Pozdravljeni. Že kar nekaj časa ( 3 mesece ) v blatu opažam črne pike. Sprva so se pojavljale vsakič, ko sem šla na potrebo, zdaj pa včasih so, včasih pa ne. Te pike so različnih velikosti in če razmažem na papirju je tako, kot bi bilo to oglje. Drugače imam ulcerozni kolitis, ampak je trenutno v mirovanju, odvajam 1x dnevno, blato je formirano, edino te pike so vidne. Bila sem pri svojem gastroenterologu in je rekel, da bom morala na preiskave: gastroskopija, jejunoileografija, mri, kolonoskopija (čeprav sem jo opravila septembra 2010)… Sem pa razmišljala in ugotovila, da so se mi pije začele pojavljati, ko sem šla na scd dieto (dieta s specifičnimi OH, ki naj bi pomagala pri kvčb, ješ predvsem maščobe in beljakovine in nekatere OH). Blato je bilo v času te diete penasto, ne tako dobro formirano in bilo ga je več. Pred dobrim mesecem sem pri svoji zdravnici dala kri, ki je bila povsem normalna (osnovne preiskave). Naj še omenim, da nimam krčev in nobenih bolečin. Kaj mislite, kaj so te pike? Sicer sem opravila hematest in je bil pozitiven, ampak sem test opravljala, ko sem imela analno fisuro. Sedaj čakam na izvide od gastroenterologa (že kar nekaj časa) in me te črne pike kar skrbijo. Če je to kri, bi se verjetno to poznalo na krvni sliki? Ali je lahko blato normalno formirano pri terminalnem ileitisu (to je omenil zdravnik, ampak je zmeden, ker nimam drugih težav). Hvala za vaše mnenje, LP
Spoštovani!
Ne bom vam mogla dati natančnega odgovora, ker več kot vaš gastroeneterolog ne bom mogla vedeti. Črna postane kri iz želodca ali dvanajstnika, zato vas je napotil na gastrosopijo. Krvne preiskave pokažejo anemijo, ko je izguba krvi dovolj velika. Če je majhna, je rdeča krvna slika normalna in tudi železa je v krvi lahko dovolj. Zato počakajva na izvide preiskav, s katerimi edina lahko natančno opredelijo vaše stanje.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič