CT obnosnih votlin
Spoštovani!
Hčerka je imela zaradi dolgotrajnega vnetja sinusov CT obnosnih votlin. Prosim, če mi lahko razložite ugotovitev, sem zaskrbljena, da ne bo potrebna operacija. Napotili so jo še na MRI, na datum še čakava.
Cistično spremenjena kostnina, vsebina ciste ima gostoto maščevja v sfenoidni kosti, tik ob posterolateralnem delu sfenoidnega sinusa desno.
Hvala za vaš odgovor.
Pozdravljeni,
cistično spremenjena kostnina ,ki ima videz maščevja verjetno predstavlja le kostnino sfenoidalnega sinusa, ki ni prezračen. To pomeni, da gre za anatomsko varianto oz. različico normalne strukture, ker ni nujno da se vsak sinus oziroma obnosna votlina v celoti prezračita. Ne verjamem da bi to predstavljalo vzrok za sinusitise. Magnetnoresonančna preiskava bo verjetno to spremembo še jasneje opredelila, mislim pa da ste do takrat lahko brez skrbi.
lepe pozdrave,
doc.dr. Katarina Šurlan Popovič dr.med.
Spoštovani,
Hči je dobila še izvid MR. Prosim,če mi razložite naslednje.
V korpusu sfenoidne kosti na desni strani je vidna 11 mm velika sprememba, ki ima signal maščevja- najverjetneje gre za hemangiom korpusa
Kaj to pomeni, ali je potrebna operacija? Kakšne težave lahko lahko povzroča ta sprememba?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
opisovana sprememba v sfenoidalnem sinusu predstavlja le naključno najdbo, ki je klinično nepomembna in vaši hčerki ne dela nobenih težav.
Izvid se mi zdi sicer nekoliko nenavaden, saj spremembe,ki imajo signal maščevja ne predstavljajo hemangiom ampak le normalno medularno strukturo kostnine, kar je verjetno tudi v primeru vaše hčerke. Morda se z zdravnikom vaše hčerke posvetujta in dajta CT in MRI slike še v drugo mnenje.
Lep pozdrav,
doc.dr. Katarina Šurlan Popovič dr.med.
Forum je zaprt za komentiranje.