Pozdravljeni..
Ukvarjam se z vsakodnevno telovadbo. Vsak dan imam eno urni trening z utežmi, kjer pa ne pretiravam z težo. Predvsem me zanima kaksen efekt ima na telo CREATIN.
Creatin jemljem v prahu in to ne vsak dan ampak vsak tretji dan po eno čajno žličko pred treningom. Večkrat se mi je zgodilo to, da sem efekt začutil šele takrat, ko sem se najprej s kolesom segrel enih 15 kilometrov, potem pa sem odšel na trening.. Takrat sem začutil, da lahko več dvignem kot ponavadi.. Sicer če pa prej nisem kolesaril nisem imel tega občutka…
Prosim, če mi lahko svetujete, kako se praviloma jemlje creartin ter kako sploh poteka proces sproščanja energije..
Same napake, dovoli da te popravim.
1. Trening z utežmi vsak dan je max. pretiran. 3X na teden po 45-60 minut za začetnika je čisto dovolj. V nasprotnem primeru boš prišel v fazo pretreniranosti (katabolizem) in NE BOŠ pridobival na mišični masi. Vzrokov za to sedaj ne bi navajal…
2. Kreatin vsak 3. dan po 5g je občutno premalo, saj telo ne uspe ustvariti zaloge le-tega in se sproti porablja. Ne govorim sedaj o loading fazi da ne bo pomote. Pobaj tako; dopoldan 2x5g in 20 minut pred treningom 5g, lahko ša je skupna dneva količin tudi veliko večja.
3. Praviš da pred treningom z utežmi prekolesariš 15km. Teh 5g kreatina se v tem času porabi in jih telo več ne more porabljat za energijo pri anaerobni vadbi. Zato vedno najprej prekticiraj trening z utežmi in šele nato aerobno vadbo.
LP, miki
Miki,
1.točka: se strinjam, da je 3x tedensko dovolj treninga… vendar ne nujno ravno 45-60min. Moje izkušnje kažejo, da tudi če trenira po 90min to ni preveč… seveda je v ta čas zajet tudi cardiotrening…
Popravil bi te Miki. Katabolizem ne pomeni pretreniranost ampak razgradnjo. Vedno po intenzivnem treningu nastopi katabolizem oz. faza razgradnje, kmalu zatem nastopi faza obnove (anabolizem). Zatem nastopi faza napredka… to je trenutek, primeren za nov trening.
Sam katabolizem in anabolizem sta dva procesa, ki sta zmeraj prisotna… starejši kot smo… močnejši postaja katabolizem (po 30, 35 letu starosti se to že čuti), zato zmeraj težje ohranjamo obstoječo mišično maso.
Sama pretreniranost in katabolizem nista skupen pojem. Do pretreniranosti ne pride zaradi katabolizma, ampak zaradi prekratkega časa za obnovo oz. regeneracijo oz. anabolne faze. Ker katabolizem vedno je… vedno mu tudi sledi anabolizem. Kdor trenira preveč intenzivno in pogosto… telesu ne da časa za anabolno fazo, zato ostaja v katabolni fazi… kar lahko v daljšem obdobju povzroči pretreniranost.
2. točka: saj zato pa sem ga poslal, da si prebere članek o kreatinu.
3.točka: v 15min na kolesu nikakor ne porabiš 5g kreatina. Od kod pa ti ta podatek. Kreatin se porablja le pri krajših anaerobnih naporih. Če nekdo kolesari ves čas v aerobnem področju, ne porablja kreatina nič.. če bi pa za trenutek vstal in pričel šprintati, bi v tistih nekaj sekundah porabil nekaj kreatina… vendar v naslednjih 5-8minutah bi njegovo telo s znova resintetiziralo ATP. Če bi v 15min porabil 5g Kreatina kar tako…. potem bi kolesarjo ki kolesarijo 6 ur porabili koliko kreatina?? Ni to ravno tako enostavno Miki. Tisto kolesarjenje… 15min sploh ni problem, še posebej če je ne gre za kakšno divjanje, ampak ogrevanje oz. zmeren tempo.
Pa brez zamere Miki, tvoji komentarji so še nadalje dobrodošli.
Lp,
Goran