Črn zob pod prevleko
Pozdravljeni,
stara sem 32 let. Pred malo več kot tednom mi je zobozdravnik zamenjal mostička in prevleke zgoraj. Na začetku je zgledalo ok, sedaj pa zgleda, kakor da je pod eno prevleko nastal črn zob in tako celoten zob zgleda malo lisast in zatemnjen. Kakšen bi bil razlog, da je do tega prišlo?
Kaj lahko naredi zobozodravnik v tem primeru? Ali to pomeni še dodatne stroške, ki jih moram plačati?
Moji zobje pod novo prevleko so sicer še vedno preobčtuljivi na vroče/hladno. Med samim procesom sem imela tudi močan zobobol v spodnjem delu, ki ga je bilo težko locirati vendar se je po enem tednu pomiril.
To sem povedala zobozdravniku, vendar je rekel, da ni povezave z novimi prevlekami in da mi mogoče raste osmica.
Pozdravljeni,
vse kaže na to, da je zob pod prevleko odmrl. Ne vem, kakšno politiko ima vaš zobozdravnik, vendar je odmrtje zoba pod prevleko redek a pričakovan zaplet, ki je običajno izvzet iz garancije. Morda se lahko dogovorita drugače, ker je odmrtje zoba nastopilo tako kmalu po cementiranju, poleg tega pa so že med samim delom nastopili tudi nespecifični simptomi, ki bi lahko kazali na tak proces. Verjetno je po vaši navedbi o zobobolu zobozdravnik preveril vitalnost vseh zob v obdelavi in če so le-ti kazali znake živosti, na kasnejši zaplet res ni mogel vplivati. Če ima zobozdravnik koncesijo bo verjetno lahko levji delež stroškov speljal preko zzzs, če pa ne, pa ga povprašajte o popustu.
Potrebno bo narediti endodontsko zdravljenje zoba čez prevleko in na koncu zob endodontsko beliti.
LP Andreja
Spoštovani,
pred letom in pol mi je zobozdravnik pri enki zgoraj – sekalec odstranil živec, zaradi česar zob črni z vrha navzdol, tor od dlesni proti konici. od zada, prav pri dlesni pa imam tudi črno plombo, zaradi česar sem posumila, da mi temni-črni zob iz tega razloga, zdravnik pa pravni da zaradi odmrtja živca. Predlagala mi je nek postopek, kar pa nisem prav razumela, da mi bi moj zob pustila in prevleka z neko snovjo, morda je mislila “luskanje” in povedala, da me bo to stalo 750 €. Znanci menijo, da je to drago. Prosim za Vaše mnenje glede popravila zoba in pa tudi cene. za odgovor vnaprej hvala.