Najdi forum

Danes sem dobila novo rastlinico, ki pa je ne poznam in jo tudi prvič vidim. Na listku, ki je bil priložen zraven oz. zapičen v zemljo, piše, da se imenuje CRASSULA. Ima precej debelo razvejano steblo, ki je poraslo z bleščeče zelenimi listi (nekateri so rdeče obrobljeni). Rožica ima zelo mesnate liste in na prvi pogled bi celo pomislila, da je to neke vrste kaktus.
Na listku piše tudi, da je ta rastlina poznana tudi pod imenom “LUCKY PLANT” ali “MONEY TREE”. Če kdo pozna opisano rožo, bi prosila, če mi lahko malce več pove o tem, kako naj jo negujem, ker na listku ne piše kaj dosti. Najlepša hvala!

Lep dober dan!

Crassula arborescens je sočnica, ki prihaja iz južne Afrikein Madagaskarja. Pogoji tam niso nič kaj prijetni. Suša, sonce, zato ti priporočam, da jo tudi sama tako vzgajaš.
Spomladi jo presadi v substrat za kaktuse, ki mu pa dodaj še veliko peska. Korenine rahlo očisti šote, v kateri skoraj zagotovo sedaj raste. V lonček, ki naj bo vsaj 1 številko večji, kakor je sedaj, daj drenažo na dno in vaj posadi svoje malo drevo. Zalivaj redko, maksimalno enkrat tedensko, čez rastno sezono. Od pozne jeseni do zgodnje spomladi pa naj rastlina počiva, kakor kaktusi. To pomeni: nič zalivanja in temperatura okoli 12-15 stopinj celzija. Dognojuješ lahko v času rasti, ko zalivaš z vodotopnimi topnimi gnojili za kaktuse.

Pa veliko sreče!

Nekdo, najlepša hvala za informacije. Sem se kar malo bala, da mi nihče ne bo mogel povedati nič konkretnega :))
Imam pa še nekaj vprašanj: rastlina zdaj seveda raste v navadni zemlji. Ali naj jo kar takoj marca ali aprila presadim, ali kakšno leto počakam? Glede substrata za kaktuse sem razumela, kako pa je s tem peskom (kaktusa namreč še nobenega nisem nikoli imela, tako da o tem ne vem praktično nič). Ali se pesek zmeša z zemljo ali se najprej da plast zemlje pa potem pesek oz. obratno ali kako je točno s tem? Kakšno pa je razmerje zemlja:pesek?
Glede zalivanja pa me zanima tole: roža ima že zdaj čisto suho zemljo. Ali naj jo torej kar pustim in zalijem šele marca ali bo kaj narobe, če jo malce zalijem? Ali je v redu, če se kasneje v rastni dobi držim tega, da jo zalijem šele takrat, ko otipam, da je zemlja suha (tega se držim pri vseh svojih rožicah in zgleda, da je kar v redu, ker lepo rastejo).
Zdaj imam rožo na mizi v kuhinji, kjer ni radiatorja in temperature so res nekje okoli 15-20 stopinj. Ali jo kasneje kam prestavim, ali jo pustim na istem mestu? V kuhinji je tudi dovolj svetlobe.
Upam, da vprašanja niso preveč komplicirana in da mi boš lahko odgovoril. Najlepša hvala!!!

Se opravičujem, še nekaj sem pozabila vprašati: kako hitro pa ta roža kaj raste (ali je tako kot s kaktusi, ki ponavadi rastejo zelo počasi)?

Presadi jo takoj, letos, saj lahko v kakšnem letu že propade. Šota v katri raste, je verjetno že izčrpana in tudi lonček je več kot premajhen, saj vzgojitelji tako pridobijo na prostoru, ki je v rastlinjaku zelo dragocen. Drugače pa sama po sebi šota tudi ni kaj dosti primerna za vzgojo, toda je uporabna za vzgojitelje, saj je poceni in nima negativnih substanc, tako lahko rastlini kontrolirajo dotok hranil.
Substart za kaktuse se kupi že namešan, priporočam compo sana, temu dodaj še polovico kremenčevega peska, razmerje 1:1, zmešaj in v to posadi rastlino.
Rastlino zalivaj enkrat na tri tedne, morda 14 dni, pa ne pretirano. Odvisno od toplote seveda, nižja je temperatura, manj vode potrebuje tvoja rastlina.
Poleti jo lahko daš na prosto, toda senčno lego, takrat zalivaj sorazmerno s temperaturo.

Pa srečno in uspešno!

Nekdo, upam, da mi boš lahko spet svetoval.
Opazila sem, da so roži začeli spodaj rumeneti listi. Zalila sem jo minimalno (1dcl vode).
Kaj bi lahko bilo narobe?

Voda nikdar ne sme stati v lončku, vse se naj odcedi in nato zalij, ko je spet suha. Če se listki ne sušijo množično oz. ne rumenijo, potem ni nič hudega.

Lp

imam jo tri leta in je visoka kakšne pol metra in zelo široka. Presajanja ne mara preveč. Se pa zelo rada razmnožuje. iz vsakega listka, kot pri afriški vijolici, lahko dobiš rastlinico.

Crassula- vprašanje:
listki so postali mehki-kaj je narobe? ima dovolj sonca, in dosedaj (2 leti, ji je “moj” način zalivanja itd. ustrezal.
Hvala za odgovor.
lp,

Tudi jaz imam vprašanje. Crassulo imam že nekaj let. Konec maja sem jo dala na balkon, na vzhodno stran. Po kakem tednu, pa je začela odmetavat listke. Lani sem jo imela na soncu in je bila krasna, zdaj pa tole. Kaj naj naredim?

New Report

Close