Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija CTA koronarnih žil

CTA koronarnih žil

Spoštovani!

CTA koronarnih žil. Kdo dela te preiskave oziroma drugače. Ali je storitev, ki jo opravljata npr. Klinika za nuklearno medicino UKC Ljubljana ali Bolnišnica Topolšica, enakovredna? In še drugače: kdo vse v Sloveniji sploh opravlja CTA koronarnih žil?

Hvala za pojasnilo.

CTA koronarnih arterij delajo v vseh bolnišnicah v katerih imajo ustrezno opremo in specialista (kardiologa ali rentgenologa).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani gospod!

Hvala za informacijo. Še posebej vesel sem nad odgovorom, da je vseeno ali to opravi radiolog ali kardiolog, če je za to ustrezna oprema.

Odgovor ni potreben.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Zdaj sem dobil izvide, kjer piše:

Deblo LCA je normalno prehodno. Razcepi se z bifurkacijo. LAD je videti v proksimalnem segmentu minimalno robno naplastena, proksimalno se odcepi gracilna D1. V srednjem delu je videti odcepitevzmerno močne D2, ki se takoj razcepi na dve terminalni veji, tudi distalni segment LAD je prehoden, sledim mu vse do apeksa. Tudi LCX je videti prehodna, v proksimalnem in srednjem segmentu je videti fokalne robne mehkotkivne plake, ki minimalno ožijo lumen. Že proksimalno se odcepi močna OM1, ki končuje z dvema terminalnima vejama, distalni segment LCX je prehoden, je robno minimalno naplasten, končuje na lateralni površini levega ventrikla. Prehodna je tudi RCA, videti je nekaj fokalnih minimalnih robnih naplastitev. V višini prehoda na spodnjo površino srca se RCA razcepi na dolgi PL in PDA, ki sta prehodni.

V tretjem segmentu jeter v arterijski fazi opacificira sprememba premera cca 11 mm, po videzu gre lahko za hemangiom (UZ korelacija?). Torakalna aorta je v srednjem ascendentnem segmentu nekoliko širša, namerim prečno cca 36 mm – ektazija. V enem izmed korpusov vretenc srednjega dela torakalne hrbtenice je videti spremembo strukture – v smislu kostnega hemangioma.

Lahko prosim za kratek komentar izvida? Hvala.

Prosili ste za kratek komentar. V nekaterih vejah koronarnih žil (LAD, LCX, OM1, RCA) so prisotne minimalne fokalne naplastitve, ki komaj ožijo svetlino žil. Žila aorta, nekaj centimetrov od njenega začetka je blago razširjena. V jetrih in v prsni hrbtenici sta vidna dva (prirojena?) skupka drobnih žil (hemangioma).
Ugotovljene spremembe v srčnih žilah kažejo na začetne aterosklerotične spremembe brez hemodinamskih vplivov in verjetno brez kliničnih znakov (napadi bolečin pri srcu ob telesnih obremenitvah?). Manjša hemangioma (eden v jetrih in eden v prsnem vretencu) sta kliniično nema.
Holesterol v krvi? Krvni tlak? Raven sladkorja v krvi?

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Hvala za pojasnilo. S počutjem ali s kakšnimi bolečinami ob telesnih obremenitvah nimam nikakršnih težav. Glede holesterola imam skoraj eno leto že tablete (bil je precej povečan, še posebej količina trigliceridov) in zdaj je skoraj v mejah normale. Krvi tlak sem imel povišan celo življenje, zaradi “varnosti” tudi za to jemljem zdravila in je zdaj vse v mejah normale. S sladkorjem pa nimam težav in je vse skozi v mejah normale.

Glede hemangioma v jetrih pa je moja osebna zdravnica ravno včeraj rekla, da bo opravila ultrazvok trebušne votline.

Skratka, glede na vaša pojasnila verjetno situacija ni kritična? Seveda pa moram paziti s prehrano in prilagoditi vse skupaj tem dejstvom rezultatom preiskav. Pred tem sem imel namreč tudi ultrazvok vratnih žil, kjer mi je kardiolog rekel, da so se nabrale manjše obloge in mi je v kombinaciji z tableti proti holesterolu predlagal tudi aspirinsko terapijo. Tudi ultrazvok srca ni pokazal posebnosti.

Morda samo še vprašanje. Verjetno glede na izvide ni potrebno (še) razmišljati o kakšni invazivni metodi “urejanja” žil?

Lepo pozdravljeni!

Mislim, da niso potrebne dodatne preiskave. Priporočam zdrav način življenja, (dovolj gibanja, nekajenje, zdrava uravnotežena prehrana, itd.), redno jemanje zdravil za znižanje holesterola v krvi in krvnega tlaka.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

Prosim vas, če  mi lahko pojasnite kakšna je razlika med scintigrafijo miokarda s talijem (to sem pred leti že opravila) in  CTA  s  kontrastnim sredstvom. Je to isto, ali samo podobno.

Hvala.

Spoštovana

Ne, to ni isto. Scintigrafija je preiskava kjer z radioaktivnim talijem posnamemo kopičenje le tega v srčni mišici in tako ocenimo prekrvavitev srčne mišice. Preiskava je sicer dokaj zanesljiva, ne pokaže pa katera od koronarnih arterij in njenih vej, je mogoče zamašena s t.i. plaki, ki onemogočajo ustrezno prekrvavitev. CT koronarnih arterij je preiskava pri kateri vam vbrizgajo kontrastno sredstvo in posnamejo v CT napravi, stanje koronarnih arterij. Ta preiskava je zelo zanesljiva in z visoko natančnostjo potrdi ali izključi koronarno bolezen. Lahko bi dejal, da je CT koronark naslednja v vrsti diagnostničnih preiskav, po scintigrafiji miokarda.

LP

New Report

Close