Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cronavirus in astma

Cronavirus in astma

Spoštovani,

verjetno imate kar precej dela te dni, kljub temu upam, da boste odgovorili na vprašanje.

Star sem 34 let, imam insuficienco nadledvičnih žlez in astmo. Zaradi insuficience jemljem nadomestno terapijo s hidrokortizonom. Za astmo uporabljam Foster.
Moj problem je ta, da vedno ko se okužim z respiratornim virusom pride do hudega poslabšanja astme. Vsak še tako majhen prehlad gre dol v pljuča in tam naredi bronhitis, pozneje pride še do superinfekcije z bakterijami, tako da rabim ponavadi zraven k azitromicinu še ciprofloksacin ali pa amoksiklav. Ko tega nismo naredili je prišlo do pljučnice. Ko pride pri teh infektih do oteženega dihanja, ponavadi uvedemo Medrol 64 in tako potem zadevo doma prebolim. Po Medrolu se stanje precej izboljša.

Zdaj pa k problemu, primeri iz kitajske kažejo, da so ljudje, ki so bili na kortikosteroidih bistveno težje preboleli koronavirus. Prišlo je do več zapletov, prav tako je bilo s SARSom. Sicer razumem, da ko pride do dušenja, se verjetno več ne gleda na to in se potem pač da Medrol. Pa vendarle ostaja tak grenak priokus pri tem. Bojim se, da bo zaradi astme bistveno hujši potek. Kako se potem to zdravi? Potem pa še ta presneta insuficienca, ki je tudi nevarna, saj moram pazit, da pri okužbi ne pride do adrenalne krize. Zato moram potem zvišat kortizon, kar je pa tud steroid.
Skratka, kako ravnati v takem primeru?
Pa še to, če te dajo na mehanično dihanje, a potem si v komi ali si priseben?

Spoštovani, vaše vprašanje sodi v pristojnost infektologa. Žal, je o bolezni še toliko neznanega, da vam ne znam odgovoriti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close