Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Creatin & Glucosamin sulfate

Creatin & Glucosamin sulfate

Pozdravljeni

Prosim, če mi lahko kdo odgovori na naslednja vprašanja:

1 –
Ali je priporočljivo jemati Glukozamin sulfate, da bi preprečil poškodbe ligamentov ali celo popravil sedanje stanje?

Jemal bi ga predvsem zato, ker:
a – me po karate treningih par dni rahlo bolijo kolki ter imam še nekaj dni občutek oteklega in mehkega kolena ter
b – sem pred leti imel natrgane vezi v gležnju (dobil gips za 3 tedne, brez rehabiliticaije) in ker imam po treningih naslednje jurtro občasno otrdel in rahlo boleč gležnj

SIcer sem karate sem začel trenirati pred kratkim, pri mojih 35 letih (vmes sem rekreativno tekel) in obstaja možnost, da so to morda samo prehodni pojavi.

2 –
Ali je priporočljivo jemati Glukozamin sulfat, če jemlješ kreatin? Jemal bi ga z namenom, da bi preprečil / zmanjšal možnost poškodb vezi, saj sem izvedel, da s kreatinom moč mišic raste hitreje kot moč ligamentov?

3 –
Obstaja naravna altertnativa Glukozamin sulfatu?

Hvala v naprej.

Glukozamin sulfat se jemlje predvsem za zaščito sklepnega hrustanca. Jemanje je dolgoročno in ščiti pred novimi in upoščasni napredovanje že obdtoječih poškodb hrustanca. V literaturi ni podatkov, da bi vplival na ligamente. Glede na vaše težave je priporočljivo jemanje glukozamin sulfata (dona ali fidiflex).
Glukozamin in kreatin lahko jemljete skupaj, saj ni interakcij med tema dvema spojinama. Kljub temu, da dokazano kreatin izboljšuje športne zmogljivosti (višje se skače, močnejši udarec ali brca in podobno) vam pri vaših letih ne svetujem jemanja kreatina. s tem boste po nepotrebnem obremenili ledvice in jetra, in če niste v tekmovalnem športu (pa še takrat ne pri vseh) ne vidim nobnenega smisla v jemanju teh pripravkov, saj večino pozitivnih učinkov na mišice in mišično moč lahko dosežete z rednim in pravilnim treningom. LP, Vedran

asist. Vedran Hadžič, dr. med. ------------------------------------ Fakulteta za šport Katedra za medicino športa Gortanova 22, 1000 Ljubljana telefon: 01/5207 828 ali 829 www.sportsrehabilitation.net Naročanje: 5207 726 (g. Janez Vodičar)

Hvala za hiter odgovor.

Creatine jemljem že 3 teden in dosedaj nimam nobenih (opaženih) težav z jetri ali ledvicami.

Namen imam jemati kreatin 5-8 tednov in pol še kak cikel (pač, da porabim zaloge in ker se s pomočjo kreatina manj “strošim” na treningih oz. imam bistveno manj “musklfibrov”.)

Bom pa preveril nevarnosti, saj ste mi podali pomembno iztočnico.

Ker sem poleg kreatina začel jemati še glutamin (5 g / dan) in proteineske napitke (Whey, 15 g / dan), me zanima, če mi lahko svetujete, na kakšne težave pri jetrih in ledvicah naj bom pozoren?

Lep pozdrav!

Kreatin v tako kratkem času ne bo dal takšnih učinkov, in tudi ni nujno da do njih pride. Namen kreatina je “napumpati” mišice in pomagati pri izgradnji mišice in hipetrofiji. Glutamin in proteinski napitki se jemljejo po vadbi, skupaj z ogljikovimi hidrati (npr. Carbo+) z namenom, da v ustreznem odstotku v tej mešanici (to je 15% beljakovin) sprožijo spravljanje glukoze v celice in obnavljanje zalog glikogena. Meni se zdi, da pretiravate s proteini, ker nikjer ne omenjate uživanja OH, in tudi nikjer ne navajate kakšna je temeljna prehrana. Če je le-ta slaba, potem vam dodatki k slabi prehrani ne morejo pomagati. Vse snovi (zi izjemo glukozamina) so proteinske narave in prav vse obremenijo ledvice in jetra. Ali bo do negativnih učinkov prišlo je odvisno od posameznika, in trenutka ko se preseže prag, ki ga ledvice še premorejo v smislu beljakovinske obremenitve. lp, vedran

asist. Vedran Hadžič, dr. med. ------------------------------------ Fakulteta za šport Katedra za medicino športa Gortanova 22, 1000 Ljubljana telefon: 01/5207 828 ali 829 www.sportsrehabilitation.net Naročanje: 5207 726 (g. Janez Vodičar)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close