Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Črne koze

Črne koze

Pozdravljeni!

Po televiziji se trenutno dosti sliši o virusu črnih koz, kot o bojnem sredstvu. Vsi vemo, da so takšne grožnje dokaj uresničljive, je pa dosti odvisno tudi od nas, koliko smo panični. Predvsem me zanima, koliko je Slovenija založena s cepivom proti črnim kozam, v primeru resnejših groženj?

Lp, Klara

Slovenija zaenkrat nima cepiva proti črnim kozam. Zaradi možnosti resnih stranskih učinkov po cepljenju tudi ni upravičeno, da bi prebivalstvo cepili zaradi groženj, temveč šele po pojavu bolezni. Glede na to, da je bila bolezen izkoreninjena (in virus hranjen le v laboratoriju), je šele v zadnjem letu zaradi groženj ponovno stekla proizvodnja cepiva proti črnim kozam in ga na zalogi nimajo praktično nikjer. V preteklih cca 20 letih pa cepiva sploh niso proizvajali. V primeru uresničenja groženj bi imeli absolutno prednost pri cepljneju zdravstveni delavci.
Pozdrav!
Nina

Spoštovani!
Mnogi med nami so bili v otroških letih cepljeni proti črnim kozam,nekateri so jih celo preboleli.Kako je z imunostjo po toliko letih?
LP!!

Cepljenje proti črnim kozam se je izvajalo z živim cepivom, ki vsebuje virus Vaccinije, ki prav tako spada med t.i. Pox viruse, kot tudi virus črnih koz. Zaščita po cepljenju je bila več kot 95%. Od konca cepljenja proti črnim kozam je minilo praktično 30 let. Polna zaščita po cepljenju z enim odmerkom proti črnim kozam je trajala 3 do 5 let, če je bila cepljena oseba revakcinirana, pa še dlje. V času nevarnosti črnih koz se je zaščito stalno obnavljalo.
Morate vedeti, da se zaradi eradikacije (izkoreninjenja) bolezni testiranja imunosti pri splošni populaciji po mnogih letih ni več izvajalo.
Naše prebivalstvo je bilo proti črnim kozam samo cepljeno (morda z ekstremno redko izjemo kakega potnika). Točnega odgovora o stanju imunosti po cepljenju pred 30 in več leti vam ne morem dati, v splošnem pa menimo, da zaščite proti bolezni praktično ni več. Drugače je pri tistih, ki so črne preboleli: ti so proti črnim kozam imuni.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close