črne pike pred očmi
Moji mami (64) so se pred enim tednom začele pojavljanti črne pike pred očmi, kot bi ji migetali pajki, v očeh vidi neko senco. Okulist ji je rekel (izvida nisem prebrala), da ima na obeh očeh sivo mreno, poleg tega naj bi imela okvarjeno očesno ozadje. Predlagal ji je pogostejše preglede in čim manj sklanjanja. Ker imamo očeta, kateri je invalid in ga mama pogosto dviguje se bojim, da je prišlo do odstopa steklovine. Kaj nam priporočate?
Spoštovani,
črne pike pred očmi lahko pomenijo le motnjave v steklovini, ki so največkrat nenevarne. Lahko pa je vzrok res odstop steklovine, ki je sam po sebi tudi nenevaren, je pa včasih ob tem večja nevarnost odstopa mrežnice, ki zahteva takojšnjo zdravniško oskrbo. Bliskanje in stalna senca pred očmi nakazuje odstop mrežnice. Kot sem rekla, se to zgodi le v redkih primerih.
Kot preventivni ukrep, svetujemo 2 meseca po odstopu steklovine izogibanje težjim fizičnim naporom, ne sunkovitih gibov glave, ne sklanjanja, dvigovanje bremen iz počepa, vendar ne težjih od 5kg.
LP
Pozdravljeni,
Meni pa se pojavi ogromna temna lisa na desnem očesu, ko grem iz svetlobe v temo (prižgana luč-ugasnjena ali pa ko zvečer v temi gledam telefon in ga potem ugasnem).Na levo oko dobro vidim v temi na desni pa se pojavi črna lisa skoraj čez celo vidno polje.
Ker še nikjer nisem zasledila razlage,me res zanima kaj bi to bilo?Hvala za odgovor.