Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni coronavirus in astma

coronavirus in astma

Spoštovani,

prebiral sem vaš forum in zasledil, da vas je nekdo že o tej temi spraševal, pa vendarle vprašam ponovno, saj je zdaj že več znanega pri zdravljenju covida.

Namreč sem astmatik, star sem 23, jemljem Symbicort, Monkasto in Avamys. Po potrebi še Aerius. Nebilet za prehiter utrip. Moja astma je skozi celo leto zelo dobro urejena, dokler ne pride do okužbe z virusi. Takrat ponori. Tudi če takrat zvišam Symbicort na maksimalen odmerek, ni učinka. Zato mam navodilo, da vzamem potem Medrol ali pa dobim injekcijo deksametazona. Po temu zdravilu se potem stanje hitro izboljša. Včasih dodamo še antibiotik.

Kaj narediti v primeru okužbe s coronavirusom, če se poslabša astma? Poslabšanje pomeni znižanje pef, hropenje, izkašljevanje lepljive zelen sluzi (verjetno od eozinofilcev), zadihanosti. A se lahko vzame Medrol? Bojim se namreč, da pride do citokinske nevihte brez kortikosteroidov? Po drugi strani pa s tem zaviram svojo odpornost. Kakšna doza bi bila primerna? Ponavadi vzamem 48 mg medrola in potem postopoma nižam. Skratka lepo bi bilo, če bi kaj tem napisali, saj se dejnsko nič ne najde na internetu, kako reagirati, če si astmatik.

Lep pozdrav!

Pri urejeni astmi ni za pričakovati, da bi se okužba s korona virusom obnašala drugače kot pri sicer zdravih ljudeh. Seveda se ob vsaki virozi astma lahko poslabša. Če se astma poslabša, se ukrepa tako, kot je v navadi za ukrepanje ob poslabšanju astme (pojačati zdravila, če je treba, vzeti Medrol).
Študije težkih potekov COVID okužbe zaenkrat niso pokazale, da bi bili bolniki z astmo bolj ogroženi za težak potek te okužbe.
Vseeno pa je stroka pripravila navodila, kdo naj se umakne iz delovnih mest oziroma okolja, kjer je večja verjetnost okužbe s korona virusom. Sem sodijo bolniki z astmo, ki redno ali pogosto prejemajo tablete Medrola oziroma ki se zdravijo z biološkimi zdravili.
LP
MK

New Report

Close