CTG
Kot menite gre torej za simetričen zastoj plodove rasti, (4 tedne) in svetujete spremljanje vsaj 1krat tedensko ter da naj bi porod sporožili prej.
PDP imam 28.11.2015, danes sem noseča 34 /2 dni .
Kakšne težave pa ima potem ta otrok po sproženem porodu oz.kakšne tezave ima po rojstvu? je življenjsko ogrozen?
ne, gre za NE-simetrični zastoj rasti (samo trebuh, nič drugega in relativno kasen začetek zastajanja v rasti). S pravočasnim sproženjem poroda preprečimo morebitno škodo, ki bi lahko otroku nastala zaradi prehudega pomanjkanja hrane in kisika v maternici. Odločitev seveda velja prepustiti zdravniku, ki vodi nosečnost, saj vi sami s tem nimate prav nobenih izkušenj.
običajno s pravočasnim sproženjem poroda oziroma bolje rečeno rojstvom otroka, ne povzročamo nobenih posebnih težav zaradi prezgodnje rojenosti več, kajti pod pogoji pomanjkanja plodovi v maternici dozorevajo hitreje in so lahko npr. pri 35 tednih skoraj tako zreli kot sicer donošeni otroci pri 38 tednih. Pomembneje je pravilno oceniti čas, ko otrok od poroda več pridobi kot potencialno izgubi. Po 34. tednu imajo praviloma že skoraj vsi otroci dovolj ssamostojnosti pri dihanju in ostalih življenjskih funkcijah, da niti ni več potrebno roditi v večjem centru kot sta Ljubljana in Maribor, kajti po doseženih 34 tednih rojeni otroci praviloma ne potrebujejo več kot toplo posteljico, morda še c-pap (nosno cevko, ki s stalnim pretokom zraka vzdržuje ves čas pozitivni tlak v pljučih in s tem nežno preprečuje njihovo sfrnjenje). To oskrbo znajo nuditi v vseh porodnišnicha v SLO, zato po 34. tednu premestitev v večji center ni več potrebna.
Pozdravljeni
Noseca sem 35t 3/7 in so.me zaradi premale kolicine plodovnice in zastoja rasti trebuscka obdrzali v porodnišnici trebuscek bi naj zaostajal za 2 tedna oz. Se njegov obseg v dveh tednih ni spremenil. V porodnišnici sem od cetrtka in mi raznen ctgja niso delali nobenih drugih preiskav. Ko sem vprašala ginekologinjo ce lahko grem domov in ce lahko prihajam vsak dan na ctg je rekla da ne da oni potem ne vidijo kaj se pravzaprav dogaja z dojenckom in da se lahko doma zgodi da bo prenehal biti srcek.. danes zjutraj sem imela krce kot ob menstruaciji
Spoštovani,
hm?…???…iz vašega izvajanja ne razberem, kako pogosto vam na oddelku v porodnišnici spremljajo CTG. Če je to le 1x dnevno, potem ne vidim razlogov za vaše zadrževanje v porodnišnici in bi lahko prihajali tudi od doma, čim se CTG snema 2x ali celo večkrat dnevno, pa bi to težko nadoknadili od doma. Sicer bi lahko razpravljali še o tem, kako pogosto je CTG sploh treba snemati, pa o vsaki podrobnosti okrog rasti in drugih parametrov pri vašem plodu (pretok skozi popkovno arterijo, pretok skozi plodove možgane, gibanje ploda, videz posteljice) ampak teh podatkov nimam.
Spoštovani,
Pri 36 tednih nosečnosti je bil plod na CTG nekoliko miren, pa je mi je sestra kar precej stresla trebuh, in potem je se je začel zivahno premikat. Moti me, ker je izjavila, da stimulacija trebuha ni njeno delo in naj to opravljam sama.
Plod cutim skozi ves dan, trenutno na ctg pač ni bil zivahen.Pa obstaja takšna praksa, da bi si nosečnica sama stimulirala trebuh oz.po domače, pošteno ga je premetavala” kot zmes za kruh”, saj sem sama laik in dobesedno ne upam, počet nekaj za kar nisem usposobljena, saj se gre vendarle za otroka.Zmotilo me je, saj me je pošteno okarala,da to ni njeno delo.
Spoštovani,
kaj naj rečem? Sestri je pač malo “počil živec”. Ignorirajte takšne pripombe, ker so neumestne. Za marsikaj nismo plačani, pa vseeno počnemo, vsi zdravstveni delavci, tudi zdravniki. Je pa res, da bomo pri takšnem odnosu naših delodajalcev in družbe do nas vseh skupaj, vse manj in manj motivirani za dejavnosti, ki niso neposredno strokovne. Glede premikanja ploda se vsekakor ne vznemirjajte. Če CTG ne bo reaktiven, bo treba pač namesto 20 minutni posnetek, posneti 40 minut ali še več…
Pozdravljen,
imam vprasanje glede motnje zaznavanja signala srcnega utripa ploda. Imela sem redni CTG in prvic se je zgodilo, da je naprava nekajkrat nehala zaznavati utrip, enkrat celo tako dolgo, da je zacela piskati ( cca 40s). Receno mi je bilo, da se vcasih to zgodi, ko se plod premakne in sistem izgubi signal. Gibi so bili sicer primerni. Ker se mi to se ni zgodilo, me zanima, ce je mozno, da to nakazuje na stisko ploda/srcno okvaro? Sem prakticno tik pred PDP. Hvala!
ne, izginjanje signala nima nič s stisko ploda. CTG naprava ima iz tipala v telo pošilja UZ snop z določnim kotom in če znotraj tega snopa ni plodovega srca, ker se plod preveč premakne, pač ni povratnega signala. Pri živahnih plodovih ali če je npr. več plodovnice in ima plod več prostora se to redno dogaja.