Covid v 2. trimesečju
Spoštovani,
covid sem dobila ta teden (24. teden nosečnosti; stara sem 36 let), po 6 dnevih je stanje ok, prej sem imela nekaj dni vročino do 38,5 (ki sem jo uspešno zbijala z Lekadolom), bolečine v mišicah, kašelj, močno potenje. Sem sicer 3x cepljena, vendar je bil booster že decembra pred zanositvijo.
Iz gin. ambulante so mi na obvestilo samo prestavili redni pregled (ki bi ga morala imeti ta teden) in mi niso dali nobenih drugih navodil. Brala sem, da se je pred časom predpisovalo Fragmin ipd. Ali je ta praksa opuščena oz. ne pride v poštev v 2. trimesečju?
Zanima me še, kaj preboleli covid pomeni za nadaljnjo nosečnost v mojem primeru, ko so prisotne tudi obojestranske zareze v materničnih aterijah, kar je zdaj (če prav razumem) lahko oboje rizični faktor za odpovedovanje posteljice? Se zadeva samo spremlja in po potrebi predčasno sproži porod? Sama najbrž lahko spremljam samo plodove gibe in čakam? Plod zaenkrat čutim v redu.
Hvala lepa, lep dan,
Nina
Spoštovani,
vseh možnih zapletov ob in zaradi covida v nosečnosti nima smisla razpredati, ker do velike večine teh nikoli ne pride. Pomembno je, da ste pod ustreznim nadzorom in to očitno ste. Če imate kompromitirane pretoke skozi maternični arteriji, je vaš ginekolog zagotovo pozoren na plodov rast in ob tem tudi preverja vse ostale parametre, ki kažejo na stanje ploda in posteljice. Vsake podrobnosti zato ne rabite razumeti. Rutinsko se fragmina zgolj zaradi okužbe s SARS-Cov-2 ne daje.
Pozdravljeni,
žal sem se tudi sama okužila s covid. Sem v 19. tednu, okužbo sem prebolela z zelo blagimi simptomi, rahlo boleče grlo in glavobol, utrujenost, vročine ni bilo. Simptomi so bili prisotni le en dan. Pred tem sem bila 3x cepljena (2x vektorsko in 1xmRNA) in v januarju tudi prebolela okužbo, takrat je bil potem malce slabši kot tokrat.
Zaradi prejšnje neuspele nosecnosti (ko ste mi tudi pomagali z odgovori, hvala!) me sedaj zelo skrbi, da bo tudi tokrat zaradi okužbe šlo kaj narobe. Že tako je bila nosečnost zelo stresna in sva si po dobrih rezultatih NS in NIFTY vsaj malce oddahnila, sedaj pa sva ponovno v skrbeh.
Ali lahko kaj razen počitka do prenehanja vseh simptomov sploh naredim? Bo nosečnost zaradi okužbe pod strozjim nadzorom oz. bi bilo dobro, da bi bila?
morfologijo imam 23.8.
Iskrena hvala za vaš odgovor in potrpežljivost ze vnaprej.
Lp
Spoštovani,
pač ste se okužili. Niste ne edini niti zadnji. Tudi nosečnice prebolevate covid in na to se bo treba privaditi. Menda je nekoliko več zastoja v rasti kot pri ostalih, ampak tako je tudi pri mnogih drugih virusnih obolenjih. Ne tako dolgo nazaj smo poznali gripo, zlasti v času njene epidemične pojavnosti med decembrom in februarjem, zdaj je pa očitno tudi covid in je v marsičem prevzel mesto gripe, saj se slednja prenaša bolj kapljično in so zato verjetno ukrepi, ki smo jih uvedli proti SARS-CoV-2 bolj učinkoviti priti gripi kot proti covidu, ki se prenaša z aerosolom. Tudi v času gripe smo opazovali nekatere zaplete pri nosečnicah in v nosečnosti pogosteje kot pri ostalih, ki gripe niso prebolevali, pa se iz tega ni delalo toliko drame kot zdaj pri covidu. Večina skrbi je torej bolj povzročena z medijsko prisotnostjo te bolezni kot zaradi bolezni same. Seveda smo pri prebolevnicah bolj pozorni, ampak v bistvu ne vemo točno zakaj. Verjetno kar tako, da bi nam ne bilo mogoče očitati, da smo ravnodušni. Medicinsko namreč za to ni posebne potrebe, saj ste nosečnice v bistvu tudi ob redni oskrbi dovolj pogosto pri ginekologu, če smo seveda takrat pozorni, ne prezremo česa, kar je drugače kot pričakujemo pri normalni nosečnosti.