Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Crne nitke v blatu

Crne nitke v blatu

Spoštovani,

v petek sem prvič opazila v blatu dojenčice malenkost “črno” obarvano blato, če je res črno bilo. Malo sem se ustrašila ampak, ker so naslednje pleničke bile normalne barve, sem to malo odmislila (rumene ali zelene, kakor kdaj). Danes pa spet je zdaj zvečer odvajala blato, bolj zelene kot rumene barve in not je bilo kar nekaj črnih nitk – zdaj spet ne vem, ali so bile črne ali temno temno zelene. V blatu je prisotne tudi nekaj sluzi. Njena zdravnica je rekla, da jo blato nič ne skrbi, bolj jo skrbi to, da že tri tedne ni šla nič s težo gor (drugače lepo pridobiva, je na “svoji krivulji”). Dojenčica je videti zdrava, je vesela, dobre volje, tečka le ko je zaspana. Apetit ima, konstistenca blata je v redu. Ker sem močno zaskrbljena, je le vnesla v lab. Za analizo blata. Ta del se bo nesel jutri, me pa zanima, kaj bi to lahko bilo, v primeru, da ne gre za krvavitev? Verjetno ni kakšna krvavitev iz zgornjih prebavil, tega se najbolj bojim? Pojavilo se ji je sicer tudi nekaj malih rdečih izbočenih flekcev, ki bodo verjetno tudi zelo kmalu izginili in spet ne morem trditi, da je to posledica alergije. Naj še povem, da z gosto hrano nismo še pričeli, ker je bila rojena prej, imamo namen začeti uvajati prihodnji teden, a me je zelo strah zdaj, ko ne vem, kaj se dogaja z njo.

Za “pomirjanje” sem veliko prepozna, a verjamem, da je to nalogo dobro opravil vaš pediater.

Kaj so “črne” (ali vsaj temnozelene) nitke v blatu, lahko le ugibam – natančen odgovor je (ali pa tudi ne :-)) dal pregled blata. Glede na opis se povsem strinjam z izbrano pediatrinjo – da verjetno opis blata ni nič zaskrbljujoč, neuspevanje morda bolj (če to sploh drži – glede na vaš podatek o prirastu teže po krivulji morda niti ne)…

V redkih primerih so takšne nitke lahko povezane z intoleranco na kakšno od sestavin mleka (laktozo, beljakovine…) in so posledica luščenja malce vnete sluznice debelega črevesja. Torej ne gre za krvavitev, ki se je bojite, ampak za blago “puščanje” kapilar. In je vse rešljivo…

Bom vesela, če boste še na forum napisali izid analize blata, kar bo koristilo kakšni “sotrpinki” s podobnim vprašanjem.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close