CTG
Spoštovani,
žal z laičnega stališča ne razumem vašega vprašanja oziroma ne vem, kako naj vam odgovorim. S CTG pač lahko opazimo, če se pojavi placentarna insuficienca, kako to opazimo, pa se bojim, da ne bo mogoče osvojiti s 3-minutnim “šnelkurzom”. Ker se takšno stanje pri normalno razvitem plodu ne pojavlja pred terminom, CTG pred terminom pri normalnih, zdravih nosečnicah ne koristi kaj dosti, če se placentarna insuficienca pojavi pred terminom, pa običajno le to opazimo že po tem, da plod slabo raste in se ob tem pojavljajo tudi spremljajoča stanja(hipertenzija, preeklampsija, diabetes tip I.). V teh primerih pa je CTG zelo koristna metoda za spremljanje nosečnosti in ploda.
Če prakticiram(o) ginekološke preglede po 37 tednu? Odvisno od situacije, in ker me niste opremili z razlogi za svoje vprašanje, odgovor lahko omejim zgolj na: Da! kolikor vam tak odgovor sploh koristi.
Spoštovani,
se opravičujem za slabo postavljeni vprašanji in kljub vaši prezasedenosti bi vas ponovno rada, na bolj jasen način, vprašala kar mi ne da miru.
Noseča sem polnih 38. tednov. Sem zdrava nosečnica, otrdevanje trebuha me spremlja že od 26. tedna. V 37. tednu mi je moj ginek.naredil ginekološki pregled, MV je bil zaprt, torej vse bp. Kot sem razumela, naj bi do konca nosečnosti hodila vsak teden samo še na CTG, vendar pri drugem ginek., ker je moj odšel na dopust. In ta drugi ginek. mi je v 38. tednu poleg CTG-ja naredil tudi ginekološki pregled in pri njem sem ponovno naročena čez 1 teden. Tu pa se mi postavlja vprašanje in sicer, ali so ti ginek.pregledi do konca nosečnosti pri zdravi nosečnici res potrebni? Gre namreč za to, da mu enostavno ne zaupam. Poleg osnovne stvari, da bi moral po vsakem pregledu zamenjati podlogo na katero so uleže ženska pred ginek.pregledom, je tudi pri pregledu grob, zdelo se mi je, kot da je MV pregledal na vse možne načine in s prsti dokaj grobo tipal trebuh. Zato vas sprašujem za mnenje, ali je v mojem primeru dovolj samo CTG, ker v tem primeru bi/bom ginek.pregled zavrnila.
Ponovno hvala ter lep sončen dan!
…hm…to je pa povsem drugo vprašanje. Strinjam se, da vsakokratni pregledi z otipom MV niso potrebni. Sam se teh pregledov v nosečnosti do termina sploh ne poslužujem in prvi pregled po dolgem času opravi šele pri 38 tednih in če takrat MV ne kaže osnovnih znakov zrelosti ali je celo primeren za načrtovani porod, ponovni manualni pregled opravim šele ob PDP. Vmes se dovolj dobro orientiram glede na izpovedi nosečnice in na zapis CTG, ki ga pri zdravih nosečnich z dobro gibajočim plodom niti ne opravljam vsak teden temveč le, če plod slabo giblje, če ima nosečnica katero od bolezni ali je drugače rizična za zaplete.
žal bi moral za komentar izjave vašega ginekologa znati brati njegove misli. Če vas je naročil na ponovni CTG čez nekaj dni, potem v zapisu že ni moglo biti kaj posebnega narobe, sicer bi vas usmeril v porodnišnico.
Pozdravljeni!
Sem v 39/40 tednu nosečnosti, in sicer rok imam 17.12.. Danes sem imela 3. ctg na katerem pa se otrok najprej ni “zbudil” nato pa je bil ctg reaktiven. Ginekologinja je glede na izvid dejala, da če se otrok ne bi zbudil je lahko spal, sesal ali pa je nekaj zelo narobe…kaj je mislila s tem?? Kaj je lahko narobe z otrokom? Otroka čez dan čutim normalno kot prej seveda z manj sunkovitimi gibi, ker ima razumljivo manj prostora, se normalno razvija in je vse ostalo bp.
Hvala za vaš odgovor
Lp
ne vem, kaj je G. mislila s to izjavo, lahko pa rečem, da ta izjava ni bila umerjena na situacijo, kajti čim je postal CTG reaktiven, ne more biti več nič narobe.
Spoštovani,
Če prav razumem potem pri normalni nosečnosti ctgja ni do roka?
Moja nosečnost je normalna – čeprav zaradi otrdevanja od 22t, boleče trtice in vrtoglavice (ob sedenju vzravnano, stanju) že ves čas počivam. Trenutno sem v 35t, imam močan beli tok (tudi. po 3dnevni kuri s canesten sveckami) – je pa nehalo srbeti. Začelo me je boleti pod trebuhom spodaj – verjetno globoka trebušna zaradi teže? In tudi vezi me špikajo pogosteje.
Ali me ginek lahko
pregleda vaginalno zaradi glivic in rada bi izvedela
ali je moj MV zaprt. Prav tako me zanima,ali imam dovolj
plodovnice. Ali so ti pregledi smiselni?
Kdaj se smiselno začne ctg? Ali ctg poleg utripov srca, krčenja maternice-popadkov, pove tudi stanje posteljice?
Mene bi ti pregledi pomirili.
Kdaj se izmeri plodova glava in širina medenice? Skrbi me,ker sestrična ni mogla naravno roditi pri obsegu glave 35cm saj ima očitno premalo medenico. A to so videli šele po urah poroda, neuspelem vakumu in CR na koncu.
Še nekaj izven konteksta: v reviji zdravje piše “neka raziskava je pokazala, da tiste ki spijo na desnem boku ali hrbtu pogosteje rodijo mrtvorojene otroke. Kaj menite glede tega?
spoštovani,
poglobili ste se očitno v nekaj, o čemer nimate pojma in bojim se, da se tega ni mogoče priučiti s hitrim kurzom. Predlagam, da ste pozorni na plodove gibe in dokler so ti redni oziroma vsaj dovolj pogosti, je vse v redu. kako je s posteljico, plodovnico in ostalim, prepustite ginekologu. Tudi CTG naj vas ne preokupira. To je orodje, ki ga znamo uporabljati za oceno stanja ploda, mnogi pa ga zlorabljajo po nepotrebnem. Pač jim je enostavneje položiti nosečnico za 20 minut na CTG in potem 5 sekund porabiti za oceno kot vprašati, če plod dobro giblje in izmeriti razdaljo med sramnico in višino maternice. Če ste noseči 35 tednov je skoraj nepomembno, kaj se dogaja z vašim MV. Če bi bil odprt oziroma skrajšan ter bi se začel porod sam od sebe pred 37. tednom bi bil otrok dovolj zrel, da ga lahko oskrbijo v katerikoli porodnišnici, če ne, pač ne in bo še nekaj časa v maternici. Razmerja med plodovo glavico in vašo medenico nima smisla meriti in se tudi ne da. To razmerje se bo pokazalo med porodom. Vemo, kako dolgo sme porod trajati in to je to. Merjenje se ni pokazalo za koristno in iz njega ni mogoče skoraj ničesar napovedati. Vakuumski porod ne uspe le, če se porodničar ušteje pri oceni višine glavice. Če se ga izvaja po pravilih, ko je glavica pod medenično ožino in medenica ni lijasta (moško oblikovana), tak porod vedno uspe. Pa tudi, če poskusni vlek ne uspe, to ni neuspešen porod z vakuumom ampak gre za poskusni vlek, s katerim včasih dobimo odločilno informacijo za odločitev med vztrajanjem pri vaginalnem vleku ali za CR.
Raziskavo, katero omenjate težko komentiram, ker ne vem, kako je bila izvedena , kdo oziroma kje jo je izvedel, na koliko nosečnicah itd. Dvomim pa, da je bila ustrezno kontrolirana in zelo verjetno je bila izvedena na podlagi ankete, zato je bil priklic spomina zagotovo drugačen pri tistih, ki so rodile mrtve otroke kot pri onih, ki so rodile zdrave žive otroke. Fiziologija nosečnosti nas uči, da nosečnica, pri kateri ležanje na hrbtu ali na desnem boku povzroči težave, nagonsko spremeni položaj, čim ji zaradi pritiska maternice na spodnjo votlo veno in zmanjšanja pritoka krvi v srce enostavno postane slabo in položaja dalj časa ne prenese. Drugače bi bilo zgolj in samo pri ohromelih nosečnicah, ki se same ne morejo obračati.
Hvala!
Glede raziskave se mi je zdelo, da ni bila najbolj ustrezna.
Sicer pa me zdaj zanima še nekaj:
MAGNEZIJ
Nekatere nosečke pravijo, da je treba z magnezijem prenehati pred porodom. Sama ga pijem zaradi otrdevanja že dolgo, po 3 na dan (magnesol). Sedaj pa sem dobila dve kontra informaciji. Kolegici je (enaka) ginekologinja rekla naj počasi zaključi z magnesolom. Sama sem vprašala sestro iste zdravnice, ki je rekla, da še vedno lahko pijem magnesol, trikrat dnevno, do konca (naslednji teden vstopim v 39t nosečnosti). Naj omenim, da se je moje počutje zadnje 3 tedne popolnoma spremenilo. Nič več ni otrdevanja trebuha, tudi več dni skupaj; če se pojavi otrdevanje je malo bolj boleče, a še vedno nič groznega; počutje je boljše, slabosti so minile, vrtoglavice ni več in tudi energije imam več (po običajnem tušu ni potrebno da grem v posteljo, kot je bilo prej nujno, saj nisem zmogla niti sedeti). Tudi na sprehod grem lahko. In tudi po daljšem dnevu na nogah, mi trebuh lahko čisto nič ne otrdeva (sem sicer bolj zatečena v nogah, če stojim ali sedim, ampak ni strašno).
Kaj menite kako je z magnesolom?
CTG
Nosečnice smo zahtevna “publika” – smo laiki, ki si želimo vedeti vse. Vem, grozno.
A vendar me zanima zapisi na CTGju.
Kaj pomeni, da je otrok reaktiven?
Zakaj je to dobro?
Zakaj je dobro da utrip otrokov poskakuje?
Do koliko gredo krči maternice ob popadkih – tudi do 100?
Kaj pa pomeni če se dogaja vse okoli 10-25?
Hvala!
če vam magnezij koristi (ne glede na to, da odmerki per os skoraj da ne dvignejo ravni magnezija skoraj nič), ga uporabljajte do kadar želite.
glede CTG:
– reaktiven ni plod ampak zapis CTG. To pomeni, da se v 20 minutnem zapisu utrip dvigne najmanj za 15 utripov nad povprečje in da tak dvig traja najmanj 15 sekund. Takšna “reaktivnost” zagotavlja, da je plodova oskrba s kisikom dobra in da je ta v dobri kondiciji.
– poskakuje tudi vaš in moj in na sploh utrip vsakogar od nas. Tako se uravnava srčna frekvenca, vsaj dokler smo možgansko živi. Ko možgani odpovedo, postane utrip ravna črta, ker ni več regulacije in srce dela samo še kot kot stroj, z lastnim, vnaprej določenim ritmom.
– iz višine zapisa popadkov se ne da sklepati ničesar! Na moč popadka bi se dalo sklepati le pri notranjem merjenju tlaka v maternici, kar je mogoče le med porodom ampak se danes redko še kje izvaja. Pri zunanjem snemanju CTG preko trebuha je mogoče iz zapisa krčenja maternice sklepati le o tem, kdaj se popadek začne, kdaj doseže vrh in kdaj se konča ter seveda iz več popadkov, kako so ti pogosti. Zapis lahko pride do 100, pa ženska niti ne čuti ničesar ali pa ima peklenske popadke, pa ti pridejo le do 20. Dobro, dve skrajnosti ampak je možno.
Spoštovani dr.Pušenjak
Danes sem imela pregled v 34.4 tednu nosečnosti.Ginekologinja me je dala na ctg,ki je na koncu pokazal meritev med 112 in 120 in je rekla,da je to tik nad spodnjo mejo,zato me je dala v porodnišnico na ponovni ctg,v porodnišnici so mi ponovno naredili ctg in uz in je bilo vse ok.-je mogoče,da je bila razlika v meritvi v tem,ker sem bila pri ginekologinji tešča,ker sem prej pač morala dati kri za sladkor in hemoglobin?Težav s pritiskom,diabetisem nimam,me je pa postalo strah,če bi bilo kaj narobe z otročkom,pa še ginekologinja mi je rekla,da je otrok v prečni legi,v porodnišnici pa mi je ginekolog rekel,da je že v glavični vstavi,tako,da sem res v dvomih 🙁
Spoštovani,
utrip med 110 in 170 je povsem v redu in je bilo pošiljanje v porodnišnico zaradi tega nepotrebno. V skrbeh ste torej povsem po nepotrebnem. Seveda pa ima zapis CTG še mnogo drugih značilnosti, ki pa jih brez ogleda zapisa ne morem komentirati.
Pozdravljeni
Imam vprašanje glede CTG-ja. Jutri bom dopolnila 37. teden nosečnosti, danes sem imela CTG ki na momente ni pokazal otrokovega utripa, kar naenkrat so se številke na zaslonu izbrisale in se pojavila rdeča lučka, čez par sekund pa so se številke nazaj pojavile. Izpis je izgledal na momente kot prekinjen. Moja gin. je rekla da to ni nič takega in da je CTG šolski ampak meni te prekinitve ne dajo miru. Mi znate razložit zakaj je prišlo do teh prekinitev? Naj povem da otrokovo premikanje čutim normalno kar pogosto čez dan.
Hvala za vaš odgovor
Spoštovani,
zapis srčnega utripa med snemanjem CTG se lahko občasno izgubi, če se plod premika in se srce odmakne iz UZ polja, v katerem je senzor sposoben loviti premikanje srčnih zaklopk pri plodu. Bolj kot se plod premika, več je takšnih premorov in to nas res kaj dosti ne sme vznemirjati.
Spoštovani!
V 34 tednu so mi na ctg preiskavi povedali da otrok “spi” tudi ko so izvedli stimulacijo z tresenjem trebuha se je malo predramil potem pa spet ni bilo kaj dosti od njega.Utrip srčka je imel 140-145.
Zaradi tega ker “bi naj otrok spal” so naredili UZ in ugotovili zastoj rasti ploda. za 4 tedne.
jaz sem počutim dobro kot tudi vso nosečnost, nimam nobene bolezni, nobenih znakov poroda itd.
Prosim, če mi poveste ali je to stanje zelo zaskrbljujoče? Je možno da z otrokom ni vse vredu in je lahko duševno zaostal, srček lepo bije ampak če se premalo giba na ctg in 4 tedne zaostaja v rasti, lahko pomeni da je duševno zaostal?
Spoštovani,
oba navedena podatka žal nista dovolj za kakršnokoli konkretnejše sklepanje. Štiritedenski zastoj v rasti je zagotovo značilen in pomemben ter zahteva dodatno opredelitev, kaj se v resnici dogaja. Tako v začetku naslednjega tedna bo treba preveriti, v katere dele telesa plod bolj in v katere manj zaostaja, kako je s pretokom krvi skozi različne žile, kako s posteljico in plodovnico, ponovno preveriti plodovo morfologijo, če smo pri rutinski morfologiji okrog 22. tedna kaj prezrli in se odločiti, kako in kaj. Takole iz rokava, samo na podlagi informacije, da je plod za 4 tedne manjši od pričakovanega ter da je bil CTG preveč “miren”, žal ni mogoče reči nič določenega.
Torej gre za asimetrični zastoj plodove rasti, ki je posledica slabše funkcije posteljice. To vsekakor zahteva funkcijski nadzor nosečnosti, glede na omenjeno stopnjo zastoja, bi rekel, da kar vsak teden vsaj 1x in zelo verjetno bo treba porod sprožiti precej pred rokom.