Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Coronavirus

Coronavirus

Pozdravljeni. Iz Italije je prisla novica BOJDA, da tudi mladi zdravi in cili, umirajo za tem virosom. Da je na primer 15 dni brez simptomov, nato pa naglo poslabsanje, da je koncal na respiratorju, ozivljanju, sele po 3 tednih so pljuca sama zacela.opravljati dihalno fukncijo. A je to realnost ali napihujejo? Res je vse skupaj grozljivka.

Spoštovani, potek, ki ga opisujete, je pogostejši pri tistih, ki imajo zelo težek potek okužbe. Tovrstne poteke predvsem vidimo pri starejših osebah, zlasti pa pri kroničnih bolnikih. Pri mlajših, zdravih osebah so tovrstni potek zelo redki.

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za odgovor. Zanima se me to, naceloma imam vse s pljuci ok, imam pa ekstrasistole, vcasih obcutek rahle aritmije, torej ko srce malo hitreje bije, nato.pocasi parkrat in spet hitreje. V mirovanju imam celo 59 utripa. Skrbi mez da sem.kak kronicni bolnik. Pred 3 leti sem.imela holter. Bilo ok. Velikokrat sem.omoticna, najprrj srm mislila, da zaradi.pulza, ampak ocitno ne, ker tudi ob pulzu 70 imam omotico. To imam ze vec let, najhuje je sedaj kako leto. Opravila sem vec preiskav, mri, krvne teste. V glavnem veliko stvari. Pravijo mi, da je lahko psiha. Mislite, da ce bi ze imela aritmijo, da vpliva na tak potek.kot ga opisujem?

Spoštovani, žal, vam na vprašanje ne znam odgovoriti. Bolniki s kroničnimi boleznimi so vsekakor bolj ogroženi, iz vašega opisa pa neke ogroženosti ne razberem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Kaj pa pfo vpliva na težji potek bolezni? Nimam zdravil, saj kardiolog pravi, da ni potrebno.

Spoštovani, marsikaj o bolezni še ni znanega, pa vendar. Bolezen z težjim potekom zlasti vidimo pri bolnikih, starejših od 65 let; še zlasti s pridruženimi boleznimi: sladkorna bolezen, bolezni srčno žilnega sistema (npr. ishemična bolezen srca), kronične bolezni dihal, ledvic, maligna obolenja, motnje imunosti, več kroničnih bolezni skupaj. Pogosteje obolevajo moški kot ženske, kadilci. Nekatere raziskave kažejo na genetsko predispozicijo za težji potek (drugačni receptorji za en encim pri azisjkih moških kot pri ženskah); pa na vpliv jemanja določene vrste zdravil (ACH inhibitorji, nesteroidni antirevmatiki), kar pa še ni dokočno jasno. Upam, da sem vam vsaj kaj pojasnila. Lep dan, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala, ste!
Torej odprto ovalno okno nima nikakrsne veze s tem, da bi otezilo potek bolezni.
Za starse se vprasam, zdravila za sladkorno, visok tlak, apsirin protect … ali so katera zdravila nevarna? Za Ibuprofen sem slisala.

Spoštovani, nimam podatkov, da bi odprto ovalno okno, ki sicer nima posebnih kliničnih posledic, vplivalo na težji potek. Med zdravili pa: ACH inhibitorji in nesteroidni antirevmatiki, kot npr. ibupfoen

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close