Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija CT Izvidi srca ledvic in jeter

CT Izvidi srca ledvic in jeter

Pozdravljeni,

Star sem 62 let , opravil sem CT z barvilom notranjih organov in izvidi so sledeči (na kratko), pa me zanima če je kaj zaskrbljujočega:

Povečano srce z zastojem Perikardialnega izliva ni, koronarne arterije niso kalcinirane

jemljem Candeo 4 mg zjutraj in zvečer

in

enostavna kortikalna cista leve ledvice premera do 2 cm, leva nadledvičnica je na lateralnem kraku odebeljena do 6 mm-adenom, v parenhinu desno ni fokalnih sprememb, diletacije ali konrementov v poteku urotrakta ni.

Vnaprej hvala za Vaš cenjeni odgovor, LP!

Spoštovani

Povečano srce lahko nakazuje na različne srčne bolezni, kot so hipertenzija, srčna insuficienca ali druge kardiomiopatije. Ker ste omenili, da ni perikardialnega izliva in da koronarne arterije niso kalcinirane, je to pozitivno znamenje.

Enostavne kortikalne ciste so običajno benigne in pogoste pri starejših ljudeh. Cista premera do 2 cm običajno ne povzroča težav in ne zahteva zdravljenja, razen če povzroča simptome ali se spremeni v naravi. Pomembno je redno spremljanje ciste z ultrazvokom ali CT-jem.

Odebelitev nadledvičnice lahko pomeni prisotnost adenoma, kar je benigni tumor. V večini primerov so ti adenomi asimptomatski in ne zahtevajo zdravljenja, vendar je pomembno opraviti dodatne teste (kot so hormonske analize), da se izključi morebitna funkcionalnost adenoma (npr. prekomerna proizvodnja hormonov).

Odsotnost diletacije ali konkretnih sprememb v poteku urotrakta je pozitivna informacija, saj nakazuje na normalno delovanje urinarnega sistema brez znakov obstrukcije ali drugih patoloških sprememb.

Na splošno vaši izvidi ne kažejo na zaskrbljujoče stanje.

LP

Spoštovani,

Najlepša hvala za odgovor.

New Report

Close