Najdi forum

Črevesje

Pozdravljeni,

jaz imam pa sledeče težave, ki trajajo že kar nekaj let, vendar še ni bilo tako hudo (trkam), da bi morala k zdravniku. Zelo pogosto imam vetrove, v črevesju čutim in slišim klokotanje, čutim napihnjenost v predelu pod želodcem, včasih v treh dneh ne grem niti enkrat na veliko potrebo, včasih pa v enem dnevu petkrat. Blato je čisto različno, od trdega, mehkega…
Ali gre lahko za kakšno resnejšo zadevo?

Pa še nekaj, nekje sem prebrala, da nepravilno delovanje črevesja lahko vpliva na različne predele telesa. Ali je možno, da se ti zaradi nepravilnega delovanja črevesja pojavi koprivnica?

lp, M

Spoštovani!

Slaba prebava dela res vrsto težav. Takim težavam, kot ste jih opisali, pravimo razdražljivo črevo. Je motnja funkcije in je odpraviti ne znamo, le lajšamo težave. Diagnozo se postavi tako, da se izključi druge vzroke.

Lep pozdrav Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Ponovno pozdravljeni,

potem mislite, da je potrebno opraviti kolonoskopijo? Sicer se je zelo bojim, ker sem že pri gastroskopiji imela težave;(
Osebno bi raje poskušala paziti pri prehrani in si sama ublažiti težave, če pa v daljšem roku ne bi bilo nič bolje, pa bi se odločila za kolonoskopijo.

lp

Spoštovani!

Ne, zaenkrat mislim, da ne potrebujete opraviti koloskopije, za izključitev organskih vzrokov naj bi zadoščalo pregledati blato na prisotnost prikrite krvi. Če pa opazite, da je blato krvavo in da imate drisko, napenjanje, da hujšate, bi lahko šlo za kronično vnetno črevesno bolezen. Zdravi se drugače. Če se težave ne umirjajo, se oglasite na pregled k osebnemu zdravniku.

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Lep pozdrav!

Star sem 27 let.
Pribljižno 3 tedne opažam spremembe pri odvajanju blata, ki je večinoma mehko, večkrat je prisotna sluz, dvakrat pa sem opazil tudi male količine sveže krvi pomešane v blato, kar me zelo skrbi (sluz v blatu sem opažal že prej). Kadar mirujem, predvsem zvečer in zjutraj, slišim močno in glasno pretakanje v želodcu (ali črevesju).
Zelo pazim na prehrano, da se nebi stanje poslabšalo, jem predvsem rahlo hrano, belo meso, zelenjavo, probiotične jogurte, banane…
Omenim naj še to, da sem zalo anksiozen tip človeka, in sem zaradi teh težav zopet začel jemati cipralex, torej antidepresive.
Stanje v razpoloženju se že izboljšuje, prebava pa nič kaj.
V septembru sem naročen za kolnoskopijo, toda zelo me skrbi diagnoza. Ali je kri v blatu siguren pokazatelj Chronove bolezni ali Ulceroznega Kolitisa?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!

LP

Spoštovani!

Možnost za to diagnozo je velika, diagnostična preiskava je koloskopija. Obstaja zelo uspešno specifično zdravljenje, tako da je skrb nepotrebna. Ob terapiji boste lahko povsem normalno živeli, brez kakšnih omejitev.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni, sem punca in imam 15 let.

Nikoli poprej nisem imela teh težav, vendar lani, ko sem prišla v 9. razred so se mi začele dogajati neprijetne stvari. Bili smo na predstavi, kjer se je v bistvu vse skupaj začelo. In sicer nekakšno ”kruljenje” v črevesju, vendar ne od lakote, kot da bi bila napihnjena. Od takrat me to skrbi, vsako jutro sem šla na wc, ker sem mislila, da mi bo to pomagalo, vendar sem v resnici šla tudi pred kontrolkami hitro v šoli na wc. Včasih sem se pred šolo tako (oprostite izrazu) napenjala, da me je vse bolelo, peklo in sem opazila tudi kri. Ker sem enostavno morala. Enkrat sem tudi, ko sem že hotela oditi iz hiše na avtobusno postajo zaslišala ta zvok. Se ustavila in nisem šla v šolo. Mislim, da mi nekako vse to izvira iz psihe. Kar me pa skrbi, pa je, letos grem v 1. letnik… Na srednjih šolah so wc.ji večkrat zasedeni zato je ta možnost v bistvu odkljukana. Na to mislim skoraj vsak dan, in samo zaradi tega se bojim srednje šole. Odločila sem se, da bom šla k mojemu osebnemu zdravniku, vendar me vseeno zanima mnenje s področja psihiatrije. Prosim ne recite mi: “Preveč misliš na to, pozabi pa bo.” Ker sem že poskusila, a ne morem. Preveč se sekiram, in enostavno se bojim tega. Prosim za odgovor in se zahvaljujem!

Lep pozdrav vsem.

Lep pozdrav!

Omenili ste, da se KVBČ zdravi uspešno in ne omejuje bolnikovega življenja, toda na forumih berem zelo zaskrbljujoče izkušnje ljudi, ki bolehajo za to boleznijo. Sam zaenkrat ne čutim takšnih groznih simptomov, tudi vročine še nisem imel, v blatu sem zasledil le majhne količine krvi, izgubil sem nekaj kg, toda to verjetno zaradi diete in živcev. Zaenkrat je kar znosno, toda bolezen sa baje vrača v različnih oblikah in jakostih. Lahko v prihodnosti računamo na bolj učinkovita zdravila, morda takšna, ki bi bolezen pozdravila?

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem!

LP

Pozdravljeni!

trenutno ni zdravila, s katerim bi pozdravili KVČB in ga tudi v prihodnje še ne bo, ker razloga za bolezen ne poznamo. Večina bolnikov z ulceroznim kolitisom ob rednem jemanju zdravil živi normalno življenje. Okoli 20% bolnikov ima težek potek bolezni in potrebujejo biološka zdravila in v določenih primerih tudi kolektomijo.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovana srednješolka!

Mislim, da ste se odločila pravilno, in sicer to, da obiščete osebnega zdravnika. Najprej bo izključil organsko bolezen, ki bi bila vzrok težavam, potem se bosta lotila reševanja funkcionalnih motenj in morebitnega psihičnega razloga. Trebuh je namreč zelo odziven ob vznemirjenju, strahu, adrenalinu. Zato tudi so taki problemi s prebavo ob močnih čustvih. Uspešno reševanje problemov vam želim!

Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni,

pozabila sem na še eno zadevo, ki zna biti pomembna: že kar nekaj let me boli nekako v levem kolku, kadar ležim na trdih tleh pri miru ali pa če poskušam dvigovati noge (telovadim), pri tem mi tudi poka. Če par minut ležim na trdih tleh se potem zelo težko vstanem, ker je nekako kot da bi me nekaj uščipnilo v “levem delu križa”, kolka, danke. Desna stran je vredu. Sicer nimam težav s križem.

In še druga stvar: ko sedim, čutim napetost v danki in imam občutek, kot da nebi bila izpraznjena, in tudi ko grem na wc, večkrat čutim, kot da imam blato že na koncu..

Najlepša hvala za vaš odgovor,
M.

Spoštovani!

Težave. ki jih opisujete, imajo verjetno vzrok v motnji delovanja in ne nek organsko razlog. Vseeno bi vam svetovala zdravniški pregled, da se izključi organski razlog.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

Mene pa zanima kaj pomeni tale stavek : peritonalne zarastline širokega črevesja parietalnim peritonejem ventral. Namreč tako diagnozo so mi dali v bolnici.

Spoštovani,

navedba sicer ni povsem točna, vendar se razume njen pomen. Pomeni zarastline trebušne mrene, ki pokriva debelo črevo, s tisto, ki pokriva trebušno steno od znotraj.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close