Najdi forum

Čokolino

Pozdravljen Goran,
ker nikakor ne morem zjutraj jesti mrzlih obrokov, ne maram pa sport muslija z toplim mlekom, me zanima kaj menis kako zaviralno na dieto vpliva 30g Cokolinota in 2 dcl (05-1,6% masobe) mleka??
Priznam, da v dnevih pred menstruacijo ko je moja zelja po sladkem neizmarna rade volje sezem po cokolinotu ali kakem suhem sadju.S tem nadomestim zeljo po cokoladi in podobnem!V pricakovanju tvojega odgovora te pozdravljam,

Miška,

Kar se čokolinota tiče… in njegove kombinacije z mlekom ni problema, ker skupen Glikemičen indeks jedi je v bistvu nizek, zaradi vsebovane maščobe, in beljakovin… ki upočasnita porast sladkorja v krvi. Kar bi eventualno lahko bilo zaviralno pri vsem tem je… količina kalorij, kar pa v tvojem primeru ne more biti, ker poješ le 30g čokolina z 2dcl mleka… sploh pa glede, na to da ti s tem uspe potešiti željo po sladkem… se mi to zdi odličen nadomestek za sladkarije.

Lp,
Goran

Ce pa cokolino vsebuje pretezno enostavne OH (v bistvu je to sami cuker-pa se predelan). To pomeni, da ce ga zmesas z mlekom ne bo porasta inzulina?? Pol bi lahk tut sladkor mesal z mlekom in to pil. 🙂

LP

Nike,

Saj te popolnoma razumem.. stvar je ta, da mleko zavira porast sladkorja v krvi, s tem posledično tudi porast inzulina.

Seveda ne gre pretiravati, treba je vedeti koliksna kolicina sladkorja je v snovi in koliko je mascobe… Zanimivo je to, da ce bi zmesal jed z visokim glikemicnim indeksom in dodal mascobo, bi dobil obrok ki ima povprecen GI nizek…. ampak kalorij bi bilo pa ogromno.

Jaz sem odgovoril konkretno za primer, ki mi ga je opisala Miška… in glede na količino čokolina in mleka, bo povprečen GI ostal nizek… kaloričnost obroka pa tudi ne bo previsoka.

Cuker in mleko… vprasanje koliko cukra in koliko mleka… teoreticno ob zadostni kolicini mleka oz. ne previsoki kolicini sladkorja… do porasta sladkorja v krvi ne bo prislo. Kar po mili volji mešat cuker in mleko… brez da poveš količinsko koliko česa… ti ne morem odgovorit kako bo to vplivalo na inzulin.

Saj čokolada na primer ima bistveno nižji indeks kot bi nekdo pričakoval… le zato ker vsebuje ogromno maščobe… vendar ima zaradi veliko maščobe tudi dosti kalorij, kar pa je zopet problem. Stvari je treba gledati in z vidika kaloričnosti, glikemičnega indeksa… kot tudi kako kombinacija živil vpliva na skupen oz. povprečen GI posameznega obroka. S poznavanjem vsega omenjenega se da telo pogosto preelisičiti. To so dobesedno triki za izkušene.

Lp,
Goran

Goran hvala za odgovor in moram priznati,da si odpravil mojo slabo vest!
Lepo se imej,Goran http://www.mojTrener.com je pisal/pisala:
>
> Miška,
>
> Kar se čokolinota tiče… in njegove kombinacije z mlekom ni
> problema, ker skupen Glikemičen indeks jedi je v bistvu
> nizek, zaradi vsebovane maščobe, in beljakovin… ki
> upočasnita porast sladkorja v krvi. Kar bi eventualno lahko
> bilo zaviralno pri vsem tem je… količina kalorij, kar pa v
> tvojem primeru ne more biti, ker poješ le 30g čokolina z 2dcl
> mleka… sploh pa glede, na to da ti s tem uspe potešiti
> željo po sladkem… se mi to zdi odličen nadomestek za