sem se z odstranitvijo zob takrat že sprijaznila, mi ni bilo jasno, kako to, da ji jemlje odtis, še preden zobe izruvamo.
Takrat me je začudeno pogledal in vprašal, zakaj. Razložil mi je, da bo z aparatom razširil čeljust, in to se je tudi zgodilo. Čeljust je spravil skoraj v normalno stanje,
zobje, ki so bili prej pomaknjeni naprej, in zveriženi, danes stojijo lepo naravnost, in ugriz je pravilen. Skoraj neverjetno se mi zdi, ko vidim njen prvi odtis in stanje v njenih ustih. Vse skupaj je trajalo nekako 2 leti, aparat pa je nosila 24 ur na dan, razen pri jedi ga vzame ven.
To sem napisala zato, da veš, da ni nujno ruvati zob. Seveda pa dopuščam tudi možnost, da brez tega ne gre.
Nam je pa še naš ortodont rekel, da z ruvanjem dobijo prostor in s tem hitreje poravnajo zobe.

čim bolj uspešno odvajanje od palčka ti želim.

lp

Najlepsa hvala za odgovor.

Midva z mozem sva se odlocila da bova v kratkem (predno gre v vrtec in ko ne bo nobenih drugih sprememb) ukinila njeno puncko za spanje. Meniva namrec da je prstek asociran z puncko in da rabi oboje za spati.

Zavedava se da bo vojna nemogoca. Ne bomo spali in se bomo drli do iznemoglosti. Mislim da je se vedno bolje iti skozi vojno zdaj kot potem hoditi od enega do drugega zobarja.

Bom sporocila kako bo slo. Upam, da nama bo ratalo in da bojo zobje normalni.

Lep pozdrav,
Like2Eat

Slišala sem tudi, da napačno izoblikovan nebni lok povzroča neke težave okoli sinosov ali dihanja. Kaj točno je si nisem zapomnila.
Toliko naj bo to še za dodatno spodbudo in moč, ki jo boste potrebovali pri odvajanju.
Moja starejša hči se sama odvadila, ker se tri večere zapovrstjo ugriznila v prstek, mlajša pa je bila očitno veliko iznajdlivejša.

Veliko uspeha.

lp

Ali mi bi dobila naslov ali telefon tega ortodonta? Ali je samo za otroke ali tudi sprejema odrasle?

Osebno imam tezave z zamaknjenimi podocnjaki na zgornji in spodnji celjusti, ki so posledica predolge uporabe dude. Vendar pa so tudi meni zeleli vse otrostvo izruvati vse 4 zelo zdrave zobe, ki jih zaradi opozoril, da se lahko posledicno vid poslabsa nismo pustili spuliti. Zobni aparati pa mi kljub nosenju vso osnovno solo niso pomagali. Glede na tvoje dobre izkusnje bi poskusila pri njemu tudi jaz.

Hvala,

Kristina

Saj je grozno, ampak včasih je odstranitev zob najboljša rešitev, posebej takrat, ko je čeljust zelo majhna, zobje pa zelo veliki. Z aparatom se ne da kaj dosti popraviti, saj je fizično nemogoče stisniti vse zobe v vrsto, če ni prostora. To je moteče pri kakšni drobni deklici z majhnim obrazkom, kjer potem dominirajo samo ogromni zobje. Čeljust z aparatom namreč razširijo, lok postane večji, estetski rezultat pa je mnogo slabši. Če pa nekaj zob odstranijo, se ostali zobje krasno poravnajo in nasmeh je očarljiv.

Lenja

New Report

Close