CTI ali DSA
Spoštovani!
Če prav razumem področje, ki ga ne pznam, gre za variacije v metodah, kako prikazati žilje v glavi. CT preiskava je nekoliko manj zhatevna za oblnika, saj (kolikor se poznam) vbrizgajo kontrastno sredstvo, in slikajo, medtem ko je pri drugi metodi potrebno uvesti kateter v žile.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljena gospa
Iz lastnih izkušenj vam povem, da Angiografija glede CT-ja je velika razlika, ker pri Angiografiji vidijo, če bi imeli las na možganih. Tudi jaz sem imela dve možganski operaciji Anevrizme in sem imela to Angiografijo zagotovo 20x. To preiskavo delajo v Lj. na nevrološki kliniki in ostanete eden dan notri. Pred to preiskavo vam dajo metuljček v žilo in nato spodaj pri dimljih najdejo glavno arterijo, ki resnično morajo biti zdravniki zelo previdni, ker to niso heci. Nato vas malce prerežejo in vam v to arterijo dajo počasi eno cevko, ki gredo, do možgan, ampak vi to sploh ne čutite, da ta cevka vam gre čez vaše telo. Potem slikajo in vse vidijo. Po preiskavi morate obvezno mirno ležati vsaj od 6. do 8. ur in držati uteži zgoraj, ki so vas rezali pri dimljah. Do naslednjega dne ne smete se vstati na noge. Jaz sedaj tudi imam občasno to Angiografijo, ker morajo spremljati kaj se vse dogaja, ker sedaj je več prostora, da bi mi ponovno zrastle te Anevrizme in tega se zelo bojim. Imela pa sem dve klasični operaciji tako, da to ni bila mala šala, pa saj vi to veste, če ste že bila operirana. Čudno mi je, da vas niso pred Op. dali na to Angiografijo, ker jaz pred op. sem imela CT. glave, nato Magnetno resonanco glave in potem to Angiografijo. Če vas še kaj zanima samo vprašajte in vam z veseljem pomagam, če bom le vedela.
Lep pozdrav in vse dobro vam želim
Seveda, da se vidi pri MR, če imate Anevrizmo. Pri meni so ugotovili pri MR. za eno Anevrizmo, za drugo Anevrizmo, ki sem jo imela pa žal niso videli. Ugotovili so, ko sem imela DSA. Ni nevarna DSA. Samo sproščeni bodite in bo vse ok. Jaz sem imela že DSA 10x pa sem hvala bogu še živa.
Lep pozdrav in veliko zdravja vam želim