Coton de tulear
Seveda ni nič manj vreden in seveda ni mešanec, pa če se ti s tem strinjaš ali ne. Vidim pa, da si oseba, ki zelo rada izziva, kaj imaš od tega?? Tega pa res ne razumem! In še enkrat, tokrat zadnjič ti povem: rodovnika nima, rodovniški pa je, ker ob starših z rodovnikom ne more biti mešanec, pa čeprav je to beseda, ki jo ti očitno najbolj ljubiš. Mešanec bi bil, če bi bil iz dveh pasem, ali treh ali štirih…
Samo na uho ti še prišepnem, samo tebi povem: bodi malo manj pikra, ne zbadaj ljudi po nepotrebnem, saj je ta svet že sam po sebi dovolj krut, in res ni potrebe, da si še dodatno nagajamo.
Ne izzivam, ampak navajam dejstva. Popolnoma vseeno je, če imata njegova starša rodovnik. Ker ga on nima, ni rodovniški.
Rejec/Prodajalec ti pač ni dal certifikata, ki bi dokazoval, da je tvoj pes res te pasme.
Če si malce sposodim s sosednjega foruma; ustvaril si si mnenje, zdaj pa ne želiš, da te zmedemo z dejstvi (ups, smo te že).
Seveda si lahko privošči, da pse prodaja za manjšo ceno, saj ima z njimi zaradi “štepanja” mimo vzrejnih pravil tudi manj stroškov. Ni mu bilo potrebno opravljati vzrejnega dovoljenja, ni potrebno plačati vseh veterinarskih pregledov, ki so pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja, ni potrebno urejati rodovnikov za mladiče itd.
Ampak služi pa z njimi, a ne?
Sicer pa to, da prodajaš ali kupuješ (menda) pasemskega psa brez rodovnika, kaže na to, da ne poznaš posebej podrobno “logike” rodovniške vzreje. Pasme so namreč nastale in se ohranile ravno s selektivno vzrejo, kjer so bili standardi (tako glede izgleda kot karakternih lastnosti) ves čas jasno določeni in se je iz nadaljne vzreje striktno izključevalo predstavnike pasme, ki standardom ne ustrezajo (zaradi ohranjanja želenih lastnosti in izključevanja neželenih, tudi raznih pogostih bolezni).
Ko si zaželiš psa točno določene pasme, želiš prav to – določene lastnosti glede izgleda in pasme, ki so za predstavnika pasme značilne. Zakaj greš potem po psa k nekomu, ki se na vzrejo ne spozna ali se nanjo (zaradi nevednosti, lenobe, zaslužka ali česarkoli že pač) gladko požvižga?
Seveda si lahko privošči, da pse prodaja za manjšo ceno, saj ima z njimi zaradi “štepanja” mimo vzrejnih pravil tudi manj stroškov. Ni mu bilo potrebno opravljati vzrejnega dovoljenja, ni potrebno plačati vseh veterinarskih pregledov, ki so pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja, ni potrebno urejati rodovnikov za mladiče itd.
Sicer pa to, da prodajaš ali kupuješ (menda) pasemskega psa brez rodovnika, kaže na to, da ne poznaš posebej podrobno “logike” rodovniške vzreje. Pasme so namreč nastale in se ohranile ravno s selektivno vzrejo, kjer so bili standardi (tako glede izgleda kot karakternih lastnosti) ves čas jasno določeni in se je iz nadaljne vzreje striktno izključevalo predstavnike pasme, ki standardom ne ustrezajo (zaradi ohranjanja želenih lastnosti in izključevanja neželenih, tudi raznih pogostih bolezni).
Ko si zaželiš psa točno določene pasme, želiš prav to – določene lastnosti glede izgleda in karakterja, ki so za predstavnika pasme značilne. Zakaj greš potem po psa k nekomu, ki se na vzrejo ne spozna ali se nanjo (zaradi nevednosti, lenobe, zaslužka ali česarkoli že pač) gladko požvižga?
Boris N…..če si se že ti vtaknil vame. :-)) se bom še jaz vate.
Ti trdiš, da je popolnoma vseeno, ali imaš psa z rodovnikom, ali
potomca dveh rodovniških psov (takega psa btw ne moreš imenovati
“rodovniškega”, ker ta beseda pomeni “z rodovnikom”).
Tebi se namreč zdi, da se vzrejni pregledi opravljajo iz nekega nejasnega razloga in da je glavno, kar sledi to, da potem vzreditelji navijejo cene.
Sveta preproščina.
Jaz sem z mojimi psi na vzrejnim pregledih že bila. In tudi vem, da so
precej strogi. In da izločijo precej psov z rodovniki, ki niso primerni
za nadaljnji razplod. Torej tisto, da “bi morala biti po vseh predpisih zdrava” že kar odpade. Kdo pa je ocenil, da sta? Kar na nestrokovno oko so določili?
Moje mnenje je, da bi VSI, KI NAMERAVIJO PARITI svoje pse morali narediti
ta pregled. Pa če potem prodajajo pse z rodovniki ali brez zaradi mene,
ampak vsak, ki producira mladiče, bi moral imeti toliko odgovornosti,
da bi se prepričal ali bodo zdravi, tipični predstavniki pasme, brez
večjih napak itd.
Torej tvoji sosedje SO nerazgledani, in do neke mere neodgovorni.
Moja zdajšnja psica je tudi rodovniška. Lepa. Ampak smo za vzrejnega
slikali kolke in ugotovili, da so kolki kljub šampijonski liniji zanič.
In je ne bom parila, ker mi na misel ne pride producirat mladiče, če
obstaja možnost, da se napaka prenese na njih.
Tvoji sosedje bi pa jo, mirne vesti in lepo kasirali.
Vidiš, v tem je razlika.
SSKJ – včasih pride prav. :-)))
rodóvniški -a -o prid. (ọ̑) nanašajoč se na rodovnik: rodovniški podatki / rodovniško ime kobile, krave / rodovniški psi ♦ agr. rodovniška knjiga knjiga, v katero se vpisujejo plemenske živali s podatki o lastnostih, prednikih in potomcih ♪
Ne draga moja, mene ne moreš zmesti. Jaz zelo dobro vem kakšno pasmo imam in zelo zelo dobro vem, da imam rodovniškega psa sicer brez rodovnika ampak to itak nima veze. In he he na pasme se pa že toliko spoznam da ne potrebujem certifikata, ki bi dokazoval pasmo. Če pri tebi ni tako, pa preberi kakšno knjigo in se malo izobražuj o pasmah. Dejstvo vseh teh kregarij pa je, da TI ne želiš, da bi rodovniški psi brez rodovnika izpodrinili tiste z rodovnikom. Zakaj?? Mogoče ti prodajaš tiste z rodovnikom?
Ko si zaželiš psa točno določene pasme, želiš prav to – določene lastnosti glede izgleda in pasme, ki so za predstavnika pasme značilne. Zakaj greš potem po psa k nekomu, ki se na vzrejo ne spozna ali se nanjo (zaradi nevednosti, lenobe, zaslužka ali česarkoli že pač) gladko požvižga?[/quote]
Seveda služi, zakaj pa ne bi? Seveda pa trikrat manj kot ostali. In kaj je to štepanje? Ali tisti z rodovnikom pa ne štepajo? Kako se pa za njih izražate? In zakaj sem kupil takšnega brez rodovnika? Zaradi cene seveda! Ker tisti, ki prodajajo pse z rodovnikom krepko pretiravajo s cenami. In boste videli, da jim bodo cene padle, če se bo njihova prodaja upočasnila prav zaradi “mešančkov”, ki vam gredo tako na živce. Ja, že veste zakaj! In če bi še enkrat kupoval psa, bi prav tako kupil psa seveda čistokrvnega brez rodovnika.
No, seveda, tole je bilo popolnoma za pričakovati.
Ko zmanjka argumentov (in zdrave pameti) se je potrebno spustiti na
osebni nivo, pa poskusiti moje trditve (ki niso blef in jih lahko vsak
preveri na kateremkoli kinološkem društvu) zminirati z žaljivkami,
slovnico, skratka, me nadreti “ko cucka” in me tako poskusiti utišati.
Zelo “macho”, čestitam.
Tisto o sosedih je dejstvo – ker niso šli na pregled, je čisto
možno, da vsako drugo leto parijo pse, ki bi bili na pregledu
zavrnjeni zaradi kakšne napake. Nobeno obtoževanje, dejstvo.
Če niso hoteli prodajati mladičev z rodovnikom in želijo prodajati
po nižji ceni, njihova stvar. Ampak pregled bi pa morali
opraviti, če jim ni vseeno za pasmo. Izgovorov ni.
Tele izjave o ženskah, pa o duševni skromnosti, pa o parfumih…pač
ne morejo zakriti tega, da ti je preprosto “zmanjkalo špage”, da
preprosto ne veš, o čem govoriš in da si toliko vzvišen nad nami, da
se ti tudi prepričati ni treba, ker ti “že veš” in pika.
In čeprav se ti bodo tudi krave smejale, ko še naprej trdiš, da imaš
rodovniškega psa, me to ne moti. Tudi krave morajo imeti svojo zabavo.
Pa tudi mene vedno znova zabava, da ravno tisti, ki najbolj pljuvajo
rodovnike, v isti sapi penasto trdijo, da so njihovi psi rodovniški…
zakaj že, če je itak brez veze?
Kaj pa je to klele? “Režijo” se lahko samo vam, ki ste polpismeni. Sicer pa tukaj se reži samo nekaj osebkov, ki hočejo spraviti s tega foruma vse, ki so drugače misleči!
In če boš tako lažje umirila svoje živčke, pa naj bo čistokrvni brez rodovnika, ti je zdaj odleglo? S provokacijo ne boste nič dosegle (ženska zloba je brez meja), se opravičujem tistim, ki so dobre, poštene in iskrene! Vendar vas je tukaj nekaj obupnih, ki ste pripravljene pohoditi vse pred seboj, da bi dokazale svoj prav. Pa vedno le nimate prav, pa če to priznate ali ne!
Ojej, to pa ni bil moj namen, take polemike. No saj prav, da izrazite svoja mnenja. Hči je še premajhna da bi sama skrbela za psa, jasno, zato pa sem napisala v narekovajih. Smo pa vsi v družini za pse, nasploh živali in sem lepo napisala, da vem kaj pomeni pes; majhen ali velik. Če je pa tako srčkan; a je čudno da me asocira na crkljanje? Še nas samojed je ne velik scrklanjec, samo bi se božal, stiskal, bil z nami v družbi,…
No zame je pes prav tako vreden če ima rodovnik ali ga nima. Je pa razlika če je mešanec dveh ali več pasem ali pa plod dveh “čistokrvnih”.
Hvala za pomoč.
če te motijo pravopisne napake ti predlagam, da greš na kakšen forum kjer se zbirajo slavisti.
Drugače pa: pogoji za pridobitev rodovnika so rodovniški starši, opravljeni vzrejni pregled obeh staršev in pridobitev vzrejnega dovoljenja. Šele ko je to opravljeno lahko govoriš o rodovniških mladičih. Če tega ni so mladiški mešančki.
Glede Cotonov, cotoni so pri nas redki zato so tudi dražji. Vzreditelji ponavadi hodijo v tujino, da najdejo primerne paritvene kombinacije. Cotona brez rodovnika jaz vsekako ne bi kupovala, ker nikakor ne boš dobila cotona ravno zaradi tega, ker so redki in tisti, ki jih imajo jih ponavadi vzrejajo tako kot je potrebno, v najboljšem primeru boš dobila nekaj mešanega s kakšnim maltežanom. Lahko si 100% prepričana, da tisti ki trdi da prodaja cotona brez rodovnika prodaja mešanca nekih belih kep in nikakor ne cotona. To se bo pokazalo, ko bo pes odrasel in boš videla razliko med rodovniškimi cotoni in tvojim, da sploh ne omenjam vseh drugih nevšečnosti, ki te lahko doletijo z nakupom nerodovniškega psa.č
BorisN, namesto da se prepiraš z nami lahko poklišeš na Kinološko zvezo Slovenijo in ti bodo lepo razložili kaj je rodovnik, kako se ga pridobi in ali je tvoj pes mešanec ali ne. Če nam ne verjameš se lahko pozanimaš pri strokovnjakih.
Resnično ste nemogoči! Gospa Taja je prav lepo napisala, da je razlika, če je psiček mladič dveh ali še več pasem ali pa je mladič od dveh rodovniških psov. Samo tukaj nekteri tega nočte priznat in se raje prepirate. Popolnoma se strinjam s gospodom ki pravi, da njegov pes ni mešanec. Saj nikakor ne mre biti če sta oba starša enake pasme. Pa tudi jaz sem mnenja da nemrete metat v isti koš preprodajalce in tiste, ki imajo mladičke brez vzrejnega dovoljenja. To kar vi tlele zganjate je pravo poniževanje določenih ljudi.
Glej, sploh ne gre za posameznega psa, ki ga ima kdo doma. Gre za zelo široko problematiko, ki jo z vsakim nakupom psa na takšen način podpremo.
Bi šel/šla ti k nekomu, ki nudi zobozdravstvene storitve po pol nižji ceni? Na pogled ima prav enako ordinacijo kot tvoj prejšnji zobozdravnik, izgleda kot da uporablja enake materiale, zatrjuje ti, da ima enormne izkušnje in kje vse se je ljubiteljsko izobraževal, vse iz samega ljubiteljstva, nima pa naziva, ki je za opravljanje takšne dejavnosti potreben. Torej – ni stomatolog. Ampak kaj je en papir, če ti pa isto storitev opravi za pol manjšo ceno, a ne?
Zakaj bi moral vsak, ki ima pet sekund prostega časa, producirati mladiče? Pa čeprav nima nobenega kinološkega znanja, se na pasmo očitno ne spozna in dela to iz čistega “ljubiteljstva”, kot trdi, čeprav ti mladiče na koncu prav veselo proda. Ki ni niti toliko, da bi s svojim psom opravil vse potrebne veterinarske pregleda in slikanja, preden se spusti v parjenje svoje psice z drugim psom.
Kdo zagotavlja, da psice ne pari ob vsaki gonitvi in potem te mladiče “ljubiteljsko” prodaja? Nihče, ker tega ne moreš vedeti, saj nad nerodovniškimi legli Kinološka zveza Slovenije nima nobenega nadzora.
Vsak ima možnost pričeti z vzrejo psov, postopki pri tem so pa za vse enaki – vzreja se v skladu s pravili Kinološke zveze Slovenije.
Ampak, seveda, le smo osredotočeni samo na posamezno pasjo kepico, potem lahko vso ostalo problematiko spregledamo. Do takrat, ko se bo izkazalo, da smo pa morda prav mi kupili “mačka v žaklju”.