Pozdravljeni!
Po obisku lečeče zdravnice mi je na moje zdr. težave – nenormalno spahovanje, napenjanje z vetrovi, slabosti – največkrat zvečer ko se uležem, včasih – redko tudi bolečina v trebuhu – postavila diagnozo – hiatalna kila, ter verjetnost vnetje želodčne sluznice. Predpisala mi je contoloc 40 mg. Jemljem ga 6 dni, zraven zelo pazim kaj jem – ne mastno, kislo,sladko,…Stanje v tem (kratkem) času jemanja zdravil se mi ni niti malo popravilo, če ne še poslabšalo.
– Zanima me kako, hitro je pričakovati učinke zdravila, v nekaj dneh ali po več tednih?
– Bi bilo smiselno povečati dozo ali menjati zdravilo, ter če poleg le teh zdravil lahko jemljem npr.lineks, ali aktivno oglje – ker je napenjanje zares zoprno – spodnji del trebuha imam napihnjen kot bi bila noseča – je to normalno?
– Krvi mi ni dala pregledati, bi bil lahko to tudi sum na bakterijo?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Spoštovani!
Verjetno je postavila delovno diagnozo refluksna bolezen požiralnika. Hiatalna kila je namreč le vzrok GERB-u. Controloc oz. pantoprazol lahko povečate na 2 x na dan 40 mg. Jemati ga je treba pol ure pred jedjo, da je najbolj učinkovit. 2 tedna take terapije pomeni terapevtski poskus. Če ne pomaga dovolj, je potrebna nadaljnja diagnostika. Bakterije HP se ne dokazuje s krvnimi testi, ker ostanejo protitelesa dokazljiva tudi, če bakterije v želodcu ni več.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič