Cordarone ali Rytmonorm
Star sem 25 let, ze 18 let imam proksizme AF (1x/leto). Vedno se spontano prekinejo v roku nekaj minut, vcasih vec ur (AF). Ne jemljem nobenih zdravil.
Vsi izvidi so normalni, le mejno povecan levi prekat ob primerno velikih ostalih votlinah, normalni sistolni in diastolni funkciji ter normalnem delovanju zaklopk (kardiolog pravi, da je ta izvid normalen, ker sem sportnik).
Me pa napadi AF izjemno motijo (kot vibrator v prsih), ter me tako lahko “onesposobijo” za vec ur, tako da med napadom le lezim in cakam, da mine, neglede kje sem. Izvedel sem, da je mozno poskusiti z medikamentno konverzijo ob napadu ze doma (vecja doza Cordarona ali Rytmonorma), brez da bi redno jemal zdravila.
Kaksno je vase mnenje glede izbire zdravila za konverzijo na domu in nacin odmerjanja?
hvala, lp
Spoštovani,
Verjetno ste že brali ali slišali, da se lahko napade hitrega bitja srca (supraventrikularna tahikardija) uspe prekiniti z določenimi postopki brez zdravil.
Ali imate napade AF ali SVPT?
Če imate napade AF in je terapija s Cordaronom ali z Rytmonormom uspešna, lahko z njo nadaljujete (da napade preprečite) ali zdravila vzamete, ko imate napad, da ga skrajšate.
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Napadi so mesano, enkrat PSVT enkrat pa AF (oboje dobro locim na podlagi simptomov).
PSVT prekinem brez problema v nekaj sekundah z Valsalvo.
Za AF pa moram pocakati, da mine sam od sebe. Vendar pa lahko traja tudi vec ur in je zelo motece, ker me prakticno onesposobi (zaradi same neprijetnosti).
Zdravil ne jemljem, ker so napadi AF zelo redki in jih ne potrebujem za redno jemanje. Rad pa bi medikamentozno skrajsal oz. konvertiral napad AF, ko se ta zgodi. Baje je to mozno tako, da vzames (mislim da 600mg) Cordarona naenkrat in pocakas.
Zanima pa me, katero zdravilo je za to boljse (Rytmonorm ali Cordarone) in kaksna je procedura?
LP
Pozdrav Manji!
Valsalvo ,to niso zdravila , temveč način kako si sam lahko prekineš napad tahikardije. To je npr. z masažo vratne vene, napenjanjem (kot pri veliki potrebi), stiskanje nosu in ob tem zadrževanje sape, popitje kozarca hladne vode na dušek…Osebno si sama z “vasalva manevri” večkrat,uspešno prekinem tahikardijo.
Lp, Gita
Spoštovani,
Verjetno je zdravnik mnenja, da bi lahko poizkusili prekiniti napade hitrega bitja srca brez zdravil (po metodi Valsalve), ki jo mora zdravnik naučiti bolnika.
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Valsalva je manever, pri katerem se vdrazi parasimpaticno zivcevje, kar upocasni aktivnost dolocenih prevodnih poti v srcu in velikokrat tako prekine napacno sirjenje signala ter prekine aritmijo – se posebej PSVT.
To naredimo najucinkoviteje tako, da
1. vstanemo (to povzroci nabiranje v velikih venah v spodnji polovici telesa – ob aritmiji se ucinkoviteje),
2. nato se napnemo in poskusamo izdihniti s silo proti zaprtem nosu/ustam nekaj sekund (to se dodatno onemogoci dotok krvi v srce – posledicno se nam zvrti),
3. potem se pa nenadoma ulezemo, in dvignemo noge v zrak (Tako vsa ta kri, ki smo jo zadrzali v venah v spodnji polovici telesa, naenkrat pridrvi v srce. To povzroci velik pretok krvi in posledicno povisan arterijski tlak. To pa vzdrazi receptorje za arterijski tlak, ki refleksno ZAVREJO srce in poskusajo normalizirati tlak. To pa velikokrat uspesno prekine aritmijo.)