Najdi forum

Črne pikice na zobeh

Pozdravljeni!

Imam zelo dobre in zdrave zobe. Pri 28 letih imam samo eno manjšo plombico. Tudi za higieno zelo skrbim. Zobe umivam zjutraj in zvečer, po potrebi pa še enkrat čez dan. Redno uporabljam zobno nitko. Enkrat letno hodim na pregled k zobozdravniku, kateri mi na dve ali tri leta odstani zobni kamen. Pred 4 meseci pa so se začele dogajati zelo čudne stvari. Na zobeh so se mi začele pojavljati črne pikice, predvsem na stiku dveh zob. Bila sem pri zobozdravniku, kateri mi je razložil da je to zobni kamen in mi ga je spoliral. Toda čez mesec dni so se te pikice spet pojavile. Zanima me, kako to da so se pojavile tako hitro in kaj je vzrok temu? Ustno higieno imam enako kot prej, tudi načina prehranjevanja nisem spremenila. Hvala za odgovor.

Spoštovana Nona,

očitno so se pri vas pojavile črne obloge, ki so bolj pogoste v predpubertetnem obdobju. Gre za produkte bakterij, ki živijo v ustih. Pri nekaterih je teh bakterij manj, pri nekaterih pa več. Očitno ste med slednjimi. Menim, da se je v vašem življenju vseeno nekaj spremenilo ( npr. hormonska sprememba ), da je prišlo do spremembe ustne flore.
Kot ste že sama ugotovili, se obloge po čiščenju zelo hitro spet pojavijo, tako da je boj proti njim precej trdovraten. Posebnih pripomočkov za njihovo odstranjevanje ni, pomaga profesionalno čiščenje pri zobozdravniku.
V tolažbo pa le toliko – ljudje, ki imajo črne obloge, so dosti manj dovzetni za karies ( kar vi dokazujete ).
Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni. Ker sem 6 let iskala rešitev za odstranitev črnih lis z zobkov sina, sem se odločila, da vam sporočim rešitev tega zelo nadležnega problema brez konstantnih obiskov zobozdravnika. Ultrazvočna krtačka za zobe, ki se jo kupi za cca 20€, odstrani vse pike, lise, ki jih povzroča zgoraj omenjena bakterija.

Spoštovani,

hvala za vašo povratno informacijo in rešitev tegobe z zabarvanimi zobmi. Vsekskor uz električne ščetke z vibracijo lažje odstranijo madeže kot ročne navadne ščetke. Tudi v ambulanti uporabljamo uz čistilce za odstranjevanje.

Lep pozdrav!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close