Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje concor in deprim

concor in deprim

Zaradi pogostih ekstrasistol jemljem concor 2.5 mg na dan.Imam pa stanja pogostih ponavljajočih depresij,ki jih lajšam z Deprim kapsulami.Zanima me ali lahko sedaj ko jemljem concor hkrati jemljem tudi Deprim?Kaj pa Helex lahko tudi tega kdaj vzamem?

Spoštovani!

Šentjanževka (Deprim) sodi med induktorje encimov družine Citokrom P450. Gre za skupino encimov, preko katerih se presnavlja velika večina učinkovin, med drugimi tudi bisoprolol (Concor).

Sočasna uporaba Šentjanževke (Deprima) in bisoprolola (Concor) tako lahko rezultira v znižani plazemski koncentraciji Concor-ja, kar posledično pomeni tveganje za zmanjšanje terapevtskega učinka zdravila Concor.

Ker gre v tem primeru za pomembno delovanje Concor-ja (preprečevanje ekstrasistol, ki so lahko življenjsko ogrožujoče), vam vsekakor odsvetujem sočasno uporabo.

Za zdravljenje depresije se raje obrnite na svojega zdravnika, da vam predpiše klasično konvencionalno terapijo z blagimi antidepresivi.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Nekoliko ste me sedaj zmedli s tem odgovorom ,ker mi je kardiolog povedal,da ni zadržkov za jemanje Deprima pri tako nizkih dozah concorja.Ali je kakšna razlika če vzamem concor zjutra,j Deprim pa okoli 9 zvečer 1 kapsulo dnevno?Ali lahko pričakujem kakšne težave s srcem ko opustim kapsule Deprim?Jesti sem jih nameravala vsaj 3 mesece.Moram še povedati,da imam srce sicer po ultrazvoku zdravo le pogoste SVES imam torej mi srce poskakuje na raznih krajih.

Spoštovani!

Kot že rečeno Deprim lahko vpliva na zvišanje aktivnosti encimov Cyp P450 in posledično znižano koncentracijo bisoprolola (Concor-ja), kar je lahko problematično. V vašem primeru, ko uporabljate nizke odmerke bisoprolola, se mi navedena interakcija ne zdi nič manj pomembna, saj je v tem primeru relativno gledano potencialno znižanje plazemske koncentracije bisoprolola tako še večje in zato klinično vsaj tako pomembno.

Različen čas jemanja ne vpliva na izničenje interakcije.

V primeru, da prenehate z jemanjem Deprima se obratno lahko pričakuje povišanje plazemske koncentracije bisoprolola, ki pa je v primeru preprečevanja ekstrasistol klinično manj pomembno kot znižanje njegove koncentracije. Kot posledica bi se lahko pojavilo edino močnejše znižanje srčne frekvence in/ali krvnega tlaka.

Kljub vsemu, pa bi rad poudaril, da klinično stanje depresije zahteva zdravljenje. Zato ne smete zgolj prekiniti z jemanjem Deprima, temveč se morate z zdravnikom posvetovati o ustreznem načinu zdravljenja depresije glede na vaše ostalo klinično stanje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close