Najdi forum

Možu so ob pregledu s CT-jem ugotovili zdrs medvretenčne ploščice. Prilagam vam vsebino izvida s prošnjo, da mi ga razložite. Opravičujem se, ker je izvid v nemškem jeziku in upam, da glede na strokovne izraze ne bo prevelikih težav (mož dela v tujini, kjer je tudi zdravstveno zavarovan in se pri njih zdravi). Obiskal je že zdravnico (v tujini), ki se ukvarja z manualno terapijo. Obiskal jo je 4-krat. Obiski so bili kratki, opravila je nekakšne prijeme, mu dala inekcijo v boleče mesto v predelu križa in predpisala telovadne vaje. Bolečine so prenehale, vendar ne vem ali je ta dokaj kratka terapija omilila le trenutne bolečine ali pa mu je zdravnica uspela naravnati zdrsnjeno ploščico. Tudi mu ni dala nikakeršnih napotkov glede fizičnih obremenitev (mož opravlja lažje fizično delo, občasno tudi kaj težjega dvigne). Mi lahko daste vaše mnenje glede na diagnozo in še enkrat opravičilo, ker je izvid v nemščini.

Spinale CT der unteren LWS L 4 bis S 2 fnathri:
Wegen eines lumbosacralen Übergangssegments in der Übersicht eine exakte Segmentzuordnung nur eingeschränkt möglich.
L4/L5:
Englumiger Spinalkanal, anlagebedingt. Kein Protaps, keine
Alteration der Neuroforamina.
L5/S1 :
Median-Iinksentwickelter subligamentärer Prolaps mit Kontakt zum englumigen Duralsack wie auch Bedrängung der linkstributären Nervenwurzel.
S 1/S 2:
Offenbar partieller lumbosacraler Übergangswirbel mit Lumbalisation des obersten Sacralsegments. Hypoplastische Bandscheibe, kein Prolaps, keine Alteration des Duralsacks.
Arthrose der Sacroiliacalgelenke höheren Grades im cranialen Drittel als Nebenbefund.

Za vaš trud se že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Draga sokrajanka,

Iz rentgenskih slik je razvidno, da gre na nivojih L4 – L5 – S1 za premik medvretenčne ploščice v različnih stopnjah izraženosti. .

Ne vem kakšno manualno terapijo izvajajo v tujini, saj manualna terapija načeloma ne vključuje nikakršnih injekcij. Verjetno so bile bolečine velike, če so ponehale, je zdravnica to odpravila z manualno terapijo, ne z injekcijo. Obiski pri manualni terapiji so praviloma kratki, v povprečju je terapija 4-6 obiskov, pri čemer so zadnji že vzdrževanje stanja. Če bolečin ni več, je delo opravila zelo dobro.
V kolikor so slike narejene pred terapijo, je vprašanje, če je stanje še enako.

Ker ste v Mariboru predlagam, da v primeru težav z možem izvidi pridete k meni, naredil bom klinični pregled, podrobno pregledal dokumentacijo in se odločili o možnostih zdravljenja.
Seveda bi se bilo potrebno dogovoriti o ustrezni telesni vadbi za vzdrževanje stanja.

Lep pozdrav,

New Report

Close