Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ct sinusov

ct sinusov

Bil sem na CT sinusov. Mnenje je zadebeljena sluznica leve spodnje in srednje nosne školjke z nakazano destrukcijo skeleta nosnih školjk.Sluznica skoraj zapoljnjuje celotno levo nosno votlino. Razširjeni so centralni likvorski prostori na omenjenem delu.

A mi lahko nekdo razloži način zdravljenja omenjene zadeve. Hvala

Omenjena ‘zadeva’ ni še povsem razjasnjena in zdravljenje vam bo razložil tisti zdravnik, ki vas je preiskave poslal. Po tem kar ste navedli diagnoze (in s tem zdravljenja) ni mogoče opredeliti.
Lp, dr. IF

V glavnem so sinusi čisti, je pa ugotovil, da imam luznice zelo oddebeljene in mi predlagal koagualacijo školjk. Razložil mi je,da je to manjša operacija (2 dni v bolnici) s katero naj bi mi olajšali dihanje. A je možna razlaga te operacije.

lp

Spoštovani!

Omenjena operacija pomeni odstranitev dela močno zadebeljene sluznice nosnih školjk ( ki zaradi zadebelitve zožijo nosnici ). Dela se z injekcijami – v lokalni anesteziji, z inštrumentom odrežemo del sluznice.

LP: drIB.

Leta 1996 me je bolel zob štirica zgoraj levo, obiskala zobozdravnika, poslal na slikanje in povedal da ni nič. Drugi dan otekla, odprli zob, drenažo naredili in predpisal danzen tablete. Po treh tednih oteklina izginila, povedala mu da me še vedno tišči, rekel mi, da je to samo občutek. Odšla v službo, po dveh dneh spet otekla, ponovil je postopek. Po dveh tednih oteklina izginila, a jaz trdila da me še vedno tišči, poslal me k čeljustnemu kirurgu (narejen ponovno ortopan in slikanje zoba) kateri mi je izpulil omenjeni zob. Čez par dni sem ponovno odšla do kirurga
in vztrajala na tem, da mene še vedno tišči (izpulil mi je še štiri zobe). Tiščoča bolečina mi je ostajala, splošno počutje bilo vse slabše (temperatura 37,1 do 37,3, povišan SR). Moja osebna zdravnica mi je trdila, da je to skoraj v mejah normale. Meni se je jačala pekoča, tiščoča bolečina na levi strani glave ter vse slabše počutje. Zobozdravik mi je rekel naj ne fantaziram, ker zob nimam več na tem mestu. Internist, da SR ni hudo povišan in da sem verjetno tip človeka z malce povišano tempreraturo.
Poiskala sem v imeniku neznanega maksilofacialnega kirurga iz Kc in ga klicala saj nisem vedla kaj narediti. Hvaležna sem mu, da me ni zavrnil, rekel naj grem takoj na urgenco in naj mi predpišejo Sumamed in naj me pošljejo naprej na preiskave k čeljustnemu kirurgu. (zadeva se je še komplicirala, a ne bom o tem pisala, prveč bi bilo). Glavna problematika je bila, kako me zadržati na bolniški, glavna preokupacija osebne zdravnice. Dodatno me začel boleti vrat, vrtogalvice ipd. Zdravnica me poslala na komisijo, tam me predsednik komisije nahrulil, da nimam terapije in ni planiranih dodatnih preiskav in da delam v podjetju, ki je pohlepno na denar in proizvodnja invalidov. Poslana v službo. Stanje se je vse slabšalo, en dan v službi slabost, pareza leve strani. Poslana v našo mestno bolnišnico opravili RTG hrbtenicem nevrološki pregled, zadržana teden dni v bolnici (terapija: infuzija, ter venozno stugeron, deksametazon pa ketonal in apavrin, katerega sem zavračala, ker mi je izredno nižal pritisk). Poslana domov. Ortoped mi rekel, da verjetno velik del težav psihičnega izvora.
Sorodnica iz Zagreba prišla na obisk in ko me zagledala, rekla naj odidem z njo v Zagreb. Odšla sem v ZG in tam opravila samoplačniško MR glave in vratu, ugotovljena majhna arahnoidna cista levo temporalno in discus hernija C3-C4.
S to dokumentacijo dobila napotnico za KC nevrokirurgijo, poslali me na termalno zdravjenje ter predstavitev invalidski komisiji. Predlagana je bila menjava delovnge mesta v skrajšanem delovnem času. Invalidska komisija mi potrdila menjavo delovnega mesta s polnim delovnim časom. tako sem zamenjala delovno mesto in sem sedaj na 700 eur plači, prejšnja bi znašala cca 1500 eur. Povišana temperatura mi ostajala in slabo počutje tudi. Odšla do privat zobozdravika, katrega žena je maksilofacialni kirurg v BG bila. Slikali so mi čeljust kjer je bil izpuljen omenjeni zob, ter ugotovili, da je še en delček puščen više. Ne spominm se točne diagnoze, bistvo-bila operirana. 14 dni po operaciji se mi je temperatura normalizirala, SR in splošno počutje tudi.

Letos mi pričele težave v februarju. Tiščoča bolečina v levi stani glave. Poslana po desetih letih spet v terme. Vrat me nekoliko manj bolel, a bolečina v levi stani glave (tiščoča bolečina od temena, prek ušesa, levega očesa, leve čeljusti). Bila doma na bolniški 7 dni, pričela mi nagajati še leva noga, čakala teden dni da mine, a ni, en dan se mi pojavila še slabost, zanašanje, zmedenost, odšla na urgenco, od tam poslana na IPP). Zadržana v naši bolnišnici s sumom na pljučno embolijo ker sem imela D-dimere 475. Dobila Heparin, opravili CT pluč, ultrazvok leve noge. Po petih dneh odpuščena z izljučeno pljučno embolijo. Predlagali mi naj se obrnem na nevrokirurga. Poslana v službo. Po enem mesecu spet slabo, splošna me poslala na IPP, ponovno povišani D-dimer, zadržali me, ponovno Heparin, opravili par krvnih preiskav ter me odpustili.
Seadaj sem na bolniški več kot mesec dni, počutje vse slabše (vse močnejše bolečine v levi strani glave, nenormalna utrujenost,zmedenost na momente, zanašanje, moja nevrologinja v LJ me poslala na še dodatne krvne preiskave proteinogram in laktate, EEG, ORL, k internistu revmatologu (sum na temporalni arteritis).
Pregled pri internistu revmatologu trajal natanko 5 minut ni pregledal niti izvidov katere imela s seboj, napotil me k okulistu (vidno polje bilo v redu).
Izvid proteinograma in laktatov. Mnenje na proteinogram: Oligoklonalne frakcije IG; Verjetna prisotnost imunskih kompleksov. Piruvat povišan na 75.
Sedaj staknila še prehlad ali vnetje sinusov, kar mi situacijo še poslabšalo.
sem bila nujno napotena pač pri zdraviku kateri je delal, pri mojem zdravniku na ORL bi morala čakati mesec ali več.
Pregledal me. St. ostoskopsko bobniča motna cela. Nosna sluznica kataralno nadražena, zadaj levo je vidna krista pretina, ki tišči v srednjo nosno školjko. Epifarinks čist. palpatorno je boleč poklep po levem maksilarnem sinusu. Boleče je tudi iztopišče levega infraorbitalnega živca. Obstaja možnost rinogenega glavobola. Poslana na RTG obn.v. in v kolikor je možno naj opravim ortopan.
Predlagano izpiranje nosu s fiziološko raztopino in benil kapljice.
Drugi dan bilo mi še slabše, neznosen pritisk na uho ter pekoča bolečina po levi stani glave. Odšla ponovno na ORL. Pogledali RTG (vidna zadebeljena sluznica lateralno v desnem maksil sinusu, ostalo bp. ter me poslali k nevrologu. Sprejeta na triažo na hitro me doktorica pregledala, pogledala dva izmed izvidov, ter mi rekla naj grem na ORL. Povedala ji, da me od tam pošiljajo na nevrologijo. Predpsiala mi analgetik in pomirjevalo.

Moje počutje je obupno, vse bolj vrtogalva, pekoča bolečina in pritisk po levi starni naraščata, SR se mi vztrajno dviguje že par mesecev. Pred tremi meseci na 18, teden po tem na 20, nato na 26, na 30, pred prehladom na 36, sedaj sama samoplačniško opravila preiskavo SR 41. D-dimeri še vedno pivišani.

Si umišljam bolečine, utrujenost????? Je z mano vse v redu???

Upam, da se ne bo ponovila zgodba iz leta 1996.

NAJ ODNEHAM?

spoštovana! Povsem razumem vašo stisko! Priporočam vam, da obiščete svojega izbranega zdravnika (ki vam je verjetno tudi do sedaj pisal napotnice in vas pozna) in naj vam on, na podlagi vseh izvidov, ki jih imate svetuje najprimernejše nadaljne ukrepanje.
Srečno, LP. dr. IF

Pozdravljeni,

moja osebna zdravnica mi je dala napotnico za ORL z vsemi obkroženimi pooblastili. Bila sem na poliklinki v KC, kjer so mi opravili le RTG sinusov, ter mi svetovali naj grem k nevrologu. Nevrolog, pa naj grem na ORL. Moja osebna zdravnica pa smatra, da mi je dala ustrezne napotnice in pravi, da je na njih, da opravijo nadaljne preiskave.

Tako, da ne vem kaj narediti, težave pa ostajajo, v biti se mi stanje še slabša.

Najlepša hvala za odgvoror in še kakršen koli nasvet.

am

Pozabila napisati, da imam veljavno napotnico v trajanju 12 mesecev za ORL na polikliniki v kC.

Spoštovana!

Glede na vse opisane težave in preiskave, vam ne moremo povedati, kaj je z vami narobe, problem, žal, sigurno ne bomo rešili prek e-mail-a.

LP. drIB.

Halo neznana,
Jaz te popolnoma razumem. Ne razumem pa vse zdravnike, katere si obiskala.
Jaz tudi imam zadebelitev spodnje desne školjke desno (CT obnosnih votlin, maja letos) in me zaradi tega boli desna čeljust, kot tudi desno oko. Naročena sem pri ORL zdravnici, šele novembra 2010 (dobro, da nisem za naslednje leto).
Isto to sem imela leta 1994. ORL zdravnik (moj bivši osebni zdravnik, a tokrat je imel privatno ordinacijo) mi je napisal, da imam Rhinosinusitis vasomotoria in Trigeminus nevralgijo 1 in 2. Dal mi je injekcijo v desni maksilarni živec (Trigeminus 2, ti. maksilarni živec). Bilo mi je veliko boljše. Prepisal mi je Claritine, kateri sploh ni pomagal; prepisal je tudi ene kapsule, katere so mi odprle sluz (nosna sluznica mi je popolnoma suha). Teh kapsul ni več.
Jaz osebno mislim, da je pri tebi nekaj drugega: Oksipitalna nevralgija (odgovorna za sinuse in pride ali od zatilnice, ali od vretenca C2); ali je Trigeminus nevralgija. Trigeminus nevralgija v tem primeru je atipična in lahko traja leta in leta, da se najde vzrok.
Ne vem če smem napisati: Rivotril delno pomaga pri Nevralgiji Trigeminus.
Zelo mi je zal, ker vem koliko sem jaz pretrpela zaradi teh bolečin (in še vedno trpim). Ko sem bila v tujini, Nevrolog mi je dal eno injekcijo v desno vratno mišico in vse moje bolečine so bile zginile, za par let. Pri nas Nevrologi sploh ne vedo za atipično Trigeminus nevralgijo, kaj šele da pomagajo. Slišala sem pred par mesecev, da Stomatologi to delajo, v tujini. Jaz pa nisem v tujini.

Mene še vedno zanima, od kod sploh je zadebelitev nosne školjke?

LP, B.

Spoštovana!

Zadebelitev nosne školjke je lahko prirojena, lahko zaradi vnetja (alergije…), lahko zaradi zvitega nosnega pretina (kompenzatorna na drugi strani)…

LP IB.

Pozdravljeni!
Zaradi kihanja in slabe prehodosti nosu sem bila pred letom in pol napotena na orl. Takrat niso odkrili posebnosti ,predpisali pršilo za nos, ki ga redno uporabljam in Flonidan. Pred letom pa so se začele še večje težave – mašenje nosu,izcedka ne morem izpihniti iz nosu ampak se mi izteka v grlo, vsakodnevne bolečine v glavi in pogoste bolečine v ušesu. Osebni zdravnik me je poslal do alergologa, izvidi testiranja so bp. Kasneje so me napotili do stomatologa, kateri mi je naredil ortopan in ugotovil, da je tudi z zobmi vse bp. Ker se težave niso umirile so me spet napotili na orl – navajam del izvida:

nosna sluznica kronično pordela brez patološkega izcedka. nosni pretin sublukosiran v levo, zadaj spina pretina v desno. V epifarinksu malenkost sluzi.

Napotili so me na ct, katerega sem opravila pred tremi meseci. Izvid:
Polipoidno zadebeljena sluznica v dnu levega maksilarnega sinusa, debeline 1,5 cm, do 5mm zadebeljena sluznica na dnu in na dorzalni steni desnega maksilarnega sinusa. Ostiomeatalna kompleksa prosta.

Lepo prosim, če mi lahko to malo obrazložite . Na kontrolo sem naročena julija, in me zanima kakšen bo nadaljen potek zdravljenja, glede na to da pršilo in tablete uporabljam že leto in pol in ni sprememb na boljše.
Hvala in LP, Pia

Spoštovani,

le opis CT posnetkov je premalo, ORL specialist si mora sam ogledati slike v celoti. V opisu niso omenjeni ostali sinusi – razen čeljustnih.
Niste napisali, katero pršilo za nos prejemate.
V primeru CT znakov kroničnega rinosinuzitisa je po neuspešnem zdravljenju z zdravili lahko na vrsti operacija – po presoji rinokirurga.
Če ni CT znakov kroničnega rinosinuzitisa, potem glavobol ni povezan z nosom in sinusi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Stara bom 39. Nekega večera 2011 leta sem dobila hud glavobol naenkrat, ki se ni ustavil. Po tem, ko sem nekaj ur bruhala, sem odšla na urgenco prepričana, da sem se zatrupila s staro francosko solato. Pristala sem na oddelku nevrologije. Doktor je našel stare izvide v katerih je pisalo da od otroštva gobarim. Tako mi je za naslednji dan predpisal pregled kjer bi mi naj iz hrbtenice vzeli vzorec in takoj sem šla na CT glave. Jutranja vizita je rekla migrena in sem šla domov. Morebitni meningitis so rekli, da najbrž ni in sem se izognila preiskavi katere sem se odkrito rečeno bala, ker me je iracionalno strah igel.
A CT je pokazal kompletno zasenčen levi maksilarni sinus in deviacjo septuma. Moja zdravnica se ni strinjala, vztrajala je na migreni in trajalo je nekaj let, da sem ponovno pristala na urgenci s hudimi bolečinami v levem ušesu, vročine ni bilo nikoli nič kaj vredno omembe. Ukazal je splošni naj me napoti na ORL. Specializantka mi je le izdala napotnico.
Na ORL so rekli, da glavobol izvira iz dejstva, da je levi sinus poln, septum pa zaprt, ukrivljen v levo. Po operaciji septuma konec leta 2013 sem bila prepričana, da je to to. Ampak bolečine v levem ušesu še kar ne izginejo, imam redne glavobole. Slišim pretakanje v ušesih, kot v ceveh v umivalniku, ko si obrišem nos, utrip v levem ušesu, včasih se mi zdi, da me bolijo veke, ko mežikam, svetloba me strašno moti in mi dela slabosti. Utripanje svetlobe tudi, pa me noben stroboskop nikoli prej ni motil, pa jih je bilo ogromno, saj sem orhanizirala prireditve in delala vizualizacije.
Tako sem začela jesti tablete. Tega ne maram, a nalgesin forte, če ga vzamem dovolj hitro prime in potem ne bruham in vsaj zaspim.
Sem pa potapljačica in pavza od globin me ubija. Tudi plavati ne morem, ker me, ko pride voda do bobniča ( imela sem ga počenega leta 1995 na prvem potopu in takrat je v Avstraliji doktor rekel, da smo delali vaje v umazanem bazenu in, da je moj bobnič prekrit z glivicami tako, da komaj vidi lokacijo pretrga bobniča) me zaboli – ostro, nato mine, a se začne nekaj podobnega morski bolezni, vsesplošna slabost in bruhanje. Na pregledu, kjer so mi brizgali toplo vodo v ušesa je bilo prav tako. Strašno ostro je bolelo v levem ušesu, v desnem nič. Cel dan po tem sem bila kot pretepen cucek.
Tudi višine me kar naenkrat motijo. Nad 600m se moramo ustaviti, ker ne neham zehati in ne gre izenačiti. Po kakšne pol ure na 600m lahko nadaljujem, a vedno boli glava- za L ušesom in za očmi. Ples, skakanje, zabaviščni park in podobno ni opcija, ker me takoj začne boleti glava. Ta statičnost mi bo načela psiho, plavanje potrebujem zaradi hrbtenice. Si naj nabavim čepke?
Bila sem na preiskavah sluha in za vrtoglavico, a ni nič pokazalo, razen na typanogramu manjše razlike in odklone, a ORL pravi, da je v mejah normale.
Sedaj sem dobila izvid CT obnosnih votiln in piše, da imam polipoidno zadebeljeno sluznico baze levega max. sinusa do 5mm, minimalno tudi celega desnega. A tukaj berem, da imajo ljudje še bolj zadebeljene. Pa si mislim, da to niti ni tako zadebeljeno.
ORL pravi, da tudi, če bi imela polip, me ne bi tako zelo motil.
Imate še vi kakšno idejo, ker bi RES rada usposobila te votline in šla ‘tauhat’.
Vnaprej hvala.

Spoštovani,

Opis vaših CT slik – 5 mm debela zadebelitev v dnu sinusa ne pomeni nič bolezenskega, je zanemarljivo (povezano verjetno z zdravljenjem zob). Po opisu sodeč je glavobol najbolj podoben migreni. zato se izogibajte sprožilcem (stroboskop, hrup, skakanje itd).

Na bobniču imate očitno neko brazgotinico, zato vas boli ob stiku z vodo; vendar sem prepričana, da to lahko odpravite sami, če se ne obremenjujete (zdi se mi, d aima ta bolečina pomembno psihično komponento). Lahko pa seveda plavate s čepki, s katerimi se lahko tudi potapljate (dobijo se posebni za potapljače – na servisih za slušne aparate)

Za lažje izenačevanje pritiska ob vožnji čez prelaz ali ob potapljanju si pol ure prej dajte v nos dekongestivne kapljice 8v vsako nosnico po 3-4). Na ta način se stanjša sluznica v Evstahijevih tubah, ki se morata odpreti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.

Star sem 40. let in imam sum na Pagetovo bolezen lobanje.

Glavobole imam vsak dan, največ me boli na temenu, v predelu oči in čela.

Pri pregledu Ct obnosnih votlin so ugotovili, da tam kjer sta maksilarna sinusa dobro prezračena in infudibuluma prehodna, vsi etmoidi prehodni. V predelu frontalnih sinusov obojestransko prisotna fibrozacija in zakostonevanje sinusov, oba sinusa praktično v celoti zasenčena.

Zanima me, kakšno je zdravljenje v primeru , da mi to bolezen potrdijo in ali bodo glavoboli prenehali?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

Pagetova bolezen pomeni nepravilnost metabolizma (presnove) kosti, v vašem primeru lobanje. Je gentsko povzročena.

Bolezen se potrdi z odvzemom koščka prizadete kosti, če je endoskopsko skozi nos tak vzorec lahko odvzeti (je dostopen). Zdravljenje potem vodi endokrinolog:

– z zdravili, ki modificirajo metabolizem kosti in upočasnijo napredovanje

– z nadomeščanjem D vitamina in kalcija

– z analgetiki za ublažitev bolečine.

Glede na bolčeine je potreban čim prej obravnava pri endokrinologu.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close