Črna plesen
Pozdravljeni!
Danes sem ugotovila, da se je pri nas na oknih pojavila črna plesen. Prisotna je na fugah. Po porodu nisem skrbela za higieno oken in zgleda, da je to botrovalo temu. Pojavila se je tudi za panti na spodnji strani. Problem je v tem, da imamo trimesečno dojenčico, njena previjalna pa je ravno pod oknom v kopalnici, kjer je bilo kar nekaj te plesni. Torej v cm. Okno sem sicer brisala, vendar ne na vmesnih fugah, kjer je bilo te plesni kar nekaj. Ob oknu je tudi nosni aspirator in seveda vse, kar za nego dojenčka potrebujem. Mala ima tudi že od začetka precej zamašen nosek, neka sluz se ji ves čas vozi po grlu, nosek sicer nima preveč izcedka. Zadnje čase ima tudi včasih glas malo kot da bi bil prehlajen. Ali je možno, da je vse to zaradi plesni? Namreč sama sem težave pripisovala tihemu refluksu. Kako hitro se pokažejo težave ob plesni? Verjamem, da nimamo samo pri nas teh težav, pa vendar me zelo skrbi, saj na spletu najdeš vse najhujše scenarije.
Najlepša hvala za odgovor.
“Črna plesen” je zelo pogosta “sostanovalka”, ljubi zlasti fuge (in kakšen bel silikon) v kopalnicah in ob oknih. Tako kot druge običajne glive (z izjemo “aspergilusa”, ki pa se širi ob kakšnih rušitvenih posegih v starih hišah, ne čaka v kopalnici) ne “skače”, praviloma tudi ni nevarna za zdravlje ljudi (tudi dojenčkov). Zato ne vidim nobenega razloga za vaše skrbi. Je pa koristno, da “črnino” prebrišete s krpo, ki jo namočite v kakšen “protiplesnivni preparat” (ki ga kupite v Merkurju, Bauhausu…), ki ga zatem dobro sperete (neodstranjeni ostanki sredstva lahko hlapijo, smrdijo in povzročijo draženje kože in dihal). Črnina sicer ne bo izginila, se bo pa počasneje širila.
Okužbe zaradi plesni so v pediatriji izjemno redke – praviloma se pojavljajo kot kasen zaplet pri otrocih z imunsko motnjo (prirojeno ali pridobljeno, ob imunosupresivnih zdravilih) in lahko potekajo kot težke pljučnice. Vaš otrok pa zanesljivo ne sodi v to kategorijo.
Srečno,
Pozdravljeni!
Omenili ste aspergilus. V kasnejsem postu o crni plesni sem omenila, da se nam je razsirila plesen tudi v straniscu, ker je zgornjim sosedom puscala kad. Ali je mozno, da je tam aspergilus? Pravite, da je le-ta najbolj nevaren? Se vedno cakamo na prenovo in sedaj sem pa res ze popolnoma z zivci na koncu, saj imam kar obcutek da mali to skodi. Pojavili so se ji celo neki kozni izpuscaji, sedaj pa res ne vem kaj je krivo. Plesen, slinjenje, ker je lisaj pod vratom in na rokicah med pregibi, vrocina ali kaksna alergija na mleko.
Lp
Aspergillus ne daje nobenih madežev, ne črnih, ne sivih, ne rumenih – in je vaša sostanovalka verjetno čisto navadna hišna plesen. Poleg tega je Aspergillus nevaren zaradi vdihovanja spor, ne dela izpuščajev, alergij, rdečin ipd., ampak pljučnico – in to predvsem pri imunsko oslabljenih ljudeh (kamor bolj sodijo starostniki). Tale vaša stanovanjska plesen je res moteča, ampak bolj zaradi grdega videza sten, stanovanja, kot pa zaradi ogrožanja zdravja.
Izpuščaji v pregibih, pod vratom so res najverjetneje povezani z pregretjem in vlažnostjo, niso značilni za alergijo na mleko. In kadar gre pri človeku za glivično vnetje, plesen, NE gre za prenos plezni s stene, ampak praviloma za prenos kvasovk (Candida), ki jo je vedno veliko v črevesju – blatu, še zlasti, če je dojenček – otrok dobival kakšne antibiotike.
Lep praznični pozdrav,
Pozdravljeni,
tudi mi imamo 4 mesečnega dojenčka. S partnerjem sva danes genaralno čistila stanivanje, ko sva odmaknila kavč sva se zgrozila ker je na steni z njim kar velika zaplata črne plesni. Partner mi je povedal, da je plesen opazil že nekaj mesecev nazaj, ampak se mu ni zdelo nič takega. Sedaj me zelo skrbi kaj to pomeni za najinega otročka, ali je zaradi tega že lahko utrpel kakšne posledice, ki še niso zaznavne? Plesen bom poskušala čimprej odstraniti. Zanima me koliko časa po uporabi teh kemičnih sredstev proti plesni ni dobro biti v prostoru z dojenčkom?
Najlepša hvala za odgovor.
Najprej pohvala partnerju, da se je z vami lotil generalnega čiščenja. Običajno se moškim to ne zdi niti potrebno, še manj nujno. Zaplata črnine na steni za kavčem kaže, da se je tam dlje časa nabirala vlaga – ki deloma prepreči, da bi plesen “letela” okrog, zato res ni treba biti v strahu, da je bil, da je ali da bo otroček v nevarnosti. Tudi med in po samem čiščenju plesnobe ne bo.
Najpomembnejša je mehanska odstranitev črne zaplate – česar se naj loti kar vaš partner, ko boste na sprehodu (ali na obisku pri mami, teti, prijateljici) :-). Šele potem imajo mesto razna sredstva za uničenje plesni. Ki so pogosto v obliki razpršila, drobne kapljice pa so res dražeče (bolj kot pa strupene). In dokler jih “zavohate” (običajno smrdijo neznosno), toliko časa se ni pametno dlje časa zadrževati v prostoru.
V praksi bi ocenila, da bo partner potreboval 10 minut, da umakne pohištvo, dodatnih 10-20 minut , da s strgalom odstrani obloge, 10 minut, da steno opere in enak čas, da nanese sredstvo proti plesni. Potem pa naj pusti prostor, da se stena posuši in se dobro prezrači (vsaj za kakšno uro). Ker začnejo sredstva smrdeti tudi na toplem, bo morda treba postopek zračenja še ponoviti.
In bo “mir” za dlje časa – a le pod pogojem, da boste poskrbeli, da bo za kavčem dovolj prostora za prezračevanje.
Veliko uspehov vama želim,
Hvala za odgovor.
Kot da skrbi niso še dovolj velike, sem danes preverila še za omaro ob zunanji strani v spalnici. Tudi tam je velika zaplata plesni. 😥 Pomoje je problem, ker je plesen prisotna po celotni steni od zunaj in sedaj buta noter. Odstranjevanje bo le prikrilo problem za en čas. Tako zelo me je strah za malega. Nevem kaj naredit, najraje se bi preselila k staršem dokler ne najdeva novega stanovanja. Tu sva v najemu in že nekaj časa iščemo novo.
Kako bi vi ukrepali na mojem mestu? Kako zelo to ogroža sinčka?
Še enkrat najlepša hvala. 🙏
Lep dan želim.
Vaš strah je povsem neupravičen – kot rečeno: plesni so POVSOD, ne samo v stanovanju (tudi v gozdu, kjer trohnijo veje, debla, podrast, pa nam tam ni nič “sumljivo”). Plesni so tudi na sirih (ne le francoskih). In ne nazadnje so mnogi antibiotiki proizvod plesni, najbolj znan je penicilin.
Tisto črno, kar omenjate, se itak drži stene – bolj tvegano bi bilo, če bi jo sušili s kaloriferjem in potem strgali s ščetko – ko res lahko kaj leti okrog…
Torej brez panike, dojenček ni prav nič ogrožen za kakšno s plesnijo povezano bolezen. Bolj zoprni so v tem letnem času virusi, ki jih res mrgoli na površinah, naših rokah. In ki hitro povzročijo ne le prehlad, ampak v tej starosti vnetje malih dihalnih poti, bronhiolitis. Teh se pa bojte.
Pozdrav, uspešno iskanje novega doma (brez plesni) vam želim!
Spoštovani,
tudi mi se soočamo z vlago in plesnijo v stanovanju. Kar je bilo vidne plesni, smo jo odstranjevali sproti, problem pa je, da v zraku se vedno ostaja močan vonj po zatohlem, predvsem v spalnici. Vidne plesni (še ni), so pa stene na otip vlažne in pojavljati so se pričele pikice, ki zgledajo kot neki oljni madeži (brala sem, da je to kondenzacija in največkrat že pomeni tudi prisotnost plesni). Stanovanje redno zračimo, ampak problema ne rešimo. Smo pa v najemu, tako da smo omejeni tudi glede intenzivnejše prenove.
Moje vprašanje za vas je, kako zelo škodljiva je morebitna prisotnost spor plesni v zraku za mojega 1 letnega sina? Sama sem tudi v 12. tednu nosečnosti in posledično zaskrbljena tudi za še nerojenega otroka.
Počutim se zelo nemočno, saj bi rada, da otroka rasteta v zdravem okolju. Novego stanovanje pa je v našem okolju misija nemogoče.
Vnaprej hvala za vaš odgovor. Lep pozdrav.
Na žalost se s podobno stisko srečuje kar veliko mladih družin. Večina plesen odstranjuje mehansko, z “brisanjem” sten dan na dan, včasih posežejo tudi po kemičnih sredstvih za uničevanje zidne plesni. Ki pa so precej bolj nevarna našemu organizmu kot same plesni, tudi njihov vonj je neprijeten, oster.
Kar je vedno koristno, je zračenje in sušenje “še pa še” (morda nabavite kakšen majhen razvlaževalec, plesen ne mara suše). In pred zimo si vzemite čas in energijo ter stene ponovno “prebelite” s posebno barvo, ki preprečuje pretirano rast plesnobe.
Strah pred sporami je vseeno pretiran – kot prvo mora biti plesen dobro razvita, da jih sploh razvije. Kot drugo so precej “težke” in ne frčijo po zraku tako kot npr. virusi. In jih naša obramba (tudi že pri dojenčku) hitro prestreže – izjema so seveda ljudje z moteno imunostjo. Ki pa jih bolj kot spore ogrožajo bakterije in virusi.
Srečno, vse dobro želim malčku, še nerojenemu “mladičku” in staršema!
Spoštovani
Zaradi nepravilne izvedbe strešnih oken in pa ker je zaradi zaledenelosti včasih nemogoče odpreti strešna okna in prezračiti, se nam vsako zimo okoli oken naredi plesen (živimo v mansardnem stanovanju). Plesni ni veliko, malo v kotih okna… recimo 5×5 cm v dveh kotih okna. Ker imamo 4 nesečnega dojenčka me zanima, koliko je to nevarno za njega.
Zanima me tudi, kako bi lahko pozimi to plesen sanirali, da nebi še z agresivnimi sredstvi škodili njegovemu zdravju.
Zanesljivo je sama plesen bistveno manj nevarna kot pa kakšne kemikalije, s katerimi bi jo želeli zatreti. Tudi zato, ker večina takšnih plesni sploh ni nevarna ljudem in živalim. (Samo opomba: penicilin, antibiotik, s katerim so rešili ogromno življenje, je prav tako produkt plesni :-)).
Seveda pa tudi majhno tveganje najbolj zmanjša mehansko odstranjevanje – ko z mokro cunjo z minimalnim dodatkom običajnega čistila odbrišete vse, kar štrli z okvirja…
Pozdrav,