Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca ČRNO BLATO – BRUHANJE

ČRNO BLATO – BRUHANJE

SPOŠTOVANI
PIŠEM VAM ZARADI TEŽAV SVOJEGA FANTA..VČERAJ JE PRI ODVAJANJU (ČEZ CEL DAN) OPAZIL, DA JE BLATO ČRNO-DRISKA IN SE JE POČUTIL ZELO SLABO. ZVEČER SMO IMELI PIKNIK-NA NJEM JE ZAUŽIL TUDI MOGOČE MALO PREVEČ ALKOHOLA-ŠPRICER S CVIČKOM, PRAV TAKO PA JE POVEDAL, DA JE TUDI POJEDEL SUROV ČEVAPČIČ, KO JE PREVERJAL ČE JE MASA UREDU.. PONOČI JE MORAL 2X NA STRANIŠČE -SPET DRISKA IN HUDA SLABOST, ZJUTRAJ PA JE TUDI BRUHAL.. KO SMO SE ZJUTRAJ ODPELJALI Z AVTOM, GA JE OBŠLA HUDA SLABOST IN KO JE STOPIL IZ AVTOMOBILA GA JE PRIČELO MRAVLJINČITI IN SE MU MOČNO VRTETI, ZARADI ČESAR JE PADEL NA TLA, PRAV TAKO JE BRUHAL..PO TEM SO SE MU MOČNO ZAČELE TRESTI ROKE-V GLAVO PA JE BIL DOBESEDNO ZELEN.. JUTRI IMA TUDI POSEG, ZARADI NOTRANJIH HEMEROIDOV-VENDAR BI BILO PO MOJEM MNENJU BOLJE DA BI JO PRESTAVIL?KAJ PA VI MISLITE? TO BO NJEGOV TRETJI POSEG TE VRSTE..KAKO MU LAHKO POMAGAM? KAJ JE PO VAŠEM MNENJU VZROK TEM TEŽAVAM?
NAJLEPŠA HVALA ZA ČIMPREJŠNJI ODGOVR KER ME ZELO SKRBI..

Pri odvajanju črnega (ne temno rjavega) blata je potreben tajkojšenj pregled pri zdravniku in tudi navedena kombinacija težav ni taka, da bi lahko varno čakal doma “da bo bolje”….torej: do zdravnika!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

SPOŠTOVANI..
Fanta sem nato odpeljala k zdravniku-kjer so mu naredili EKG -OK, hitri test uria-OK, skadkor 4, pritisk 130/80.. rekla je da bi morala videti vzorec blata-nato sem ji zvečer nesla vzorček in je takoj pod nujno napisala napotnico za abdominalnega kirurga – kateri je dal diagnozo melena in napotnico za IPP za nujni pregled v gastroeterološki ambulanti -tam je dobil diagnozo REFLUKSNI EZOFAGITIS stopnje A, hiatalna kila, rjavkasto obarvana sluznica ns predelu fundusa želodca-odvzete biposije.. ugotovil je da da v zg.prebavilih ni krvi ali zankov krvavitve, akr bi pojasnilo meleno. Potrebno mu je opraviti nadal,diagn,melene-hemoteste blata 3x in kolonskopijo? Kaj mislite da je potem lahko poleg tega kar sem napisala vzrok njegovim težavam? kako se to zdravi?? Ali je to zelo nevarno in ali je ozdravljivo??
HVALA ZA ODGOVOR

Pozdravljena!
V vzorcu blata so našli kri (melena je črno blato, ki je posledica krvavitve v prebavila)
REFLUKSNI EZOFAGITIS pomeni vnetje sluznice požiralnika zaradi zatekanja želodčne kisline navzgor. Ker niso našli vzroka krvavitve v zgornjih prebavilih (opravil je predvidevam gastroskopijo) zato so predlagali pregled črevesa (kolonoskopijo).
Kako se zadevo zdravi bo možno povedati takrat, ko bodo našli vir krvavitve, zato zdaj ne morem reči kaj več.
Lep pozdrav!

Kako pa se zdravi hiatalna kila in refluks. ezofagitis stopnje A? Kaj pa pomeni, da je sluznica rjavkaste obarvana..
sedaj bo moral še na kolnskopijo -zanima pa me kako se zdravi prej omenjeno?

HVALA 🙂 in LP

Omenjeno le z zdravili ki zavirajo izločanje želodčne kisline in ukrepi, ki zmanjšujejo zatekanje te v požiralnik (kot so majhni obroki, ne neposredno pred spanjem, višje vzglavje). Zakaj rjavo obarvana sluznica ne vem, razumel sem, da so od tam vzeli biopsijo-vzorce za mikroskopski pregled.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav.Moj brat ima težave v trebuhu ima tudi slabosti in črno kot zeleno blato.
Zelo ga skrbi,zato bi vas prosila,če mi lahko poveste kaj bi to lahko bilo in ali je nevarno.Za ogovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Če je blato povsem črno, smolasto, je lahko znak krvavitve iz prebavil in v tem primeru mora takoj k zdravniku. Blato je sicer lahko temno tudi od preparatov železa, hrane….
Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

veliko je govora o črnem blatu… ali črno blato pomeni povsem črno blato, ali o črnem blatu lahko govorimo že če je ta temnne barve, vendar ne črne barve, ampak temno rjave? Zakaj se pojavi temno zeleno rjavo blato? Ali je lahko posledica pitja kamiličinega čaja?

“Tisto” črno blato je povsem črno in ne temno rjavo. Ostali odtenki so še največkrat povezani s prehrano….kako ga obarvajo kamilice pa žal ne vem.

Lep pozdrav

Imam problem z črnim blatom. Ne počutim se slabo niti se mi ne zdi da bi bilo kar koli narobe z mano. Imela sem tak problem kakšna 2 meseca nazaj za 2 dni. potem pa je vse bilo normalno. zanima me ali je to od hrane ali pač je kaj narobe z mano in kaj naj naredim.

lp Emma[/b]

Zelo malo ste napisali. Temno blato je sicer lahko od hrane, črno smolasto pa je lahko tudi znak krvavitve iz prebavil in terja nujno medicinsko pomoč
Lerp pozdrav

Spoštovani

Od četrtka naprej opažam temno blatko ki je tekoče ali bolj mehko formirano ( zaradi odkritih dveh analnih fisur pri proktologu pred 10 dnevi sem si nabavil tablete na zeliščni bazi Verolax). Poleg tega jemljem antibiotike betaklav 1000×2 zaradi reakcije po izpuljenjem zobu ki se je gnojil pri korenini. Sem drugače pod stalno kontrolo gastroenterologa dr. Pintara in mi je pred letom dni opravil gastroskopijo ki je bila b.p. Prav tako sem pred malo majn kot 2 letoma opravil coloskopijo in je bila b.p kontrolno pa imam lezta 2014. Vsak dan popijem eno šumečo tabletko Fe+C. Vendar mislim da to nebi smelo povzročati temnega blata. Nimam nobenih bolečin lai težav. Prosim za vaš nasvet. Kaj bi lahko bilo po vašem?

lp

Črno tekoče blato je sumljivo za krvavitev iz zg prebavil, kar pa ne velja za razne odtenke temno rjave barve. Kakšno je vaše, seceda ne morem oceniti. Lep pozdrav

Je temne barve, tako se vidi v školki, ko pa potegnem z papirjem po zadnici in se razmaže pa je normalno rjave, precej svetlejše kot v školki. Če bi bilo črno , bi tudi po obrisu zadnjice moralo biti enako črno ali ne?

Hvala za odgovr

p.s

Blato je mehkejše zaradi zeliščnih odvajalnih tabletk Verolax, ki sem jih nabavil zaradi analnih fisur

Ja, črno bi bilo črno tudi na papirju, tako da je to kar ste napisali manj sumljivo za ev. krvavitev. Lep pozdrav

Ali bi ob morebitnem krvavenju iz želodca ali dvanajstnika bili še kakšni drugi spremljajoči simptomi?Namreč nimam nobenih drugih težav. Moje blato ostaja temno rjavo, ob razmazu ali brisanju zadnjice pa je veliko bolj svetlo. Je temno rjava barva lahko alarmantni znak? Je možno da je obarvano od antibiotikov ki sem jih dobil zaradi gnojnega zoba in komplikacij po extrakciji ( betaklva 1000×2 in analgin ter nalgesin za bolečine ).

hvala

Temno rjavo ni podatek, le črno dobesedno lahko pomeni krvavitev iz zg prebavil. Pričakoval bi še kakšno težavo, ni pa nujno.
Lep pozdrav

Blato se je normaliziralo in je normalne barve in forme. Hvala za vaše nasvete

lp

New Report

Close