csd-odločba-porodniška
Dobila sem odločbo o porodniškem dopustu….pa mi ni jasno?!?!
PDP imam 19.12.2007
Torej, (kakor piše v odločbi) sem upravičena do porodniškega dopusta v času od 21.11.2007 do 4.3.2008, ter sem za to obdobje upravičena do por. nadomestila, ki znaša “tolkintolk”…..
Zakaj sem dobila odločbo samo do 4.3.2008?
Kdo ve?
Tole leto, ko je mama doma, je sesatvljeno iz dveh dopustov – iz treh mesecev porodniškega dopusta in iz devet mesecev dopusta za varstvo in nego otroka.
Najprej za tri mesece dobiš odločbo za porodniški dopust (tega lahko pokoristi samo mama). Potem pa dobiš še odločbo za varstvo in nego otroka (tega lahko koristi tudi očka) za še 9 mesecev. Za to odločbo moraš CSD dostaviti rojstni list otroka. Pri nekaterih CSD jemljejo vlogi za oba dopusta še pred porodom (jim dostaviš samo rojstni list), nekje moraš po porodu in pred iztekom porodniškega dopusta (cca. dva meseca po porodu) dostaviti še enkrat iste obrazce, kjer pač označiš, da vlagaš vlogo še za dopust za varstvo in nego otroka.
Meni se je zgodilo, da sem na to pozabila in so mi poslali dopisnico, naj to čim prej naredim, ker mi je že iztekel porodniški dopust. Sem bila čisto prestrašena, da se mi bo vmes kaj prekinilo ali kaj podbnega pa ni bilo nič hudega, po moje se jim to kar pogosto dogaja, da mamice dva meseca kasneje malo pozabijo na to….
Pozdravljene!
Kristina34, naknadno vložiš samo “vlogo za uveljavitev pravice do dopusta za nego in varstvo otroka”, brez papirjev iz službe, ker te podatke že imajo. Jaz sem obe vlogi dobila, ko sem bila na csd, s tem, da moram to drugo oddati po porodu, ko že dodim EMŠO otroka.
Sončica, vlogo za paket oddaš skupaj z vlogo za porodniški dopust oz. kar na tej vlogi označiš kateri paket si izbrala oz. denar. To pa lahko oddajaš 60 dni pred PDP in najkasneje 60 dni po rojstvu. Znesek pa je v letu 2007 : 250,26 EUR.
Pa še carica, porodniško po zakonu nastopimo 28 dni pred rokom, ne glede na to ali si v službi ali na bolniški.
Lep sončen dan vsem, pa pobožajte trebuščke
V.
Pri meni so prvič na CSD šli narediti kopijo tistega obrazca iz službe, da sem drugič spet oddala vse papirje (da je bila vloga popolna). Ni pa treba dvakrat hoditi v službo izpolnjevat – ne jemljejo kasnejšega povprečja, ampak tistega pred nastopom porodniškega dopusta. Je pa očitno tudi to odvisno od (ne)prilagodljivosti delavke na CSD, očitno….