CTG – utrip padel
Lepo pozdravljeni,
Sem v 39 3/7 tednu. Rok imam v soboto. Prvič noseča. Stara 29. Potek nosečnosti b.p.
V torek sem imela CTG pri ginekologu. Mirno sem ležala na desnem boku. Utrip otroka je bil ok okoli 130 – 150. Vmes so bili tudi popadki oz. mi je samo utrdel trebuh. Po približno 10 minutah merjenja je utrip otroka padel na približno 60 – 70. Tako je ostal vsaj 1- 2 minuti. Lahko da mi je takrat istočasno otrdel trebuh, se ne spomnim.
Nato je ginekolog rekel, da se obrnem in je šel zopet utrip gor. Potem je meril še približno 15 minut in je bilo zopet vse ok. Po tem je tudi brcal.
Odprta sem 1 cm. Nobenih bolečin še ne čutim, samo utrdevanje trebuha.
Ginekolog je rekel, da je lahko otrok z roko stisnil popkovnico ali pa, da sem zaradi moje lege pritisnila na popkovnico. Zeloo je postal resen, češ da to pa ni ok kar se je zgodilo in da je čas za rodit. Da ne govorim kako me je prestrašil s tem. Ne s porodom, tega se ne bojim.
Mi lahko poveste, ali je s tem, ko je utrip tako padel lahko kaj narobe z otročkom, ko pride na svet? Ker je imel manj kisika itd. Je še kakšna druga možna razlaga za to, kar se je zgodilo?
Sedaj otroka čutim ko brca in trebuh še naprej otrdeva občasno. Čakam na popadke.
(Po porodu bom ginekologa zamenjala, saj me je že pri nuhalni zelo prestrašil nima občutka za nosečnico, kar me zelo čudi, saj je tudi porodničar, vendar ne v Lj. Jaz bom rodila v Lj. Zato vam tudi pišem, da me mogoče vsaj malo pomirite.)
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
če je utrip padel pod 100 za več kot minuto, bi kot prvo bilo takrat potrebno preveriti, če tisto ni bil slučajno vaš utrip, ko je senzor za snemanje izgubil plodovega? Če je bil zanesljivo plodov, bi tako dolg padec utripa pričakoval bodisi pri ležanju na hrbtu in je prišlo do sindroma spodnje votle vene (nenevarno) ali pa pri zelo dolgem pravem popadku. Kot pravite se je po tem utrip popravil in je bil ves čas nadaljnjega snemanja v redu. Očitno je ginekolog ocenil, da vas lahko spusti domov, kajti če bi bila ocena CTG res kritična, bi vas usmeril v porodnišnico in bi sprožil porod.
Pozdravljeni,
Ko tole berem, se mi poraja eno vprašanje oz. bolje rečeno me skrbi.
Namreč v moji prvi nosečnosti mi ginekolog ob rednih pregledih nikoli ni meril utripa ploda (taka je praksa na našem koncu, čeprav se mi to zdi čudno, saj drugod po mijih info to delajo). Vedno sem dala samo kri vodo in se stehtala, potem pa me je še vprašal, če je vse v redu in če otroka čutim. Na zadnjem predledu pred porodom (1 teden pred pdp) me je G naročil na amnioskopijo točno na pdp, jaz pa sem se še pohecala, da se mogoče niti ne vidimo tam, ampak že prej v porodni sobi, in to se je res zgodilo 😉
Nosečnost je sicer potekala brez problemov, ko sem pa prišla rodit okrog 13.ure (popadki so se pojavili prejšnji večer v zelo rahli obliki, tako da sem noč še prespala, in tudi dopoldne še vztrajala doma, ker popadki niso bili redni na 5 minut), so me le dali na ctg in sem tisti čas tudi imela popadke. Najprej me je G začudeno vprašal, če sploh imam kaj popadkov, nato pa sta skupaj z babico oba prestrašeno ugotovila, da ima plod zelo slabe utripe. odprta sem bila 3 cm. Naj povem, da sem jaz ves čas otroka čutila, ker je bil tudi v času popadkov oz. med njimi zelo aktiven, kar sem tudi povedala babici. Babica, mi je potem še nekajkrat dejala, da dobro, da sem prišla, ker je otrok res že malo v stiski.
Zdaj, ko sem drugič noseča, me seveda skrbi, da se situacija ne bi ponovila, kajti če bo vse tako kot prvič in me ne bodo dajali na ctg, nihče ne bo opazil, da zna biti otrok v stiski oz. ima slab utrip. Kaj vi menite, da imam pravico zahtevati, da se ob pregledu tudi izmeri plodove utripe.
Hvala za vaše mnenje.
Spoštovani,
žal si detekcijo stiske pri plodu predstavljate precej naivno. Če se plod dobro čuti in ta giblje, potem bo CTG z 99,99999% verjetnostjo v redu, vsaj izven poroda, med porodom pa se plod itak standardno spremlja s CTG. Če se ima pred porodom kaj zgoditi, tega ne moremo ugotoviti s CTG, saj je lahko CTG povsem v redu, čez 1 ali 2 ali 3 ali 4 ali …..xxx ur pa plod iz neznanega razloga odmre. To se na srečo zgodi zelo redko. želim le povedati,d a CTG ni metoda za preprečevanje nenadne smrti ploda v maternici. Zahtevati torej ne morete ničesar, lahko pa vljudno vprašate, če vam naredijo uslugo, ki pa po pravici povedano nima velikega smisla. Naj vas potolažim, da tudi sam svoje nosečnice obravnavam tako, ko je vas vaš ginekolog in nimam zaradi tega nič več zapletov kot drugi. Srčne utripe preverjam le, dokler se gibanja ploda ne čuti ali, ko se jih že čuti, pa so redki ali negotovi.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam vprašanje glede CTGja.
Danes je med CTGjem plodov utrip enkrat padel iz cca 130 do 85, nato pa se je postopoma vrnil na 130 (obdobje, ko je bilo po 130 je bilo relativno kratko, cca 30 sek vsega skupaj) in bil brez pospeškov/padcov utripa še nekje 5 min, dokler se nisem obrnila na drugi bok (ker naj bi otrok spal, da se zbudi). Babica nenadnemu padcu ni namenjala prevelike pozornosti. Ali je to res ok, ali bi me moralo kaj skrbeti? Pri nadaljnjem snemanju CTGja (cca 20 min), drugega spusta ni bilo.
Kaj je lahko razlog, da do tega pride?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
o zapisu, kakršen je CTG, žal takole parcialno in na daljavo ni mogoče razpravljati. Vse kar lahko na pamet domnevam je, da babica dovolj dobro pozna vzorce CTG zapisov, da iz njih loči pomembne od nepomembnih sprememb ter zna prepoznati spremembe, ki so lahko napoved grožnje ter jih ločiti od ostalih, ki so naključne in nepomembne. Za kaj več in bolj specifično oceno bi moral videti zapis CTG.
Zaradi preteklega dogodka (mrtvorojenega dojencka v 33t) sem sedaj v bolnisnici na opazovanju. Niso najbolj zadovoljni s ctg-ji saj imam vmes po tri padce tudi pod 100. Celo noc sem bila priklopljena na ctg vmes je utrip padel tudi tako zelo mocno, da je naprava zacela piskati. Gibe cutim. Zdi se da ko se obrne, da nastane neka sila in srcek zacne pocasneje biti. Kaj bi to lahko bilo? Ne zelijo sproziti poroda saj bom komaj v nedeljo 37t do takrat pa zelijo pocakati. Naj povem da me je zelo strah ko nisem priklopljena na ctg in samo odstevam dneve do nedelje da mi cimprej sprozijo in da dobim zivega, zdravega dojencka. Na uz so bili pretoki vredu, otrocek zivahen, drzal je pest skupaj. Zato se niso odlocili za sprozitev. Kaksni si nacini sprozitve? Ko sem rodila deklico so mi vstavili trakec.
lp
Spoštovani,
takšne izkušnje in posledični strah ter anksioznost so mi znane in tudi zdravnikom ni prijetno, ker dejansko nimamo pojma pri več kot polovici primerih, zakaj se je to zgodilo. Če razloga za odmrtje ne najdemo in smo preverili vse, kar znamo preveriti, potem je verjetnost ponovitve ekstremno majhna. Če ima vaš plod normalno količino 0plodovnice, ni zaostal v rasti, je gibčen in se ga dobro čuti ter nima kje ovite popkovine (okrog okončine, vratu, telesa ali ni kakšnega pravega vozlja), potem res ni objektivnega razloga, zakaj bi se srčni utrip občasno upočasnil, razen povsem intrinzična motnja srčnega ritma, katera pa je izjemno redko problematična in ne povzroča odmrtja ploda. Porod se lahko sproži na nekaj načinov (stripping in predrtje ovojev pri zrelem ustju, prostaglandini in pa s posebnim balonom oz. katetrom, ki se ga napolni z vodo in razmika MV). Za vaš primer ne vidim ovire za uporabo kateregakoli načina, ki se bo porodničarju zdel primeren v času odločitve za sproženje poroda.
ti padci frekvence utripa, ki trajajo manj kot 15 sekund, niso “deceleracije”, katere bi lahko pomenile problem.