črpanje mleka pred porodom
Ojla nosečke!
Ti zadnji tedni me bodo očitno na polno obdarili z vsemi možnimi nadlogami.
Imam pa eno vprašanje. Sli si je katera izmed vas iztiskala mleko še pred porodom?
Dojke imam namreč kot melone. Iz prej luštnih malih in čvrstih prsi, so v zadnjem tednu postale grozno težke, napete, nabrekle in zelo boleče.
Kot bi bile polne vozljev. Sicer ta napetost malce popusti po res vročem tušu oziroma obkladkih, ampak je zjutraj isto. Modrca sploh ni šans, da bi oblekla.
G mi je na pregledu rekla, da so že polne mleka, vendar mi kolostrum ne izteka.
Ima katera kakšen nasvet, kako to nadlogo rešit. Je črpanje rešitev?
Me je kar malo strah kaj bo po porodu, ko se bo prava ‘proizvodnja’ šele začela 🙂
lp,
ewy
Sama sem imela v vseh treh nosečnostih probleme z iztekanjem že vsaj mesec ali dva pred porodom in sem zato tudi že prej uporabljala blazinice. Nikoli pa si nisem mleka iztiskala. Glede na to, da je prvo mleko kolostrum, ki je gostejše in traja le nekaj dni, mislim, da bi to tudi težko delala. Pa učineka tudi najbrž ne bi bilo kaj dosti. Telo sicer predvidevam, da bi vedelo, da tisti dnevi še niso mimo, a vseeno…
Kolikor se spomnim, moraš ti le še malo potrpeti, pa bo prišlo eno lačno detece in problema ne bo več…
raglja
Ne vem, s crpanjem se ti bo produkcija se povecala, cesar si verjetno ne zelis! Tudi jaz opazam taksne “premike”, pa imam se vec kot dva meseca do poroda, vendar si ne upam kaj ukrepati. MOgoce se bodo umirile. Tudi prvic sem imela en hud naval kolostruma ze v 33. tednu, potem pa nic vec – do poroda.
Prepolne dojke pred porodom in prve dni po navalu mleka niso nujno posledica preveč mleka, kot mnogi mislijo, ampak navala krvi – dojke se pripravljajo na proizvodnjo mleka, ki bo tolikša, kolikršne bodo potrebe dojenčka, kolikor jih bo torej sprožil sam. Da še ne gre za mleko, sklepam, ker mleko po tuširanju iz nabreklih dojk vendarle pri dojenju pogosto izteka. Kolostrum nekaterim tudi izteka, vendar ga je praviloma vseeno malo.
Si poskusila z mrzlimi obkladki, ledom (spodaj cunjo, ne na golo kožo), nekaterim pomagajo zmečkane zeljne vehe v modrcu, jabolčni kis, skratka reči, ki so dobrodošle tudi pri drugih oteklih zadevah. Meni so se dojke povečale s 75 na 90, nato pa po prvem tednu nazaj na okoli 80-85 in v nekaj mesecih na 80-75.
Po porodu pa čim pogostejše pristavljane, da bo napetost sproti odpravljena.