Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija CTA tehnika za spremljanja napredka stenoze

CTA tehnika za spremljanja napredka stenoze

Pozdravljeni,

V primeru stenoze in spremljanja te skozi leta…

Kako realno natančen je CTA pri oceni stenoze? Je ocena v večini primerov napačna v zgornjo stran, da je ocenjena večja stenoza?

 

Mogoče veste zakaj pride do napak (premikanje, povišan utrip, oprema, operater…) in kaj v tem primeru narediti, ponoviti testiranje po nekem času?

 

Poznan mi je primer napake ranga 30% in več, tako da ne vidim same koristi v tej tehniki spremljanja napredka stenoze? Je bolje kako obremenitveno testiranje oz. kaj?

 

Prosim za mnenje,

Hvala

Pozdravljeni!

Na splošno so ne invazivni CT-angiogrami natančno odkrili ali izključili blokade arterij pri 91 odstotkih bolnikov. Torej CT angiogram je dokaj natančna metoda, seveda pa so možne tudi napake, predvsem zaradi premikanja pacienta, neizkušenosti radiologa, tudi povišan srčni utrip (med preiskavo se večkrat dodajajo zdravila, ki znižajo srčni utrip na ca 60 utripov/min.). Priporoča se CT preiskava vedno v isti ustanovi.

Obremenitveno testiranje nikakor ne more nadomestiti CT angiografije. Pri obremenitvenem testiranju se spremljajo EKG spremembe, in ni možno ugotoviti velikost stenoz ali %  sprememb stenoz. Skratka, ni boljše ne invazivne metode za spremljanje stenoz  od CT angiografije.

LP

New Report

Close