Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni CT,MR preiskava pljuč

CT,MR preiskava pljuč

Pozdravljeni!

Star sem 32. let. Že približno pol leta imam težave s pljuči, ki so se pojavile po prehladu, ki sem ga prebolel januarja letos. Gre za stiskanje v pljučih, občasen krvavkast gnojni izpljuvek (redko), bolečine v križu in občasen kašelj. Sprva sem mislil, da gre za posledico prehlada, vendar težave ne izginejo. V začetku maja sem bil pri pulmologu, ki je pregledal RTG sliko pljuč na kateri se vidijo zadebeljene stene bronhijev in nekaj drobnih nodularnih in trakastih zgostitev. Na testu za koronavirus sem bil negativen. Mnenje pulmologa je, da gre za možno bronhialno predodzivnost (astmo?), čeprav tovrstnih težav prej nikoli nisem imel. Avgusta me je naročil na kontrolo s preiskavo BTM z metaholinom in ponovno RTG slikanje.

Ker sem zaradi vztrajnosti simptmov že precej zaskbljen, me zanima, ali bi bila smotrna CT oz. MR preiskava pljuč zaradi suma na raka na pljučih oz. ali se ta preiskava na pljučih sploh izvaja ter ali je natančnejša kot RTG. V tem primeru bi prosil za napotnico oz. pregled opravil samoplačniško.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Dober dan,
ob povedanih težavah in izvidu rentgenske slike bi bila na mestu CT preiskava pljuč. In pa seveda funkcijo pljuč bi bilo treba izmeriti. Sicer ne bi prvenstveno sumili na raka pljuč.
LP
MK

Objava čaka odobritev

CT ne bo vplival na okvaro pljuč zaradi KOPB.

LP

Objava čaka odobritev

New Report

Close