Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija CT koronarnega žilja ali prikaz kalcinacij

CT koronarnega žilja ali prikaz kalcinacij

Pozdravljeni,

Pred kratkem sem opravil obremenitveni test. Bilo vse OK, razen pri maksimalni obremenitvi so opazili možnost manjše meno ishemije.

V mnenju so zapisali “zaradi natančne opredelitve/izključitve koronarne bolezni bo potrebno bolnika poslati še na CT koronarnega ožilja”.

Ko sem šel z izvidi k osebnemu zdravniku pa mi je podal napotnico za CT srca – prikaz kalcinacij.

Zanima me ali je CT koronarnega ožilja enakovredno CT srca za prikaz kalcinacij?

Spoštovani,

CT koronarnega ožilja ponuja bolj podrobne informacije o strukturi in stanju krvnih žil ter omogoča neposredno vizualizacijo zožitev ali blokad. Po drugi strani pa CT srca bolj osredotoča na prisotnost kalcifikacij.

Če obstaja sum na koronarne bolezni (kot je to v vašem primeru), bi zdravnik verjetno priporočil CT koronarnega ožilja, saj ta test zagotavlja celovitejšo sliko stanja krvnih žil.

Medtem ko oba testa lahko vključujeta oceno kalcifikacij, je CT srca posebej zasnovan za to nalogo in daje natančnejše rezultate glede količine kalcija.

Zato lahko rečemo, da sta CT koronarnega ožilja in CT srca različni preiskavi z različnimi cilji. Medtem ko sta si nekako podobni, nista povsem enakovredni. CT koronarnega ožilja ponuja širši spekter informacij glede koronarne bolezni kot pa samo prikaz kalcinacij. V vašem primeru bi se odločil za CT koronarnih arterij in ne za CT srca.

LP

Hvala za hitri odgovor.

Pri osebnem zdravniku sem se danes pozanimal glede napotnice, ki sem jo dobil. Pravi, da za preiskavo CT koronarnega ožilja ni (ali pa ne najde) “številke zdravstvene storitve (VZS)”, zato mi je podal VZS 2359 CT srca – prikaz kalcinacij.

Nenavadna mi je tudi izjava, da naj se pozanimam pri ustanovi kjer bom imel nadaljnje preiskave, kater VZS je bolj ustreza mojim preiskavam in bo po potrebi prilagodil napotnico.

Sicer laično bi rekel da “VZS 1750 – CTA koronarnih arterij” najbolj ustreza mojim preiskavam

LP

Odgovor na objavo uporabnika
gregorm, 01.10.2024 ob 09:24

Hvala za hitri odgovor.

Pri osebnem zdravniku sem se danes pozanimal glede napotnice, ki sem jo dobil. Pravi, da za preiskavo CT koronarnega ožilja ni (ali pa ne najde) “številke zdravstvene storitve (VZS)”, zato mi je podal VZS 2359 CT srca – prikaz kalcinacij.

Nenavadna mi je tudi izjava, da naj se pozanimam pri ustanovi kjer bom imel nadaljnje preiskave, kater VZS je bolj ustreza mojim preiskavam in bo po potrebi prilagodil napotnico.

Sicer laično bi rekel da “VZS 1750 – CTA koronarnih arterij” najbolj ustreza mojim preiskavam

LP

Drži.
1750 – CTA koronarnih arterij
LP

Pozdravljeni.

Sem zarad palpitacij napotena na preiskavo holter ekg.

In sem dobila izvid.

V izvidu pise zabelezeno 104074 qrs kompleksov

Stopnja artefaktov jr sprejemljiva.

V posnetku je osnovni ritem sinusni

Povprecna srcna frekvenca 77/min razpon frekvence od 47/min med zbujanjrm zarad otroka in 146 ob 10:44 med sprehodom v trgovini.

Epizode bradikardije niso zabelezene prav tako  ne pavze daljse od 2sec

Epizode tahikardije pogoste sinusne krajse po trajanju frekvence okoli 110/min

Ektopicna prekatna  aktivmost 1 VES/24ur

Ektopicna nadprekatna aktivnost nepomembna 9SVES /24ur

ST-T ni zabelezena.

Dnevniski zapis aktivnosti in opazanj brez posebnosti.

Mnenje sinusni ritem pospesene frekevnce med budnostjo brez aritmij.

Dijagnoza

Z01.8 drugi opredeljeni specialni pregled.

Prosim vase mnenje.

Drugac imam.prolaps oba listica mitralne zaklopke.

Spoštovana

Izvid Holter preiskave je brez posebnosti. Občasne tahikardije (pospešen utrip) bi lahko pripisali prolapsu mitralne zaklopke vendar je povprečno število utripov še vedno primerno. Mogoče bi manjši odmerki beta blokatorjev pripomogli da so epizode tahikardije manj pogoste.

LP

New Report

Close