Pozdravljeni.
Prosim za razlago CT izvida, po predhodnem UZ abdomna, kjer je zdravnik predlagal še CT s kontrastom zaradi potrditve hemangiomov.
Izvid CT pa je sledeč:
Jetra so povečana. V 4. segmentu je 6mm velika hipodenzna lezija, ki se po aplokaciji KS ne barva. V desnih jetrih sta 2 hipodenzni leziji ki se po aplikaciji KS v 5-ih minutah popolnoma obarvata. Lezija, ki je večja meri 11mm v največjem premeru. Drugih patoloških sprememb v jetrih ni videti. Žolčnik, žol.vodi so brez patoloških sprememb.
Prav tako pankreas, vranica, ledvici in nadledvični žlezi. Retroperitonalno ni povečanih bezgavk. V plevralnem prostoru in abdomnu ni proste tekočine.
Mnenje: Hemangiomi jeter in cista jeter.
Pravzaprav nisem prepričana, da sem postavila vprašanje v pravi forum, v kolikor bi mi lahko karkoli povedali, bi vam bila hvaležna. Moja splošna zdravnica si bolj kot odgovore ob izvidu, postavlja vprašanja:
ZAKAJ povečana jetra?
ZAKAJ so hemangiomi vidni zdaj in ne prej, saj naj bi bili prirojeni? (pred cca. 1 letom je bil viden samo 1!)
ZAKAJ se dve leziji obarvata in ena NE?
Njena interpretacija me ni pomirilia, sama pa tudi več ne ve, ali so potrebne nadaljne preiskave, razen morda jeternih testov?
Vnaprej hvala ter lep dan!
Spoštovani!
Naj vam odgovorim kar na vprašanja, ki si jih zastavlja vaša zdravnica. Verjamem, da vam je tudi odgovore povedala, pa jih niste slišali zaradi nepotrebnega strahu.
Torej: neobarvana formacija je cista, najverjetneje biliarna, to je z žilčem izpolnjena, je nenevarna, degenerativna. Obarvane formacije so hemangiomi. Oboje sledimo z UZ, kontrola je potrebna čez 12 mesecev.
Delovanje jeter se preveri z jetrnimi testi, ki jih naredite, če jih še niste. Ciste in hemangiomi na delovanje ne vplivajo.
LP, Marija Š. Gašperšič
Najlepša hvala za odgovor.
Ne, splošna zdravnica mi na žalost ni znala nič povedati, niti ali je stvar nevarna ali ne. Izvid sem po njenem nasvetu poslala še onkologinji na interpretacijo (zaradi stare diagnoze), saj mi je sama zagotovila, da ona ni specializirana za taka področja. Lahko le pove, da se nekaj kuha.
Sama sem sklepala kaj je obarvana in kaj ne obarvana stvar, pa je nasprotovala, ker naj bi hemangiomi morali biti videni že prej (UZ-jev sem imela kar nekaj), sploh v takem številu.
Ali je možno da hemngiomi nastanejo z leti in da pač niso prirojeni?
Skratka jaz se vam zahvaljujem za odgovor, zdaj bom počakala še na jetrne teste, ker kot sem vas razumela, hemangiomi in ciste na povečanje jeter, naj ne bi imeli vpliva.
Lep pozdrav in hvala še enkrat!
Spoštovani
Lepo prosim za razlago izvida CT trebuha.
V jetrih je videti drobna hipervaskularnost kranialno v sedmem segmentu jeter, lahko gre za drobno žilno malformacijo. V parenhimu je videti še posamezne hipodenzne spremembe v vseh fazah, lahko gre za ciste.
Mejno široke hepatalne vene ob kongestiji?
Majhna hiatalna hernija želodca.
Vse ostalo so napisali v mejah normale, razen še degenerativne spremembe prikazane hrbtenice.
Ker sem prebolela raka jajčnikov me izvid zelo skrbi.
Hvala za informacijo in lep pozdrav lili