Črna luknjica!
V ponedeljek sem naročena z našim fantkom (januarja bo tri leta) pri zobozdravnici. In včeraj, ko sem mu umivala zobe, vidim zadaj zgoraj črno luknjico (ne vem katera številka – šestica?). Ko sva bila prvič na pregledu (ko je že imel vse zobe) ga je zobozdravnica pohvalila, da ima lepe in močne zobe, čeprav si jih včasih ne umiva prav rad, zdaj pa to.!
Povejte mi, kaj naj v ponedeljek pričakujem, da mu bo naredila na tem zobku (ostale ima lepe bele).
Pa še to. Ne pije mleka, tudi ostalih mlečnih izdelkov nima rad (skrbi me količina kalcija). Kaj mu namesto tega lahko dajam za močne zobe?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana MajdaP,
pri otroku starem 3 leta, je zadnji zob drugi mlečni kočnik oz. “petica”. Prvi stalni kočnik izraste okrog 6. leta.
Če je črna pikica kareis, potem ga bo potrebno odstraniti. Manjšo luknjico lahko zapolnimo z materialom za zaščito zob, če pa je večja, bo potrebno narediti zalivko (zvezdico). Kaj bo zobozdravnica delala v ponedeljek pa vam jaz ne morem povedati.
Kalcij, ki je vgrajen v zobke, je tam že iz časa nosečnosti in njegovo dodajanje zobem ne koristi, ker se iz zob ne izplavlja tako kot iz kosti. Pri triletnem otroku že lahko uporabljate otroško zobno pasto s fluorjem, ki sklenino lahko učvrsti oz. sodeluje v njeni remineralizaciji.