Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje controloc in emozul

controloc in emozul

Pozdravljeni,
jemljem controloc 40, zaradi ugotovljene refluksne bolezni.
Zanima me,kaj je bolj učinkovito, da vzamem eno tbl.controloc 20 zjutraj in potem zvečer še enkrat po20mg/ skupaj 40mg/ , ali samo zjutraj en controloc 40 ? Ali je učinek enak? Nekje sem brala, da je preverjeno/ strokovne raziskave/, da je bolj učinkovito 2x po 20mg, kot enkrat 40mg.Zdravnik mi je rekel, naj jemljem tako, kot se mi zdi da mi najbolj odgovarja, kaj je bolje, mi ni znal odgovoriti.
Zanima me še, kaj je močnejše zdravilo ali EMOZUL 40, ali CONTROLOC 40?
Ali lahko poleg tablete,/controloc40mg/, ki jo zdaj jemljem 1x zjutraj, popoldne naredim še macerat iz lanenega semena, kot ste nekoč vi svetovali za te težave? Ali pač ni dobro mešati še to z zdravili?
Za vsa vprašanja se vam iskreno zahvaljujem in komaj čakam na odgovore, saj vi se znate vsakemu vprašanju resnično posvetiti, veliko se iz vaših nasvetov naučimo , res je užitek prebirati tale forum oz. vaše odgovore.
Želim vam lep dan!

Spoštovani!

Za zdravljenje refluksne bolezni z učinkovinami, ki zavirajo izločanje želodčne kisline (inhibitorji protonske črpalke) načeloma zadostuje 1 krat dnevno odmerjanje (za konkreten primer to pomeni pantoprazol 40 mg zjutraj na tešče, 1 uro pred jedjo).

Informacija, da je 2 x dnevno jemanje učinkovitejše od 1 x dnevnega povsem drži. Kljub temu pa se je na podlagi obsežnih primerjalnih študij izkazalo, da je 2 x dnevno odmerjanje inhibitorjev protonske črpalke smiselno le v primerih, ko so prisotne hujše težave (na primer poškodba sluznice zaradi želodčne bakterije H. Pylori), ali pa ko so prisotna določena bolezenska stanja (npr. Zollinger-Ellisonov sindrom), kjer je potreben večji dnevni odmerek inhibitorja protonske črpalke (v konkretnem primeru, ko je potrebno več kot 40 oz. 80 mg pantoprazola/dan). Največji še dovoljeni enkratni odmerek je 80 mg.

V primeru blažjih težav pa so primerjalne študije pokazale, da je razlika v učinkovitosti minimalna oziroma kot pravi statistika, nesignifikantna oz. neznačilna. Študije so tudi pokazale, da je bilo sodelovanje bolnika pri zdravljenju blagih težav boljše v primeru 1 x dnevnega jemanja (manj pozabljenih tablet), zato se je sprejelo enotno stališče 1 x dnevnega odmerjanja. Glede na to, da je to stvar statistike in da smo ljudje med seboj seveda različni, je normalno povsem možno da je pri nekomu 2 x dnevno odmerjanje znatno bolj učinkovito od 1 x dnevnega. S tega stališča, vam je vaš zdravnik odgovoril povsem pravilno. Jasnega odgovora ni, gre zgolj za priporočilo.

Zaenkrat vam seveda svetujem 1 x dnevno jemanje. V kolikor se vam bo po 2 tednih jemanja zdelo, da učinek ne traja enakomerno skozi celoten dan, preidite na odmerjanje 2 x dnevno.

Čeprav bi si morda na podlagi lastnih izkušenj želel favorizirati določeno učinkovino, je tokrat ne morem. Zelo obsežne in kvalitetne študije so namreč jasno pokazale, da ni razlik glede učinkovitosti med posameznimi inhibitorji protonskih črpalk. Učinkovitost je odvisna le od odziva posameznega bolnika na določen inhibitor protonske črpalke. Tega odziva ni možno predvidevati.

V času terapije z zdravili (Controloc) vam odsvetujem uporabo ostalih pripravkov za lajšanje omenjenih težav.

Upam, da sem vam uspel vsaj okvirno odgovoriti na vaša vprašanja.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Zanima me ali je priporočljivo vzeti zjutraj 40mg in zvečer 20mg tablet Controloc oz. obratno? Kako dolgo traja od prvega odmerka do prenehanja težav z želodcem?

Hvala za odgovor

Božo

Spoštovani!

Inhibitorji protonskih črpalk načeloma delujejo 24 ur. Kljub temu, pa rezultati študij kažejo, da so njihovi učinki nekoliko močneje izraženi v prvih 12 urah.

Iz tega sledi, da je, v kolikor so težave z želodcem izrazitejše čez dan, bolj smiselno jemati Controloc 40 mg zjutraj in 20 mg zvečer. V kolikor bi bile težave bolj izražene ponoči, je smiselno odmerke obrniti.

Koliko časa je potrebno za omilitev težav, je težko napovedati. Prvi ugodni učinki zdravila se navadno pojavijo že v eni uri po zaužitju. Kar se tiče dolgoročnega delovanja, na primer v primeru gastroezofagalne refluksne bolezni ali na kratko GERB, pa načeloma velja, da olajšanje simptomov nastopi v 2 – 4 tednih. Kadar to ne zadošča, navadno dosežemo olajšanje simptomov v naslednjih 4 tednih.

Potreben čas za olajšanje simptomov je seveda v prvi vrsti odvisen od vrste in jakosti težav.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

mene pa zanima kako je z jemanjem controloc 40mg in dojenjem. Namreč osebni zdravnik mi je predpisal controloc in me zanima, če lahko še dojim ali moram z dojenjem prenehati.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem

Spoštovani!

Pantoprazol (učinkovina v zdravilu Controloc) se sicer v določeni meri izloča v mleko, vendar so koncentracije tako nizke da ni pričakovati nikakršnih težav.

Svetujem vam, da povsem normalno nadaljujete z dojenjem. V kolikor je možno, tableto Controloc vzemite tik po dojenju.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni

Danes sem opravila gastroskopijo na kateri mi je bila ugotovljena diagnoza ;
Refluksni ezofagitis stopnje B in
Manjša hiatalna hernija

Zdravnik mi je predpisal jemanje Controloca 2x 40 mg 4 tedne, nato pa 40 mg vsako jutro na tešče
Doze so kot sedaj ugotavljam ob branju drugih primerov kar velike.
Moti me, da ob preiskavi ni bilo natančnejšega pogovora glede mojega ostalega zdravstvenega stanja, zato imam sedaj strah pred konzumiranjem tega zdravila.
Namreč nekje sem prebrala, da Controloc ob dolgotrajnešem jemanju zmanjša absorbcijo vitamina B12. Tega vitamina meni namreč že sedaj občutno primanjkuje ravno tako imam na meji tudi Fe…(B12 je ob zadnjem laboratorijskem pregledu padel iz spodnje meje 140 pmol/L na 80.04 pmol/L, Fe na 5.0 mg/L ). Tega me zdravnik ob predpisanju zdravila ni spraševal. Zdravim se zaradi povišanega krvnega tlaka in jemljem Prenesso 4mg dnevno.
Zdrava jetra tudi niso moj adut, saj sem v preteklosti imela vnetni hepatitis in imam ob kontroli že itak nekatere vrednosti vedno malce zvišane.
-Zanima me še ali ob tem zdravilu smem jemati C vitamin (kajti dnevno vnašam acerolo in Fe, ter B12….zaenkrat v obliki tablet.
-Bi bilo smiselno jemati Contoloc in morda prejemati vitamin B12 z injekcijami?
-Bi ta kombinacija bila združljiva in učinkovita?
-Upam, da stranski učinki Controloca niso prehudi, saj se zadnje čase ne počutim dobro. Zaradi porušenega imunskega sistema še čakam na preiskave (reumatološka ambulanta, kapilaroskopija )… V tem letu sem že večkrat imela potrjeno diagnozo kalcinacije, burzitisa, sinovitisa ipd. predpisovali so mi analgetike, ki sem jih zaradi omenjenih ostalih težav jemala res samo v skrajnem primeru (Nalgesin)…
Moja vprašanja se nanašajo torej predvsem na to, kako naj kombiniram med seboj vsa ta zdravila, ali obstaja nevarnost zaradi širše nezajetega zdravstvenega stanja na splošno, in ali je doza glede na vse prevelika ?
Se zahvaljujem za pojasnila…

Spoštovani!

Očitno se je moj odgovor nekje izgubil, zato vam odgovarjam še enkrat.

Predpisani odmerki tablet Controloc so povsem običajni in v skladu s smernicami zdravljenja, zato je kakršen koli strah povsem odveč.

Res je, da dolgotrajna uporaba inhibitorjev protonske črpalke zmanjša absorpcijo določenih vitaminov, predvsem vitamina B12. Vendar, v kolikor gre zgolj za nekaj tedensko oziroma nekaj mesečno jemanje inhibitorjev protonske črpalke, to načeloma ne predstavlja težav. Do težav bi lahko prišlo pri dolgotrajnejšem, kroničnem jemanju omenjenih zdravil.

Kljub temu, v kolikor vam vitamina B12 res že tako ali tako primanjkuje, vam vseeno svetujem, da zraven uživate še prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin B12. Svetoval bi vam pripravke, ki vsebujejo večje količine omenjenega vitamina – npr. Jamieson vitamin B12. 1 tableta vsebujejo kar 250 ug vitamina B12. V kolikor to ne bi bilo dovolj, seveda pridejo v poštev tudi injekcije vitamina B12, vendar bi sam zaenkrat najprej poskusil z tabletami.

C vitamin lahko uživate v zmernih količinah ob pripravkih železa. Železo morate zaužiti vsaj 4-5 ur stran od Controloc-a.

Lep pozdrav,

New Report

Close